FØR MORGENGRY: Tidlig i morges kom Veolia Miljø for å hente pulveret i Sele i Rogaland. Foto: Erling Hægeland
FØR MORGENGRY: Tidlig i morges kom Veolia Miljø for å hente pulveret i Sele i Rogaland. Foto: Erling HægelandVis mer

Her fjerner de giftberget

Skal kjøres til brenning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Veolia Miljø hentet i formiddag det potensielt helsefarlige og miljøskadelige pulveret som i mer enn fem år har ligget åpent for vær og vind på en privattomt i Sele.

Etter at Dagbladet.no satte søkelys på problemet tidligere denne uka, valgte søppelhåndterings-firmaet å rydde opp.

Det kan dreie seg om så mye som 23 tonn polyuretan-pulver som nå er fraktet til godkjent behandlingsanlegg.

Pulveret havnet der etter at et firma kjøpte to trailerlass med oppmalt polyuretanskum fra destruerte hvitevarer i april 2003.

Dårlig forretningsidé
Av pulveret ville firmaet lage et produkt som skulle brukes til å suge opp oljesøl. De ville selge det til bruk både i oljevernberedskap til havs og som oljeabsorbent i verkstedsindustri. Pulveret ble kjøpt fra Norsk Gjenvinning AS, nå søppelhåndteringsfirmaet Veolia Miljø.

Men forretningsidéen slo feil, og da firmaet ble tvangsoppløst ble polyuretan-pulveret liggende på privattomta i Rogaland.

Yrkeshygieniker Halvor Erikstein i fagforeningen Safe mener pulverberget representerte fare for både helse og miljø.

- Det er ingen tvil om at polyuretan utgjør en alvorlig helsetrussel dersom det benyttes som oljeabsorbent i eksempelvis et verkstedmiljø. Polyuretanskum benyttet etter denne forretningsidéen vil utsette mange for en uhyre stor helserisiko, sier Erikstein.

Erikstein viser til at polyuretan, når det utsettes for temperaturer på omkring 200 grader celsius, vil spaltes til isocyanater. Isocyanater er en gruppe kjemiske forbindelser som er ekstremt astma- og allergiframkallende, samt at de også har svært stor akutt giftighet.

Erik Midtgård sto for innkjøpet av pulveret fra Veolia Miljø. Han følte seg lurt opp i stry av søppelhåndteringsfirmaet og ba dem om å ta pulveret tilbake.  Veolia avslo dette.

Henter gratis
Men da Dagbladet.no snakket med Veolia Miljø på mandag, sa firmaet at de ønsket å rydde opp i saken. I går mottok Midtgård en e-post fra selskapet, hvor de tilbyr seg å hente pulveret kostnadsfritt.

I samme e-post understreker Veolia at de ikke ser på avfallet som særlig problematisk:

«Med bakgrunn i sakens omfattende korrespondanse og tidsbruk, kan Veolia Miljø tilby å utføre ovennevnte oppdrag uten kostnad, dvs. oppdraget vil ikke bli fakturert. Vi vil imidlertid presisere at vi i den anledning ikke har akseptert de påstander om klassifisering av produktet som fremkommer av dine henvendelser og anser oss heller ikke som avfallsbesitter av de nevnte produkter i henhold til forurensningsloven», heter det i brevet.

I dag tidlig stilte selskapet med mannskap og tunge kjøretøy og startet lastingen av polyuretan-pulveret.

TONNEVIS: Veolia Miljø stilte med mannskap og tunge kjøretøyer. Foto: Erling Hægeland
TONNEVIS: Veolia Miljø stilte med mannskap og tunge kjøretøyer. Foto: Erling Hægeland Vis mer