<strong>LEVENDE SKJOLD:</strong> Her flykter IS-krigerne fra byen Manbij nord i Syria. I hver bil sitter det minst én sivil. Foto: SDF Press Center / Twitter
LEVENDE SKJOLD: Her flykter IS-krigerne fra byen Manbij nord i Syria. I hver bil sitter det minst én sivil. Foto: SDF Press Center / Twitter Vis mer

Her flykter IS. I hver eneste bil sitter det menneskelige skjold

Den islamske stat rømte Manbij i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere denne uka erklærte militsen Syrias Demokratiske Styrker at de hadde drevet IS ut av den strategisk viktige byen, Manbij.

Militsen rapporterte også at de frigjorde 2000 sivile da de inntok byen. Opplysningen ble bekreftet av organisasjonen Observatory for Human Rights.

De 2000 sivile ble brukt som menneskelige skjold, og slapp fri da IS-krigerne flyktet fra byen.

Levende skjold

Og nå har Syrias Demokratiske Styrker offentliggjort bilder som viser hvordan IS-krigerne brukte sivile som menneskelige skjold for å selv kunne ta seg uskadet ut av byen, skriver BBC.

Da IS-krigerne innså at de ville miste kontrollen over byen, samlet de mellom 100 og 200 krigerne medlemmer av sine familier, supportere og sivile gisle, for å bruke dem som menneskelige skjold, ifølge leder for den USA-ledede koallisjonen Chris Garver.

- Sivile ble observert i konvoien, sammen med krigere, i alle kjøretøyene, sa Garver tidligere denne uka, ifølge CBSNews.

I samtlige biler på bildet er det minst én sivil, noe som gjorde at den USA-støttede alliansen av syrere og arabere ikke angrep.

<strong>KONVOI:</strong> Mellom 100 og 200 biler kjørte i konvoien. Foto: SDF Press Center / Twitter
KONVOI: Mellom 100 og 200 biler kjørte i konvoien. Foto: SDF Press Center / Twitter Vis mer

- Vi måtte behandle dem som ikke-krigende. Vi skjøt ikke. Vi så på, fortalte Garver.

Vil få sivile skutt

Bruken av menneskelige skjold er ikke en ny taktikk, men denne gangen var gruppen større enn det som har vært vanlig.

- De har forsøkt å få sivile i skuddlinjen. Da den syrisk-kurdiske grupperingen nærmet seg byen, dyttet de omtrent sivile inn i skuddlinjen i et forsøk på å få dem skutt, sånn at de potensielt kunne bruke det som propaganda, sier Garver.

Hundrevis av sivile ble sluppet fri lørdag, mens andre rømte. IS-krigerne dro nordover mot den syrisk-tyrkiske grensa.

Under kampene om byen hadde den syriske militsen tilbudt IS-krigerne en trygg rute ut av byen, men tilbudet ble avslått.

Feiret med å klippe skjegg

Da IS var jaget ut av byen var det duket for en real feiring i Manbij. Bilder fra byen viser en mann som klipper skjegget sitt, ei dame som kysser en av soldatene og ei kvinne som brenner en nikab.

Soldatene som inntok Manbij tilhører altså en koallisjon av kurdiske og arabiske grupperinger. De ledet en 73 døgn lang offensiv mot byen, søttet av amerikanske bombefly.

Et viktig mål var å avsperre IS sine styrker i Syria fra Europa.

Manbij er en strategisk viktig by nær den tyrkiske grensa.

Den har også forbindelser til storbyen Aleppo, der kampene raser mellom regjerings- og opprørsstyrker, og IS-kontrollerte Raqqa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer