Her flyter kvikksølvet fritt på oljeplattformen

- Skadelig for nervesystem, reproduksjonsevne og nyrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Disse bildene viser flytende kvikksølv som ble oppdaget under demontering av en ventil på Ekofisk.

Bildene er tatt på plattformen Ekofisk Alfa 6. januar i år.

- Alvorlig miljøgift«Kvikksølv er en av de farligste miljøgiftene og utgjør en trussel for miljøet og menneskers helse», skriver Statens forurensingstilsyn (SFT) på sin hjemmeside.

- Kvikksølv er en alvorlig miljøgift. Å redusere utslipp er derfor høyt prioritert fra SFTs side, sier assisterende avdelingsdirektør Anne Mari Opheim i kjemikalieavdelingen i SFT til Dagbladet.no.

Hun viser til at det er innført norsk forbud mot kvikksølv i produkter.- Kvikksølv har stor evne til å spre seg med luft- og havstrømmer. Det oppkonsentreres i miljøet og oppover i næringskjeden. Kvikksølv kan gi skade på nervesystem, reproduksjonsevne og nyrer hos mennesker, sier Opheim.

Oljeselskapet ConocoPhillips bekrefter kvikksølvfunnet.

- Kvikksølv forekommer naturlig i olje og gass, og ConocoPhillips har systemer for å overvåke dette. Vi opererer og følger gjeldende lov- og regelverk innen arbeidsmiljø, ytre miljø og avfallshåndtering, sier informasjonssjef Ingvar Solberg i ConocoPhillips til Dagbladet.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer