Her flyter kvikksølvet fritt på oljeplattformen

- Skadelig for nervesystem, reproduksjonsevne og nyrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Disse bildene viser flytende kvikksølv som ble oppdaget under demontering av en ventil på Ekofisk.

Bildene er tatt på plattformen Ekofisk Alfa 6. januar i år.

- Alvorlig miljøgift
«Kvikksølv er en av de farligste miljøgiftene og utgjør en trussel for miljøet og menneskers helse», skriver Statens forurensingstilsyn (SFT) på sin hjemmeside.

- Kvikksølv er en alvorlig miljøgift. Å redusere utslipp er derfor høyt prioritert fra SFTs side, sier assisterende avdelingsdirektør Anne Mari Opheim i kjemikalieavdelingen i SFT til Dagbladet.no.

Hun viser til at det er innført norsk forbud mot kvikksølv i produkter.

- Kvikksølv har stor evne til å spre seg med luft- og havstrømmer. Det oppkonsentreres i miljøet og oppover i næringskjeden. Kvikksølv kan gi skade på nervesystem, reproduksjonsevne og nyrer hos mennesker, sier Opheim.

Oljeselskapet ConocoPhillips bekrefter kvikksølvfunnet.

- Kvikksølv forekommer naturlig i olje og gass, og ConocoPhillips har systemer for å overvåke dette. Vi opererer og følger gjeldende lov- og regelverk innen arbeidsmiljø, ytre miljø og avfallshåndtering, sier informasjonssjef Ingvar Solberg i ConocoPhillips til Dagbladet.no.

«Uønsket hendelse»
Kvikksølvfunnet i januar ble rapportert fra plattformledelsen til selskapsadministrasjonen som en «uønsket hendelse». Myndighetene er ikke varslet om kvikksølvfunnet. ConocoPhillips sier det dreier seg om små mengder kvikksølv, rundt 50 gram.

- Slike hendelser er ikke rapporteringspliktige, sier Ingvar Solberg.

ConocoPhillips framholder at arbeiderne er godt sikret.

- Kvikksølv ble oppdaget under en normal arbeidsoperasjon. Vi har gode prosedyrer og arbeidsrutiner og er derfor godt forberedt. Vi håndterer derfor slike operasjoner forsvarlig, både med tanke på personbeskyttelse, samt viderehåndtering av farlige stoffer i henhold til gjeldene regelverk, sier Solberg.

- Mange kvikksølvfunn
Dagbladet.no har snakket med en rekke tidligere Ekofisk-arbeidere som forteller om liknende kvikksølvfunn i forbindelse med ulike arbeidsoperasjoner på oljefeltet i årenes løp.

Tidligere Ekofiskarbeider John Engedal har overlevd hudkreft og prostatakreft. Nå har han fått beskjed om at han er i ferd med å utvikle beinmargskreft.

- Vi ble utsatt for mange typer farlige stoffer på jobb i Nordsjøen, sier Engedal. Han har opplevd å bli svimmel, kvalm og har kastet opp på jobb.

Engedal sier at de kun iført kjeledress og tøyhansker gikk inn i varme tanker for å arbeide.

- Vi så at kvikksølvet lå og denset inne i tanken, litt sånn geléaktig. Først da vi så kvikksølvet, tok vi på pusteutstyr for å gjøre jobben ferdig, sier han.

- På størrelse med mandariner

Engedal husker spesielt en anledning hvor de fant store mengder kvikksølv i en separator som skiller ut olje, gass og vann.

- Vi fylte ei tønne. Den var så tung at vi ikke klarte å vippe den på kant på grunn av mengden av kvikksølv, sier den tidligere oljearbeideren.

Kvikksølv har stor tetthet. En liter kvikksølv veier 13,5 kilo.

METALLISK KVIKKSØLV: Ved demontering av en ventil på plattformen Ekofisk Alfa i januar i år, ble det funnet kvikksølv. Foto: Privat
METALLISK KVIKKSØLV: Ved demontering av en ventil på plattformen Ekofisk Alfa i januar i år, ble det funnet kvikksølv. Foto: Privat Vis mer

- Folk har fortalt om kvikksølvkuler på størrelse med mandariner når de har åpnet systemene, sier tidligere Ekofisk-arbeider Jan-Erik Tandberg til Dagbladet.no.

