Her forbereder norske styrker seg på krig

På vei til Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Før påske skal 150 av Norges beste elitestyrker være på plass i den afghanske hovedstaden Kabul. Der skal de sikre byen, som i løpet av det siste året bokstavelig talt har hatt en eksplosjon i NATO-fiendtlig aktivitet.

De topptrente norske soldatene er en del av den internasjonale ISAF-styrken i Afghanistan. I tillegg til å stabilisere byen, skal de være med og trene opp tilsammen150.000 afghanske soldater og politifolk.

Det siste året har uroen i Kabul økt dramatisk, det har blant annet vært en seksdobling i antall selvmordsangrep i byen. Taliban og andre opprørsgrupper retter nå mer av søkelyset mot byene, spesielt Kabul.

Det er nettopp på grunn av den økende fiendtlige aktiviteten rundt Kabul at ISAFs nye amerikanske ledelse har bedt om topptrente spesialstyrker fra Norge.

Debatten her hjemme har rast rundt spørsmålet om hvor de norske soldatene kan settes inn. Tidligere har regjeringen nektet å stille til rådighet soldater til sør-Afghanistan hvor kampene har vært tøffest.

Derfor skal de norske elitetroppene først og fremst være stasjonert i Kabul, og ifølge statssekretær Espen Barth Eide er sjansen liten for at disse styrkene sendes sørover, selv om det skulle bli krise der.

Her forbereder norske styrker seg på krig
Her forbereder norske styrker seg på krig
I REALISTISK TRENING: De norske elitestyrkene er godt rustet til å møte Taliban i Kabul.