FLYDD UT: Her blir Thailands visestatsminister Suthep Thuagsuban og flere andre regjeringsmedlemmer flydd ut av nasjonalforsamlingen i et Blackhawk-helikopter.  Foto: EPA/STR/SCANPIX
FLYDD UT: Her blir Thailands visestatsminister Suthep Thuagsuban og flere andre regjeringsmedlemmer flydd ut av nasjonalforsamlingen i et Blackhawk-helikopter. Foto: EPA/STR/SCANPIXVis mer

Her flykter ministerne fra rasende demonstranter

Ble flydd ut av parlamentet i Blackhawk-helikoptre. Nå er det unntakstilstand i Bangkok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva har erklært unntakstilstand etter at demonstranter i dag stormet nasjonalforsamlingen, i enda et forsøk på å kaste landets regjering.

Rødskjortene, mange av dem tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, tok seg forbi sperringene og inn i parlamentet ved hjelp av en lastebil.

Demonstrantene anført av Arisamun Pongruengrong sier til den thailandske avisa The Nation at de var ute etter visestatsminister Suthep Thuagsuban. Årsaken er at det skal ha blitt kastet to brannbomber inn i folkemengden.

Evakuert med helikoptre- Suthep må ta ansvar og svare på hvorfor han beordret at brannbombene skulle kastes mot demonstrantene, sier Arisamun.

Da det var klart at rødskjortene nærmet seg, forlot statsminister Abhisit øyeblikkelig et regjeringsmøte og ble evakuert til en militærforlegning i den nordøstlige utkanten av Bangkok. Der har statsministeren hatt tilhold i de ukene protestene har pågått.

Også visestatsministeren og andre regjeringsmedlemmer måtte klatre på stige for å komme i sikkerhet på den andre siden av et sikkerhetsgjerde. Deretter ble de evakuert av væpnede soldater og to Blackhawk-helikoptre som fikk flydd dem bort fra stedet.

- Vårt oppdrag er fullført, erklærte Korkaew Pikulthong, en av demonstrasjonslederne, etter at politikerne hadde flyktet.

Demonstrantene forlot parlamentet kort tid etter.

Titusener av rødskjorter har strømmet til Bangkok siden de første demonstrasjonene startet 12. mars. Demonstrantene sier de vil fortsette til statsminister Abhisit har oppløst parlamentet og utlyst nyvalg.

Støtter ThaksinDemonstrantene, som hovedsaklig består av fattige fra landsbygda og folk fra arbeiderklassen, mener Abhisits regjering er elitistisk og udemokratisk.

De støtter i stedet den populistiske politikken til Thaksin Shinawatra, som ble avsatt ved statskupp i 2006. Telemilliardæren Thaksin Shinawatra lever i eksil for å unngå å sone korrupsjonsdommen mot ham. Via Twitter har den avsatte statsministeren kommet med følgende budskap: Mot, tålmodighet og samhold.

Lørdag ble rødskjortenes demonstrasjoner utvidet til å omfatte Bangkoks kommersielle distrikt, der kjøpesentra og hoteller har vært stengt på femte dagen.

Så langt har de paramilitære sikkerhetsstyrkene avstått fra å bruke makt mot demonstrantene, noe som kan tyde på at rødskjortene har en viss støtte.

Unntakstilstanden gjelder hovedstaden og områdene rundt Bangkok, som i over en måned har vært åsted for omfattende demonstrasjoner.

SYNDEBUKK: Visestatsminister Suthep Thuagsuban var hovedmålet for demonstrantene. Her klatrer han over gjerdet for å komme i sikkerhet. Foto: EPA/STR/SCANPIX
SYNDEBUKK: Visestatsminister Suthep Thuagsuban var hovedmålet for demonstrantene. Her klatrer han over gjerdet for å komme i sikkerhet. Foto: EPA/STR/SCANPIX Vis mer