Ekstremvær over Bahamas

Her flyr meteorologen inn i Dorians øye

Meteorolog og amerikansk flyvåpen dokumenterer Dorian.

LIVE: Orkanen Dorian er på vei mot østkysten av Florida. Akkurat nå skaper den store ødeleggelser på Bahamas. Video: Ap Vis mer

Orkanen Dorian har allerede ført til katastrofale ødeleggelser på Bahamas. Så mange som 13 000 bolighus kan ha blitt påført skader eller blitt ødelagt, og stadig flere videoer i sosiale medier viser omfattende ødeleggelser etter monsterstormens herjinger.

I skrivende stund har stormen nærmest stoppet opp over Grand Bahama, hvor den nå beveger seg i under to kilometer i timen, melder amerikanske National Hurricane Center (NHC). Det vil si at man kan gå raskere enn orkanen nå beveger seg.

NHC har videre advart innbyggere på øya mot å forlate sine tilfluktsrom når orkanens øye passerer over øya.

- Dette er en livstruende situasjon. Vindens hastighet vil øke dramatisk på den andre siden av øyet, skriver NHC.

Det er ventet at orkanen vil øke i hastighet under sin ferd videre vestover, i retning USAs østkyst.

Mens innbyggerne på Bahamas holder seg innendørs og frykter for Dorians herjinger på øya, er meteorologen Garrett Black og kolleger i det amerikanske luftvåpenet i lufta for å dokumentere - og studere - orkanen Dorian.

Orkan-jegere

Meteorolog Black er ansatt i flyvåpenet og kaller seg sjøl en orkan-jeger, og la nylig ut et bilde på Twitter der han er i ett fly som er på vei inn i orkanens øye (se Twitter-melding over).

Bildet er tatt av flyvåpenets 53. skvadron, som går under navnet «orkan-jegerne», ifølge News.com.au. Jegerne er ute for å samle inn data for å bistå det amerikanske orkan-senteret. Orkan-øye-bildet viser at skyene stiger opp på alle sider av orkanens øye, og er vanlig når det oppstår voldsomme orkaner.

Enorme ødeleggelser

Dorian er en kategori fem-orkan, som er høyest på skalaen. Nå begynner folk å legge ut Twitter-meldinger og videoer av ødeleggelsene.

- Det er ødeleggelser overalt i mitt område. Biler og hus er ødelagt. Dette er hva som er igjen av Marsh Harbour. Nå må det ta en slutt, sier Vernal Cooper, øyevitne, ifølge CNN.

Cooper har funnet ly i en offisiel bygning på øya. Han forteller at mange i Abaco nå sliter med å få kontakt med slektninger på grunn av at strømmen har gått.

- Taket vårt blåste av, og vind og regn strømmet inn i huset. Det er det desidert skumleste jeg har opplevd i løpet av livet mitt, forteller han.

VOLDSOM: Orkanen Dorian raser nå over Bahamas, og skal være den mest voldsomme orkan noensinne. Nå følger NASA og eksperter Dorian, for å se hvor den er på vei. Foto: NASA/EPA/ Scanpix
VOLDSOM: Orkanen Dorian raser nå over Bahamas, og skal være den mest voldsomme orkan noensinne. Nå følger NASA og eksperter Dorian, for å se hvor den er på vei. Foto: NASA/EPA/ Scanpix Vis mer

13 000 hjem berørt

Dorian er den sterkeste orkanen som er målt noen gang, og skal rase avgårde i hele 270 kilometer i timen.

Foreløpig er det ingen offentlige tall på hvor store skadene er, men Røde Kors frykter at så mange som 13 000 hjem er helt eller delvis ødelagt, ifølge BBC.

Organisasjonen advarer også om en del brønner med drikkevann skal ha blitt oversvømt med saltvann, ifølge Al Jazeera.

- Vi har ennå ikke full oversikt over det som har skjedd. Men det er klart at orkanen Dorian gir katastrofale konsekvenser. Vi antar at vi trenger en rekke ly, må hjelpe økonomisk på kort sikt og skaffe til veie rent vann og helsehjelp, sier Sune Bulow, sjef for Den internasjonale Røde Kors-føderasjonen i Geneve, i en pressemelding.

Innbyggerne på Bahamas melder om strømstans, tak som er revet av bygninger og ødelagte havner. Eiendomsødeleggelsene er «forferdelige», ifølge Joy Jibrily, sjef for Bahamas turistdepartement.

Unntakstilstand på USAs øst-kyst

Orkanen beveger seg nå vestover, mot den østlige delen av USA. Statene Florida, Georgia, samt Nord- og Sør-Carolina har alle erklært unntakstilstand.

«Livstruende storm og orkan-vinder er forventet på Floridas øst-kyst i løpet av uka», melder USAs orkansenter på Twitter.

Men hvor nøyaktig orkanen beveger seg, er foreløpig ikke helt sikkert. USAs orkan-senter sier det forventes at orkanen skal roe seg noe, men at Dorian vil fortsette å være «en kraftig orkan også i de nærmeste dagene», skriver BBC.

Trump kansellerer tur

USAs president Donald Trump kansellerer sin planlagte tur til Polen i neste uke på grunn av orkanen. Han sa i går at Dorian «er et monster», og at USAs østlige kyst kommer til å bli «berørt veldig, veldig alvorlig».

Trump har erklært unntakstilstand i Florida, mens Disney World i Orlando melder at de «følger orkanen nøye». I Miami har de fjernet leie-scootere fra gatene for å unngå at de blir tatt av stormkast.

Dagbladet oppdaterer saken.