Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her flyr ørnen over London

Kjente turistattraksjoner i fugleperspektiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Keiserørnen viser hvordan landemerkene Orbit, St. Pauls Cathedral og Tower Bridge ser ut fra luften.

Utrydningstruet ørn Den utrydningstruede fuglen har vært på flytur med kamera i anledning 50-årsjubileet til den internasjonale naturvernorganisasjonen IUCNs rødliste.

Det er ørneentusiast Jacques-Olivier Travers, mannen bak Freedom Project, som står bak stuntet.

Rødlisten er en utarbeidet oversikt over risikoen for utryddelse av ulike arter over hele verden.

Keiserørnen er én av 22 413 arter som IUCN regner som utrydningstruet.

Norsk liste Den norske rødlisten har fått navnet Artsdatabanken, og er bygget opp på samme måte som den internasjonale listen.

Snorre Henriksen, rådgiver i Artsdatabanken, forteller at IUCNs rødliste har ulike stadier for utrydningsrisiko. Keiserørnen ligger per dags dato på det tredje mest kritiske stadiet.

- Den vurderes som truet, og faller under kategorien sårbar. Det vil si at det er færre enn 1000 stykker igjen av keiserørnen på verdensbasis, sier Henriksen.

Over de sårbare artene finner vi de som er «sterk truet». Aller størst risiko for å bli utryddet har imidlertid artene som er «kritisk truet».

Vil øke med nesten 100 000 For å markere rødlistens 50 år arrangerer utstillingen «Here today...» i London mellom 25. november og 17. desember.

Navnet spiller på det engelske ordtaket «Here today, gone tomorrow». Utstillingen retter oppmerksomhet mot de utrydningstruede artene og den internasjonale naturvernorganisasjones arbeid.

I dag blir omtrent 74 000 arter vurdert av IUCN. Målet er å kunne vurdere 160 000 innen 2020.

- Den internasjonale rødlisten har løftet kunnskapsstatusen, og vært et viktig verktøy i kartleggingen av biologmangfoldet, sier Snorre Henriksen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling