Her finner politiet slavearbeidere i oppkjørselen til en millionær på Oslo Vest

- Min plan var ikke å lure noen, det var å få lagt ny asfalt, sier mangemillionær Dag Risting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som ledd i en ny storoffensiv mot britiske og irske travellers - omreisende stein- og asfaltleggere - slo Oslo-politiet og Arbeidstilsynet til mot irske steinleggere i en oppkjørsel på Sogn på beste Oslo Vest onsdag 15. mai.

Der fant de rumenske slavearbeidere som overfor Dagbladet oppgir at de jobber for 40-50 kroner timen, 10-12 timer hver dag.

En engelsk og en irsk arbeider ble pågrepet av politiet da de ikke hadde gyldige ID-papirer.

Må legge ned Det Oslo-registrerte enkeltmannsforetaket DH Steinlegging, som jobbet på eiendommen, er ikke momsregistrert.

Dagbladet får bekreftet at Arbeidstilsynet har utstedt et stansingsvedtak mot selskapet, etter at selskapet ikke har etterkommet et pålegg om å framskaffe dokumentasjon som arbeidskontrakter, lønnsslipper og nødvendige registreringer. Minst en av de ansatte manglet også oppholds- og arbeidstillatelse.

Arbeidstilsynet på stedet fikk også opplyst at arbeiderne tjente bare 40-50 kroner i timen, i tillegg til at de ikke fikk feriepenger eller overtid. DH Steinlegging må nå legge ned arbeidet fra 1. juni.

- Virket helt vanlig Det er den profilerte forretningsmannen Dag Risting (47) som har hyret steinleggerne. Risting hadde i 2011 en formue på flere millioner kroner, og har lang erfaring som bedriftsleder. Nå er han eier og daglig leder i sitt eget firma - innen «konsulentvirksomhet og administrativ rådgivning».

Han var hjemme da politi og arbeidstilsyn plutselig slo til mot adressen hans, og hadde fullt oppsyn med slavearbeiderne som lagde hans nye oppkjørsel.

- Firmaet kontaktet meg første gang i fjor, da sa jeg at de skulle ta kontakt igjen i år. Alt virket helt vanlig. Jeg går ut ifra at alt er greit, og at jeg ellers ville fått en beskjed om at ting ikke var greit, sier Risting til Dagbladet.

DH Steinlegging, firmaet som jobbet i oppkjørselen, er ikke momsregistrert. Jobben kostet 110 000,-, og Norge har trolig gått glipp av 27 500,- i moms.

Ikke komfortabel - Med din erfaring fra forretningslivet, burde du ha undersøkt om selskapet var momsregistrert?

- Et rungende ja. Jeg har sjekket opp nå og er blitt forsikret om at selskapet skal ordne opp. Hvis noen har unndratt moms blir jeg medansvarlig, og det skjønner jeg. Min plan var ikke å lure noen, det var å få lagt ny asfalt.

- Er du komfortabel med at arbeiderne får 40-50 kroner i timen?

KOM TILBAKE: Underveis i razziaen kjørte denne mannen forbi arbeidsplassen på Tåsen og fortsatte til en bensinstasjone i nærheten. Der ventet han til politiet hadde forlatt stedet før han vendte tilbake for å snakke med huseieren. Mannen hevdet overfor Dagbladet at han bare var en sjåfør.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KOM TILBAKE: Underveis i razziaen kjørte denne mannen forbi arbeidsplassen på Tåsen og fortsatte til en bensinstasjone i nærheten. Der ventet han til politiet hadde forlatt stedet før han vendte tilbake for å snakke med huseieren. Mannen hevdet overfor Dagbladet at han bare var en sjåfør. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det ville jeg nok ikke vært komfortabel med, nei. Alle skal jo ha betalt får den jobben de gjør. Firmaet estimerte jobben til ei uke, jeg har ikke hatt grunnlag for å tro at noen var underbetalt.

Han bekrefter at han betalte 110 000,- for jobben.

- For ei ukes jobb føler ikke jeg at det var underbetaling, sier Risting.

Kom - og stakk Mens Arbeidstilsynet og politiet kontrollerer arbeiderne kjører en blå varebil ned den smale villaveien på Sogn.

I bilen sitter en enslig mann iført skjorte og pen vindjakke, på dashbordet ligger det brosjyrer fra et steinleggingsfirma.

Mannen kjører rett forbi villaen mens aksjonen pågår, og blir sittende på en Esso-stasjon like ved og ta en rekke telefoner.

Mannen venter på Esso-stasjonen til politiet og Arbeidstilsynet er ferdig med sin aksjon. Da kjører han opp igjen til Dag Risting og den enslige rumenske arbeideren som er igjen.

- Jeg vet ingenting - Jeg er bare sjåfør, jeg er bare sjåfør, gjentar den pent kledte mannen overfor Dagbladet.

- Er 40 kroner i timen en OK betaling?

- Jeg er bare sjåfør, jeg vet ingenting.

- Du kjørte forbi her i stad?

BEKLAGER: Dag Risting, som bestilte oppdraget av de irske steinleggerne, opplyser til Dagbladet at han ikke ville lure noen, bare få lagt ny asfalt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
BEKLAGER: Dag Risting, som bestilte oppdraget av de irske steinleggerne, opplyser til Dagbladet at han ikke ville lure noen, bare få lagt ny asfalt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Jeg kan kjøre hvor jeg vil.

- Hvor mye betaler dere arbeiderne i timen?

- Jeg er en arbeider selv, jeg jobber for lav lønn.

- Dere har fått 110 000,- for jobben, mens arbeiderne får 40 kroner i timen. Er det OK?

- Steinene koster 80 000,- alene, vi har betalt 80 000,- bare for materialer. Eller, jeg mener: fyren her fortalte meg at steinen kostet 80 000,-. Jeg er bare sjåfør. Kom, la oss dra og kjøpe mer stein.

- Aner ingenting Dagbladet har kontaktet DH Steinlegging på det norske mobilnummeret de bruker på sine reklamebrosjyrer. En mann som sa han het Fred Moss tok telefonen. Dagbladet la fram Arbeidstilsynets funn.

- Jeg aner ingenting om dette selskapet, hevdet mannen.

- Kjenner du til at selskapet skal stenges 1. juni?

- Jeg har ikke peiling på noe av dette.

- Hva jobber du med, da?

Her finner politiet slavearbeidere i oppkjørselen til en millionær på Oslo Vest

- Jeg er mekaniker. Bilmekaniker.

- For hvilket selskap?

- Privat. Privat bilmekaniker.

Så la han på.

MANGLET PAPIRER: En britisk og en irsk person ble pågrepet av politiet under razziaen på Sogn. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
MANGLET PAPIRER: En britisk og en irsk person ble pågrepet av politiet under razziaen på Sogn. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer