Her flyr norske F16-fly til kamp i Libya

Se forsvarets egen video fra da de norske flyene på Kreta fikk sitt første oppdrag over Libya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOUDA BAY/CHANIA (Dagbladet): - Jeg kan si at vi har gjennomført et flytokt i operasjonen som pågår, og at vi har vært i et skarpt oppdrag. Noe mer kan jeg ikke si, sa oberstløytnant Bård Reidar Solheim da han møtte pressen etter at to norske F16-kampfly hadde returnert til Souda Beach-basen på Kreta like etter klokka 17 norsk tid.

De to kampflyene tok av fra basen klokka 12.15 norsk tid, men droppet ingen bomber. Solheim betegner oppdraget som en suksess.

- God jobb - De gjorde en god jobb i henhold til oppdraget, og det at de ikke har droppet våpen, betyr muligens at oppdraget er en suksess. De følger oppdraget slik det er, forteller Solheim.

De norske kampflyene skal både kunne utføre luft til luft-operasjoner, luft til bakke-operasjoner og såkalte informasjonsinnhentingsoperasjoner. Solheim vil imidlertid ikke opplyse om hvilken type operasjon som har blitt gjennomført.

Amerikansk kommando Styrkene var med andre ord i skarpt oppdrag rundt et døgn etter at det ble det kjent at de norske styrkene skulle legges under amerikansk kommando. Forsvarsminister Grete Faremo var klar på at de norske styrkene ikke skulle brukes i Libya før det ble bestemt.

De norske styrkene ble styrt av admiral Admiral Samuel J. Locklear III, som styrer operasjonen fra det framskutte hovedkvarteret for USAs Afrika-kommando USS Mount Whitney i Middelhavet.

Nato inn? Nå i kveld kom meldinger fra Tyrkia om at Nato ville overta kommandoen.

- Operasjonen vil fullstendig overdras til NATO, sier Davutoglu, som tilføyer at det raskt ble oppnådd et kompromiss i saken. NATO overtar ansvaret i løpet av en til to dager, sa utenriksminister Ahmet Davutoglu.

FLYR MED SKARPT: Her sjekkes utstyret før de norske kampflyene ble satt i operasjon i Libya. Foto: Lars Magne Hoftun/Forsvaret
FLYR MED SKARPT: Her sjekkes utstyret før de norske kampflyene ble satt i operasjon i Libya. Foto: Lars Magne Hoftun/Forsvaret Vis mer

Opplysningene har ikke blitt bekreftet ved NATOs hovedkvarter i Brussel.

FØRSTE OPPDRAG: Disse to norske F16-flyene var de første norske som deltok i operasjonen i Libya. Foto :Lars Magne Hoftun/Forsvaret
FØRSTE OPPDRAG: Disse to norske F16-flyene var de første norske som deltok i operasjonen i Libya. Foto :Lars Magne Hoftun/Forsvaret Vis mer