- Damp er problemet
Overlege og avdelingsdirektør ved avdeling for biologisk og kjemisk arbeidsmiljø på Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami), Dag Ellingsen, har sett kvikksølvbildene.

- Det ser ut til å være kvikksølv, ja. Jeg har sett liknende før, både på bilder og inne i gruver, sier Ellingsen til Dagbladet.no.

Stami-direktøren føler han ikke har grunnlag for å uttale seg spesifikt om kvikksølvbildene, men på generelt grunnlag mener han at arbeidere må opptre ytterst forsiktig i arbeidsmiljø hvor kvikksølv forekommer.

- Det er først og fremst kvikksølvdamp som er problemet ut fra et arbeidstakerperspektiv, og kvikksølv trenger ikke 100 grader for å avdampe. Man skal ikke opp i høyere temperaturer enn det som er relevant for arbeidere, sier Dag Ellingsen.

Stami-legen påpeker at kvikksølv ved mange anledninger har forårsaket helseskader ved tilstrekkelig eksponering.

- Kvikksølv angriper primært det sentrale nervesystemet. Dette kan gi seg utslag i både motoriske- og kognitive forstyrrelser hos eksponerte, sier han.

Dag Ellingsen oppfordrer arbeidere til å bruke filtermasker som takler kvikksølv hvis de skal jobbe i utsatte områder.

Oljemarerittet

• Dagbladet og advokat Kjell Inge Ambjørndalen i Norman & co opplever en strøm av nye ofre som trolig er skadd av eksponering for ulike kjemikalier på oljeplattformer i Nordsjøen.

• De skadde har jobbet på ulike felter, for ulike selskaper offshore.

• Dagbladet har avslørt at ConocoPhillips ikke fulgte opp en sjokkmåling av benzen på Ekofisk-feltet i 2002.

• Dagbladet har avslørt at Statoil, Esso og ConocoPhillips nekter å delta i et benzen-prosjekt som ledes av Universitetet i Bergen.

• Dagbladet har avdekket at oljebransjen trenerte Kreftregisterets prosjekt om kreftfaren offshore i seks år.

• Kjemikalieeksponeringen var verst i de tidligere årene med oljeboring på norsk sokkel, men Dagbladet har avdekket at oljearbeidere i dag også blir utsatt for farlige mengder giftstoffer i arbeidet på oljeplattform.

• Universitetet i Bergen har funnet at oljearbeidere løper dobbelt så høy risiko for å utvikle blodkreft som normalbefolkningen.

• Dødelighetsberegninger gjort av Statistisk sentralbyrå viser at oljearbeidere offshore i snitt har vesentlig høyere dødelighet sammenliknet med andre yrkesgrupper.

•Dagbladet.no har avslørt at flere arbeidere i en liten turbinavdeling på Statfjord A opplevde å få MS-diagnose eller andre nerveskader tidlig på 90-tallet.

•Dagbladet.no har avslørt hvordan Statoil stanset undersøkelsen som kunne gitt svar på hvorfor turbinarbeiderne blir syke.

•Turbin- og hydraulikkoljer inneholder giftige organofosfater som kan utvikle seg til nervegassliknende forbindelser under høy temperatur.

•På bakgrunn av Dagblad-avsløringer, skal Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) måle etter slike giftgasser i fly og i gassturbiner offshore.

•Statoil visste om flere MS-syke. Dagbladet.no har avslørt at turbinarbeider Charles Aase ble akutt syk på Statfjord C og fikk MS-diagnose i 1990, uten at han ble tatt med i undersøkelsen av syke turbinarbeidere i 1992.

•Dagbladet.no kan dokumentere at minst åtte personer i en liten turbinavdeling på Statfjord A opplevde symptomer på MS eller fikk MS-diagnose.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer