UVÆR: 1200 personer er isolert i Rana kommune etter at uværet herjet i Nordland og Sør-Troms. Video: Privat Vis mer

Uværet i Nord-Norge

Her flyter bygningen forbi huset

- Jeg har aldri opplevd dette før, sier Grethe Amundsen, som så en garasje flyte forbi huset sitt.

Publisert
Sist oppdatert

Grethe Amundsen bor i Skonseng i Rana kommune i Nordland. Mandag kveld ble 1200 evakuert fra kommunen, som også satte krisestab. Kriseledelsen er fortsatt forsterket med representanter fra politiet og Heimevernet.

Uværet har herjet i Nord-Norge det siste døgnet, og det er ikke over helt ennå. Været skal roe seg noe i løpet av dagen, men tar seg opp igjen med kraftig vind onsdag.

Mens Amundsen satt i stua mandag, og så utover Ranaelva som renner forbi huset, dukket det opp en bygning i vannet.

Det var Nordlys som omtalte saken først.

Vanligvis er det to meter fra huset og ned til elva, men den kom tettere og tettere på som følge av nedbørsmengdene.

- Det var en stor bygning som fløt forbi. Så kom det en garasje flytende etterpå. Det var ganske heftig et øyeblikk, sier hun.

- Det er veldig uvant å sitte i sin egen stue å se dette renne forbi. En rar følelse. Det er mye som har kommet opp elva nå. Dette har vi aldri opplevd. Jeg har aldri opplevd at den har kommet så tett på - opp elvekanten og truet tomta.

- Ubehagelig

Hun har bodd i huset i 25 år, og har til nå bare nytt utsikten over elva. Mandag var det ikke bare positivt å bo tett på vannet.

- Det var ubehagelig. Det var greit på dagtid da det var mulig å følge med og ha noe kontroll. Men da det ble mørkt og vi ikke kunne se hvordan det sto til, var det ubehagelig.

Hun pakket sekken og reiste fra huset. Tidlig tirsdag morgen kom hun tilbake og kunne glede seg over at alt var intakt.

- Det var en liten periode der vi så at det steg raskt på kort tid. Vi fant ut at vi ikke fikk sove med tanken på at det kunne skje noe rundt oss og valgte å dra.

STOKMARKNES: Dette Widerøe-flyet klarte ikke landingen på Stokmarknes flyplass i de sterke vindkastene 21. september. Video: Privat Vis mer

Hardt rammet

Rana kommune er hardt rammet av uværet. 200 personer er isolert i områdene Grønnfjelldal, Virvassdalen, Langvassgrenda og Elvmøthei. Ordfører Geir Waage opplyser til Dagbladet at 17 personer er evakuerte.

Han understreker at første prioritet er å finne løsninger for de som er isolerte.

Ordføreren forteller at vannstanden har gått ned siden i går kveld. Været har bedret seg, men når vannstanden går ned øker faren for ras. Han sier at folk bør holde seg unna elvene.

- Det er høyeste vannstanden vi har sett i Rana i moderne tid.

Tre broer er ødelagte i kommunen. En broekspert er på vei for å befare. Sektor for tekniske tjenester har alt mannskap ute for å befare og rydde veier.

De fleste fikk tilbake strøm- og mobildekning mandag kveld. Helgeland kraft skal befare linjene. Kommunen skal i møte med Bane Nor i formiddag for å se på muligheten for at toget kan stoppe inne i det isolerte området i Grønnfjelldal.

Sektor for helse og omsorg jobber med å sikre at isolerte som trenger helsehjelp får dette. Sektor for oppvekst og kultur jobber med å finne løsninger for de elever og ansatte ved Storforshei skole som er isolerte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer