Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her finner politiet «skrekkmanual» i søppelkassa til den antatte gjerningsmannen

Gikk til aksjon mot familiens hus tidligere i dag. 

AKSJON: Bøkene «Dangerous Goods Emergency Action Code List 2015» og «Jane's CBRN Response Handbook» ble plukket opp av søppelkassa utenfor huset til den mistenkte gjerningsmannen Salman Abedi under en væpnet aksjon i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
AKSJON: Bøkene «Dangerous Goods Emergency Action Code List 2015» og «Jane's CBRN Response Handbook» ble plukket opp av søppelkassa utenfor huset til den mistenkte gjerningsmannen Salman Abedi under en væpnet aksjon i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER/OSLO (Dagbladet): Britisk politi bekreftet tirsdag ettermiddag at den mistenkte gjerningsmannen bak mandagens selvmordsangrep i Manchester er 22 år gamle Salman Abedi.

BBC skriver at Abedi ble født nyttårsaften 1994. Ifølge The Telegraph skal være den nest yngste i en søskenflokk på fire, som kom til Storbritannia fra Libya sammen med foreldrene, skriver avisa.

Begge foreldrene skal være født i Libya og flyttet til London før de bosatte seg i forstaden Fallowfield sør i Manchester. Der skal de ha bodd i flere år.

Politiet har tidligere opplyst at gjerningsmannen selv er blant de 22 personene som ble drept i angrepet. Tidligere i dag ble en 23 år gammel mann pågrepet i forbindelse med saken, men det er ennå ikke kjent hvilken kobling han skal ha.

Boka «Know Your Chemicals» var ei av flere bøker som ble plukket opp fra søppelkassa utenfor huset til den mistenkte gjerningsmannen i dag. Foto: AP 
Boka «Know Your Chemicals» var ei av flere bøker som ble plukket opp fra søppelkassa utenfor huset til den mistenkte gjerningsmannen i dag. Foto: AP  Vis mer

Plukket opp bøker

Tirsdag ettermiddag gikk britisk politi til væpnet aksjon mot Abedi-familiens hus. Politiet gjennomførte omtrent klokka 13.20 en kontrollert eksplosjon for å få tilgang til huset.

Dagbladet var til stede da kriminalteknikere undersøkte eiendommen. De gjennomgikk blant annet søppelbøttene utenfor boligen, der en plastikkmappe med flere bøker ble hentet opp.

Den ene av bøkene som ble plukket opp av søppelkassa heter «Dangerous Goods Emergency Action Code List 2015», en manual utarbeidet av det britiske National Chemical Emergency Centre (NCEC) på oppdrag fra det britiske samfunns- og lokalstyredepartementet. I manualen finnes en oversikt over varselskilt og -symboler og hva de aktuelle symbolene og advarslene betyr.

«Dangerous Goods Emergency Action Code List 2015» og «Jane's CBRN Response Handbook». Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
«Dangerous Goods Emergency Action Code List 2015» og «Jane's CBRN Response Handbook». Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Den andre boka har tittelen «Jane's CBRN Response Handbook». I beskrivelsen av boka står det følgende: «Denne utvidede versjonen av Jane's kjemisk/biologiske håndbok opplyser om nødvendige planleggings- og responsprosedyrer for hendelser som er kjemiske, biologiske, radiologiske eller kjernefysiske.»

Boka skal være tiltenkt ansatte hos nødetatene, samt dem som er involvert i CBRN-hendelser, som altså involverer kjemiske trusselstoffer, biologiske trusselstoffer, radiologiske trusselstoffer eller nukleære trusler.

Politi og kriminalteknikere utenfor huset som står oppført på Abedi-familien. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Politi og kriminalteknikere utenfor huset som står oppført på Abedi-familien. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Holdt seg for seg selv

Dagbladet har snakket med et tosifret antall naboer til huset som det ble aksjonert mot i flere timer tirsdag ettermiddag. Flere av dem forteller at en familie var bosatt i hjemmet, men at de aldri sosialiserte med resten av naboene.

AKSJON: Britisk politi gikk til væpnet aksjon mot et hus i utkanten av Manchester. Et vitne filmet denne snutten. Video: CNN Vis mer

- De holdt seg for seg selv. Jeg så dem nesten aldri, sier Roshanay Bukhari (18) til Dagbladet.

Hun er en av de nærmeste naboene til huset det ble aksjonert mot.

- Jeg så stort sett bare mora da jeg leverte søstera mi på skolen. Det var aldri noe mistenkelig ved dem. Jeg er sjokkert hvis det har noen sammenheng med angrepet i går, sa en annen nabo, Lina Ahmed (21), til Dagbladet før identiteten på den mistenkte gjerningsmannen ble kjent.

- Da jeg hørte smellet, tenkte jeg: «Hva faen skjer?»

Ahmed sier hun har sett libyske flagg ved huset ved enkelte anledninger. Ifølge naboene skal mora ha gått med hijab, mens begge mennene i familien skal ha kledd seg i tradisjonelle arabiske klær.

- Så ham sist for en uke siden

Alan Kinsey (52) var til stede da politiet gikk til aksjon mot det som skal ha vært hjemmet til den antatte gjerningspersonen. 
Alan Kinsey (52) var til stede da politiet gikk til aksjon mot det som skal ha vært hjemmet til den antatte gjerningspersonen.  Vis mer

Alan Kinsey (54) bor rett over gata for huset der politiet aksjonerte litt før klokka 13.00 norsk tid tirsdag. Han så sjeldent beboerne i huset og hadde liten kontakt med dem.

Kinsey mener en mann som kan være i midten av 20-åra har bodd alene i huset det siste halvåret, mens det tidligere har vært andre personer i huset.

- Jeg så ham nesten aldri. Av og til ble han hentet av en kompis i en Toyota Yaris, sier Kinsey til Dagbladet.

- Han var rundt 1,90 høy og tynn. Jeg så han sist for for omkring en uke siden. Han gikk sjeldent ut av huset, sier han.

KAOS: Her flykter publikum i panikk, etter ett eller flere kraftige smell under konsert i Manchester. Et titalls personer er drept og flere skadd etter en alvorlig hendelse under en Ariana Grande-konsert i Manchester Arena seint mandag kveld. Video: CNN / Joe Aaron Gregory Vis mer

Kinsey var også hjemme da politiet aksjonerte mot boligen tirsdag. Han viser Dagbladet og annen internasjonal presse en video fra aksjonen. Den viser over 20 tungt bevæpnede og uniformerte politibetjenter som går på linje nedover gata. Deretter går to av de politifolkene, med antiterroruniformer opp til døra på huset.

De to plasserer noe på døra, før det går av et voldsomt smell. Det fikk både han, kona Frances (48) og resten av naboene i Fallowfield sør i Manchester til å skvette. På videoen rykker det tydelig i Kinsey mens han filmer og både han og kona stormet ut av huset.

Hele Norges coronakart