Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her flykter de fra bomben

12 personer mistet livet etter bomben på t-banen i Minsk. Nå mener president Lukasjenko at angrepet kan være et forsøk på å destabilisere Hviterussland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 12 personer har mistet livet etter terrorangrepet på t-banestasjonen Oktjabrskaja i Minsk i Hviterussland, melder nyhetsbyrået AFP. Hele 149 personer trengte medisinsk hjelp etter angrepet, mens 22 av dem er i kritisk tilstand.

Dødstallet har lenge vært «minst elleve», men vokste til 12 i løpet av natta.

«- Alle må ut!» Videoen øverst i saken viser de dramatiske minuttene etter at bomben gikk av. Svenske Kristin Ekström (30) var 20 meter fra eksplosjonen, og hørte dramatiske skrik om at «alle må ut» og panikken som oppsto i etterkant.

- Jeg hørte et svært kraftig smell, og deretter kjente jeg at det kom en kjempekraftig sjokkbølge. Noen sekunder senere strømmet folk ut, sier Ekström til den svenske avisa Expressen.

- Jeg tenkte først at det måtte være en bombe, men samtidig hadde jeg vanskelig for å tro at det var det, fortsetter hun.

Ekström, som underviser i svensk i Minsk, beskriver også panikken som oppsto i den hviterussiske hovedstaden etter terrorangrepet.

KONSPIRASJON: Den hviterussiske presidenten Alexandr Lukasjenko (andre fra høyre) mener terroraksjonen kan være et forsøk på å destabilisere landet. Her besøker han t-banestasjonen Oktjabrskaja i Minsk, der angrepet skjedde. Foto: AP Photo/Andrei Stasevich/Scanpix
KONSPIRASJON: Den hviterussiske presidenten Alexandr Lukasjenko (andre fra høyre) mener terroraksjonen kan være et forsøk på å destabilisere landet. Her besøker han t-banestasjonen Oktjabrskaja i Minsk, der angrepet skjedde. Foto: AP Photo/Andrei Stasevich/Scanpix Vis mer

- Det var brannbiler, ambulanser og mennesker som gråt, omfavnet hverandre og som var svarte av sot i ansiktet, fortelelr hun.

Økt spenning Dette skjer samtidig som økt politisk spenning i landet etter diktatorens siste gjenvalg i fjor, i tillegg til en stor økonomisk krise som har gjort at myndighetene har måttet gjøre en delvis valutadevaluering.

Oktjabrskaja-stasjonen ligger ikke langt fra den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenkos kontor.

Lukasjenko fastslår at saken er en alvorlig utfordring for landets sikkerhetstjeneste, og hevder videre at noen forsøker å destabilisere landet.

- Forsøk på destabilisering - Jeg utelukker ikke at dette kan være en «gave» fra utlandet, men vi må også lete her hjemme. Vi må finne ut hvem som tjener på å undergrave freden og stabiliteten i landet, hvem som står bak dette, sier han.

Ifølge presidenten er det mulig at det er en forbindelse mellom mandagens eksplosjon og en uoppklart eksplosjon som rammet landet i 2008. Den gang ble 50 personer skadd da ei bombe eksploderte under en konsert.

Hittil har ingen påtatt seg ansvaret for gårsdagens eksplosjon.

12 DØDE: 12 personer mistet livet etter terroraksjonen på t-banestasjonen i Minsk. Foto: AP Photo/Sergei Grits/Scanpix
12 DØDE: 12 personer mistet livet etter terroraksjonen på t-banestasjonen i Minsk. Foto: AP Photo/Sergei Grits/Scanpix Vis mer

Lukasjenko har styrt Hviterussland med jernhånd siden 1994. Han er blitt omtalt som Europas siste diktator.

DRAMATISK: En skadet mann blir her hjulpet etter eksplosjonen på t-banestasjonen i Minsk. Foto: AFP Photo/Sergey Balay/Scanpix
DRAMATISK: En skadet mann blir her hjulpet etter eksplosjonen på t-banestasjonen i Minsk. Foto: AFP Photo/Sergey Balay/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media