Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her forberedes 11. september

I går offentliggjorde al-Qaida en ny video om planleggingen av terrorangrepet 11. september 2001. Amerikanerne skjerper nå sikkerheten rundt FN-bygningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera har vist en video av Osama bin Laden som møter flykaprerne kort tid før terrorangrepet på USA, den 11. september 2001.

Videoen viser i nærbilder av hvordan flykaprerne som tester ut lommeknivene som ble brukt til å kapre flyene. En smilende bin Laden møter al-Qaidalederne Ramzi Binalshibh og Mohammed Atef i et fjellområde. På båndet høres også stemmen til en mann identifisert som Abu Hamza al-Muhajir, han sier at han er sikker på at de vil klare å gjennomføre terrorangrepet.

Binalshibh ble tatt til fange i 2002, Atef ble drept under et amerikansk flyangrep i Afghanistan i 2001.

Hvor er bin Laden?

TV-kanalen Al-Jazeera vil ikke si hvordan de har fått tak i videoopptakene. Videoen er den fjerde i et serie med videoer som al-Qaida offentliggjør for å minnes angrepene på World Trade Center og Pentagon, sier Ben Venzke, sjef for IntelCenter, som forsyner amerikanske myndigheter med antiterrortjenester.

Det ventes at al-Qaida vil komme med flere videoer før med femårsdagen for terrorangrepet. Men ingen nye videoopptak av bin Laden har vært vist siden 2004. Heller ikke nå i forbindelse med krigen i Midtøsten har bin Laden uttalt seg.

Skjerper sikkerheten

Eksperter tror likevel ikke det vil komme at det vil komme et nytt stort terrorangrep på USA i forbindelse med markeringen av femårsdagen.

SLIK GJØR VI DET-VIDEOEN: Bildet er hentet fra fjernsynskanalen al-Jazeera. I en ny video viser Osama bin Laden og al-Qaida hvordan de planlegger terrorangrepet på USA 11. september 2001. Foto: AP/Scanpix
SLIK GJØR VI DET-VIDEOEN: Bildet er hentet fra fjernsynskanalen al-Jazeera. I en ny video viser Osama bin Laden og al-Qaida hvordan de planlegger terrorangrepet på USA 11. september 2001. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Mange mener at det er mye som tyder på at al-Qaida sto bak terrorplanene mot amerikanske fly over Atlanteren. Planen ble avslørt for få uker siden, og det var denne som skulle være det store angrepet, mener eksperter.

al-Qaida bruker sjelden å ha en plan B, sier CNNs sikkerhetsekspert Peter Bergen. Derfor er det mest sannsynlig at et nytt terrorangrep vil bli gjennomført av enkeltpersoner, såkalte al-Qaidasympatisører.

Men sikkerheten rundt FN-bygningen i New York er betydelig skjerpet i forbindelse med åpningen av FNs 61 sesjon den 12. september.