SPENT SITUASJON: Statsminister Jens Stoltenberg har fulgt tett med på situasjonen i In Aménas de siste dagene. Her ser han på Statoil-sjef Helge Lunds pressekonferasne på TV. Foto: Statsministerens kontor
SPENT SITUASJON: Statsminister Jens Stoltenberg har fulgt tett med på situasjonen i In Aménas de siste dagene. Her ser han på Statoil-sjef Helge Lunds pressekonferasne på TV. Foto: Statsministerens kontorVis mer

Her følger Stoltenberg gisseldramaet

- Vi skal ikke gi opp håpet for de fem vi savner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg har fulgt gisseldramaet tett siden onsdag. Ved flere anledninger de siste dagene har han orientert pressen om situasjonen. Sent lørdag kveld møtte han pressen på sin representasjonsbolig i Oslo.

Der bekreftet han at fem norske Statoil-ansatte fortsatt er savnet etter at gisseldramaet i Algerie ble avsluttet i et dramatisk angrep på de gjenværende gisseltakerne lørdag ettermiddag.

Ifølge Algeries innenriksdepartement skal 23 gisler og 32 gisseltakere ha blitt drept i gisselaksjonen.

På pressekonferansen varslet statsminister Jens Stoltenberg at Norge må belage seg på at alle ikke kommer hjem. 

- Av 13 nordmenn som var rammet er åtte ute av marerittet og i live. Vi skal ikke gi opp håpet for de fem som vi savner, men vi må innse at også norske liv kan ha gått tapt, sa statsministeren.

Han slo fast at Norge aldri vil gi etter for terror.

- Jeg fordømmer denne terrorhandlingen og all form for terror.

- Grusomme opplevelser Utenriksminister Espen Barth Eide deltok også på pressekonferansen. Han fortalte at norske myndigheter har løpende kommunikasjonen med algeriske myndigheter. Denne kommunikasjonen har blitt «stadig bedre de siste dagene», sa han.

Statsministeren har også holdt tett kontakt med de pårørende. Tidligere i går besøkte Stoltenberg de Statoils pårørendesenter i Bergen, der både pårørende og de første hjemkomne Statoil-ansatte oppholder seg.

- Vi vet at de som har vendt hjem i dag, bærer på grusomme opplevelser, sa statsministeren.

Medfølelse Han kunne fortelle om følelsesladde møter med de pårørende.

- I Bergen uttrykte jeg hele landets dypeste medfølelse med dem som på en så hjerteløs måte ble revet ut av tryggheten, og som uten forvarsel ble tvunget til å forholde seg til frykt for sine nærmeste, sa Jens Stoltenberg.

Under gårsdagens pressekonferanse takket han alle som er involvert i redningsarbeidet som norske myndigheter gjør i In Aménas.

- Vårt arbeid disse døgnene har hatt ett mål: Alt som kan gjøres, skal gjøres for gislene og deres pårørende. Det gjelder fortsatt.

- Når krisen rammes er Norge en liten og nær familie, fortsatte Stoltenberg, og la til:

- Det smerter at menneskeliv går tapt, men vi skal også tillate oss å glede oss over de som er i live, sa han.

- Ny motivasjon På en pressekonferanse dagen før framhevet han de overlevendes historier og omtale dem som et «håpets budskap».

- Dette gir oss kraft og ny motivasjon til å gjøre alt som står i menneskelig makt for å redde de åtte som vi fortsatt ikke har oversikt over. Vi skal dele håpet om at flere familier for gode nyheter fra Algerie, sa han.

Siden det har tre nordmenn kommet til rette. Lørdag formiddag kunne Statoil-sjef Helge Lund opplyse at to nordmenn hadde kommet seg i trygghet i løpet av natta. Og senere på dagen ble det klart at enda en nordmann, Oddvar Birkedal (58) fra Grimstad, bosatt i Asker, er i sikkerhet.