Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her fødes en larve ut av hånda til forskeren

Ble «svanger» ved uhell, valgte å ikke fjerne den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsker, insektsentusiast og fotograf Mark W. Moffett er ikke ukjent med å gå andre veier for å formidle faget sitt.

Han har mottatt en rekke priser for sin formidling av insektenes rike, skrevet et tjuetall artikler i National Geographic, og hans fotoutstilling om maur, «Farmers Warriors, Builders: the Hidden Life on Ants», i fjor var svært populær.

Bitt av parasittflue I sin siste video på Youtube viser imidlertid Moffett et nytt talent. Under en ekspedisjon til Belize ble «Doctor Bugs» bitt av parasittflua brems. Bremser klekkes ut i verter, og de er fryktet i dyreriket. Ifølge Wikipedia står reinsdyr gjerne på snø i fjellet, selv om det er bar mark i nærheten, fordi de da unngår de fryktede fluene.

Men «Doctor Bugs» har ingen slik frykt. Da han skjønte at han var bitt av ei parasittflue, valgte han å gjennomføre «svangerskapet» - for så å filme «fødselen».

I starten av filmen forsikrer Moffett seerne at ingen fluer ble skadet under filmingen, før han advarer mot bilder som enkelte kan oppleve som kvalmende.

Trodde den var død En tid etter at han ble «svanger» med flua, trodde Moffett at han hadde drept larven som vokste inne i hånda hans. Men da han oppsøkte en hudlege, ble han forsikret av en entusiastisk helsearbeider om at det fortsatt var liv der inne.

Etterhvert kuttet han opp huden, for å sikre luft til «fosteret», da kunne han også titte inn og se ansiktet til den lille larva.

- Når den snurret seg rundt, fikk jeg små elektriske sjokk. Så kom den til overflata for å puste, før den kom seg ut, forteller Moffett i videoen.

Selve fødselen foregikk uten større komplikasjoner. Larven havnet imidlertid på et bord, men klarte seg bra og ble satt ut i et riktigere element for å kunne leve videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!