HENTET UT: Nordkoreansk TV har vist dette udaterte bildet hvor Kim Jong-uns onkel, Jang Song-thaek, blir ført ut fra et partimøte av to uniformerte vakter. Jang har blitt kastet ut av partiet. Han skal ha forsøkt å bygge opp en alternativ maktbase, hevder regimet. Foto: Yonhap  / Reuters
HENTET UT: Nordkoreansk TV har vist dette udaterte bildet hvor Kim Jong-uns onkel, Jang Song-thaek, blir ført ut fra et partimøte av to uniformerte vakter. Jang har blitt kastet ut av partiet. Han skal ha forsøkt å bygge opp en alternativ maktbase, hevder regimet. Foto: Yonhap / ReutersVis mer

Her fjerner vaktene Kim Jong-uns onkel fra partimøtet

Nord-Korea hevder han drev med gambling, korrupsjon og narkotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter flere dagers rykter om at Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har fjernet sin onkel Jang Song-thaek fjernet fra alle stillinger han hadde, viste nordkoreansk tv i dag hvordan Jang fysisk fjernes fra et partimøte av uniformerte vakter.

Grunnen skal ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA være at han forsøkte bygge opp en alternativ maktbase til den sittende ledelsen. Jang Song-thaek skal ha blitt fratatt alle eiendeler og kastet ut av partiet.

Kim Jong-un anklager onkelen for korrupsjon, bruk av narkotika, gambling, å være en skjørtejeger og generelt å leve et umoralsk liv.

- Jang lot som om han støttet partiet og lederen, men ble oppslukt av å drømme andre drømmer og involvere seg i dobbeltspill bak kulissene, heter det i rapporten fra KNCA.

«Eliminert» Ifølge statseide medier skal avgjørelsen om å «eliminere» ha blitt tatt på et større møte for partiet søndag, mens videoen og bildene av arrestasjonen ble vist på tv på mandag.

Det er uvisst når bildene er tatt, men de publiseres like etter at rapportene om Song-theaks avgang og rrykter om at to av Kim Jong-uns nærmeste allierte skal ha blitt henrettet begynte å komme forrige uke.

Ifølge NK News dukket det i dag opp ubekreftede rapporter fra Free North Korea Radio om at Jang faktisk ble henrettet 5. desember, fire dager før møtet skal ha funnet sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en av radiokanalens kilder skal Jang ha blitt henrettet fordi han samarbeidet med Kina om å forsøke å fjerne Kim Jong-un fra makta.

- Dobbeltspill Ifølge nyhetsbyrået Associated Press skal Kim Jong-un ha anklaget onkelen for korrupsjon, bruk av narkotika, gambling, å være en skjørtejeger og generelt å leve et umoralsk liv.

- Jang lot som om han støttet partiet og lederen, men ble oppslukt av å drømme andre drømmer og involvere seg i dobbeltspill bak kulissene, heter det i rapporten fra KNCA.

Jang ble sett på som en av Kim Jong-ila viktigste støttespillere fram til han døde og sønnen tok over i 2011. Han er også gift med Kims storesøster.

I 2011 ble det hevdet at Nord-Korea var i ferd med å gå fra én sterk leder til et mer kollektivt styre. Den gang ble det hevdet at
Kim Jong-un skulle styre sammen med sin onkel Jang Song-thaek og militæret.

Redigert bort De to har ofte blitt avbildet sammen, og Jang var også med i en slags propagandafilm som ble vist på tv, men som han nå er redigert bort fra.

Også i 2004 forsvant Jang fra offentligheten. Det ble den gangen hevdet at hadde blitt satt i husarrest. To år senere var han imidlertid tilbake i offentligheten.

New York Times-kommentator Nick Kristof skrev tidligere denne uka på Twitter at en sparking av Jang ville være bekymringsverdig fordi Kim Jong-un da ville styre landet «uten hjelp av voksne».

REDIGERT BORT: Jang Song-thaek har blitt redigert bort fra en reklamefilm på nordkoreansk tv.
REDIGERT BORT: Jang Song-thaek har blitt redigert bort fra en reklamefilm på nordkoreansk tv. Vis mer