Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her flyter permer og PC-er fra SOS Rasisme nedover elva

Midt i skauen står tidligere talsmann Kim Kopperud og viser Dagbladet hvor SOS Rasisme dumpet papirer de ikke ønsket noen skulle se.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNSVANN (Dagbladet): Det høres lette bein med raske skritt bak Toppidrettssenteret. På grusveien rundt Sognsvann kommer to unge kvinner løpende. I svarte tights og med fargerike joggesko er de godt i gang med dagens treningsøkt.

Bak dem kommer Mikkel Frostad (21) og Kim Kopperud (19). Mikkel har sixpence og myke sko. Kim knepper igjen dressjakka og ser ned på lakkskoa.

- Håper det ikke begynner å regne, sier han.

Mikkel tenner en røyk.

FRA OPPEGÅRD: En av få ringpermer hvor innholdet fortsatt ikke er vasket bort av vannet viser dokumenter som i sin tid skal ha kommet fra Oppegård SOS Rasisme.     Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRA OPPEGÅRD: En av få ringpermer hvor innholdet fortsatt ikke er vasket bort av vannet viser dokumenter som i sin tid skal ha kommet fra Oppegård SOS Rasisme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg er bygutt, sier han.

Den første skogsturen Første gang han var på Sognsvann var 21. juni i år. Nå er han og Kim tilbake for å vise Dagbladet hvor de den dagen dumpet deler av SOS Rasismes arkiver.

21. juni var dagen politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Pilestredet.

- Politiet tok ikke med seg så mye. Da de dro, gikk vi gjennom arkivene og tok med oss alt vi trodde kunne være sensitivt, sier Kim.

Ifølge Kim og Mikkel var det snakk om 30-40 permer med medlemslister og andre dokumenter. I tillegg skal de ha tatt med seg fem-seks PCer inn i skogen ved Sognsvann.

RAZZIA: 21. juni ransaket politiet og tok beslag i en rekke PC'er og annet fra SOS Rasismes kontor i Oslo. Foto: Håkon Eikesdal
RAZZIA: 21. juni ransaket politiet og tok beslag i en rekke PC'er og annet fra SOS Rasismes kontor i Oslo. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Det må ha vært flere hundre kilo til sammen, fordelt med cirka 30 kilo på hver av personene som deltok, sier Kim.

Trekilometeren SOS Rasisme er dømt for medlemsjuks i et privatsrettslig søksmål fra Landsrådet for norske barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).  Dommen er anket. Rettssaken avdekket så omfattende juks at det senere ble åpnet politietterforskning mot SOS Rasisme og dens ledelse. Etterforskningen førte til razzia mot organisasjonens lokaler i Haugesund og i Oslo.

Kim Kopperud og Mikkel Frostad har fått nok. Nylig gikk de ut i Dagbladet og annonserte sitt oppgjør med en organisasjon og en ledelse de ikke kan vedkjenne seg. De ønsker å legge kortene på bordet og har derfor invitert Dagbladet på skogstur.

Vi begynner å gå. Himmelen åpner seg. Ingenting kan redde dressen til Kim.
- Samma det. Jeg lei av SOS Rasisme og lei av Tjen Folkets grådighet. Nå får vi ta et oppgjør med dette. En gang for alle, sier han og går bestemt innover i marka.
 
Og vi går. Tre kilometer går vi. Mens Kim, journalist og fotograf sliter med å holde følge, tenner Mikkel en sigarett i hver eneste motbakke. Brått stopper han.

- Inn til høyre der, sier han og peker.

Bekk under skrent Mellom grantrær og kratt skimtes et stup på nedsiden av stien. Det tar tid å komme seg ned den våte og sleipe skrenten. I bunnen renner en liten bekk. Elveløpet forteller om større vannføring tidligere i sommer enn det det er nå sent en august-dag.

SMARDET PC:: Kim Kopperud (t.v.) har fisket opp en av PCene han hevder de smadret og kastet i bekken, blant annet sammen med Mikkel Frostad (t.h.).  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SMARDET PC:: Kim Kopperud (t.v.) har fisket opp en av PCene han hevder de smadret og kastet i bekken, blant annet sammen med Mikkel Frostad (t.h.). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg ser en pc, og der ligger det forvrengte permer, sier Mikkel.

På stedet folk fra SOS Rasisme skal ha dumpet dokumentene ligger et gult plastomslag fra en ringperm. Det er et øde sted, med tette busker og høye trær.

Nedover bekken ser vi flere permer i ulike farger ligge strødd. De fleste er forvrengt av vannmasser. Innholdet i de fleste permene ser ut til å være vasket vekk. Lenger nedover er det bare hvite cellulosekuler igjen av det som en gang var innholdet i disse permene.

Stein mot metall Skallet av en PC dupper rolig i vannet.

- Det er ikke så mye som ligger igjen her. PC'ene knuste vi med steiner, før vi slapp innholdet ut i elva, sier Kim.

- LYKKE TIL: I en plasmappe ligger et brev signert hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme, med ordene "Lykke til".  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- LYKKE TIL: I en plasmappe ligger et brev signert hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme, med ordene "Lykke til". Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi åpnet alle permene og la steiner på omslaget, slik at papirene skulle forsvinne eller bli ødelagt av vannet, sier han.

En konvolutt adressert til SOS Rasisme ved økonomiutvbalget i Haugesund dukker opp. Innholdet er i full oppløsning. Flere papirer med SOS Rasismes brevhode og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsens navn dukker opp. Men det meste er altså borte.

Den lange veien hjem Ingen av dem ser på dumpingen av mulig bevismateriale med særlig stolthet.

- Det er en organisasjon hvor man gjør som man blir fortalt. Vi er ferdig med Tjen Folket og SOS Rasisme, sier Kim og ser ned på dresskoa.

Mikkel tenner en røyk.

- Dette er informasjon av stor interesse. Vi får se hvordan vi skal håndtere det, sier etterforskningsleder Einar Endresen til Dagbladet.

Daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme mener Frostad og Kopperud bør stå til ansvar overfor politiet:

- Her har de stjålet og brutt forurensingsloven, sier han.

IKKE VELDIG STOLTE: Kim Kopperud (t.v.) Mikkel Frostad (t.h.) forklarer Dagbladet at de ønsker lale kortene på bordet og ikke lenger vil være en del av SOS Rasisme eller Tjen Folket. Nedover elva ligger ringpermer fra SOS Rasisme dumpet.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE VELDIG STOLTE: Kim Kopperud (t.v.) Mikkel Frostad (t.h.) forklarer Dagbladet at de ønsker lale kortene på bordet og ikke lenger vil være en del av SOS Rasisme eller Tjen Folket. Nedover elva ligger ringpermer fra SOS Rasisme dumpet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
DOKUMENTVASK: I elva flyter flere ringpermer. Ifølge Mikkel Frostad og Kim Kopperud er dette bare noen av de store mengdene permer de hevder ble dumpet her i juni. - Det meste er blitt ødelagt av vannet, sier de. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DOKUMENTVASK: I elva flyter flere ringpermer. Ifølge Mikkel Frostad og Kim Kopperud er dette bare noen av de store mengdene permer de hevder ble dumpet her i juni. - Det meste er blitt ødelagt av vannet, sier de. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media