Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her flykter de fra skuddene til Al Qaida. Norske Richard (61) var 30 meter fra angriperne

- Jeg gjemte meg under bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sikkerhetsstyrker har drept seks angripere som søndag ettermiddag gikk til angrep på to strandhoteller i turistbyen Grand-Bassam i Elfenbenskysten. Minst fjorten sivile og to soldater ble drept av angriperne, opplyser landets president ifølge AFP.

- Seks angripere kom i ettermiddag til stranden i Bassam. Beklageligvis ble 14 sivile og to spesialsoldater drept, i tillegg angriperne, sier presidenten, som besøkte åstedet.

Det skal også være én franskmann blant ofrene, opplyser det franske utenriksdepertamentet.

Nordmann havet midt i dramaet Seniorrådgiver Richard Skretteberg (61) i Flyktninghjelpen forberedte seg på et møtet han etter planen skal ha i morgen, men bare noen få minutter ut i forberedelsene havnet han midt i skuddvekslingen.

- Jeg var på en strandrestaurant og var i ferd med å gå gjennom papirene mine da jeg plutselig hørte skudd. Skuddene kom nærmere og nærmere, og bare noen sekunder seinere så ser jeg folk på stranda som reiser opp og begynner å løpe, sier Skretteberg til Dagbladet.

Seniorrådgiveren forteller videre at ham styrtet innover i restauranten og gjemte seg under et ledig bord.

- Det var panikk og kaotiske tilstander, og det første jeg tenkte på var at dette må være et terrorangrep. Jeg gjemte meg under et bord på verandaen og hørte av skuddene at angriperne holdt på å nærme seg. Bare sekunder seinere så jeg to av angriperne bare 30 minutter fra restauranten, sier han.

- Gikk i motsatt retning Men heldigvis for Skretteberg fortsatte angriperne videre i motsatt retning, og en halvtime seinere hadde sikkerhetsstyrker omringet stedet og opprettet en sikker sone, ifølge seniorrådgiveren.

- Nå er jeg tilbake på hotellet mitt i Abidjan og tenker på det forferdelige som har skjedd. Tankene mine går til alle de berørte.

 KOM SEG UNNA: Richard Skretteberg gjemte seg under et bord da flere ukjente angripere angrep strandhoteller i Elfenbenskysten. Foto: Flyktninghjelpen
KOM SEG UNNA: Richard Skretteberg gjemte seg under et bord da flere ukjente angripere angrep strandhoteller i Elfenbenskysten. Foto: Flyktninghjelpen Vis mer

Vitner opplyste ifølge Reuters at det var fire angripere som skal ha skutt mot turistene på stranda. Ifølge nyhetsbyrået viser en video tatt av et vitne sju mennesker som ligger på bakken, etter å ha blitt skutt på stranda.

- Jeg så sju døde, som jeg filmet. Det var fire angripere. Jeg var ute og svømte da det startet, og løp fra stedet, sier Dramane Kima, som viste videoen med de døde kroppene til Reuters. Han tok også bilder av tomhylser som han tror angriperne etterlot seg.

Flere angrep Angriperne, som var «tungt bevæpnet og bar finlandshetter», åpnet ild mot gjester på hotellet L'Etoile du Sud, opplyser vitner til AFP. Hotellet er fullt av utlendinger i hetebølgen som pågår, ifølge kilden. Ifølge den amerikanske nettovervåkningsgruppen Site er det terrorgruppen Al Qaida som står bak angrepet.

Åstedet ligger rundt 40 kilometer fra Abidjan. Grand-Bassam har rundt 80 000 innbyggere og er på UNESCOs verdensarvliste. Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak angrepet, men radikale islamister har tidligere angrepet populære turisthoteller i Vest-Afrika

I januar ble et hotell og en kafé i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou angrepet, og 29 mennesker ble drept. I november ble 170 gjester tatt som gisler på Radisson Blu Hotel i Malis hovedstad Barnako. Minst 22 ble drept.