Drapene i Kongsberg:

Her foregikk politijakten

I 34 minutter jaktet politiet drapssiktede Espen Andersen Bråthen (37). 22 politipatruljer var i aksjon, da gjerningsmannen beveget seg gjennom Kongsberg sentrum med flere våpen. Her drepte han fem og skadet tre.

34 MINUTTER: Her jaktet politiet drapssiktete Espen Andersen Bråthen i 34 minutter. Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG/OSLO: Klokka 18.12.30 får politiet meldinger om at en person med pil og bue befinner seg på Coop Extra i Myntgata på Vestsida i Kongsberg. Én patrulje ble sendt til stedet etter at første melding kom.

Bevæpning på oppdraget og ytterligere tre patruljer ble så sendt til adressen. Til sammen 22 patruljer var i innsats.

COOP EXTRA: Politiet observerer gjerningsmannen for første gang inne i butikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
COOP EXTRA: Politiet observerer gjerningsmannen for første gang inne i butikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Inne i butikken har gjerningsmannen skutt en politimann utenfor tjeneste. Han er truffet med en pil gjennom den ene skuldra.

Jakten starter for alvor klokka 18.18. Da observerer væpnet politi gjerningsmannen for første gang inne i butikken. To ganger får de kontakt med gjerningsmannen. To ganger skyter han mot dem.

Politiet kommer aldri i posisjon til å skyte mot mannen, forteller politimester i Sør-Øst politidistrikt, Ole Bredrup Sæverud.

DRAMA: I mer enn en halvtime utspilte det seg et voldsomt drama i disse gatene i Kongsberg sentrum. Midt i bildet ligger Coop Extra i Myntgata. Øverst til Høyre ligger Hyttegata, hvor gjerningsmannen til slutt ble pågrepet. Flyfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRAMA: I mer enn en halvtime utspilte det seg et voldsomt drama i disse gatene i Kongsberg sentrum. Midt i bildet ligger Coop Extra i Myntgata. Øverst til Høyre ligger Hyttegata, hvor gjerningsmannen til slutt ble pågrepet. Flyfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I konfrontasjonen som oppstår, mister de gjerningsmannen. Han forsvinner trolig ut av butikken gjennom en annen utgang enn hovedinngangen.

Det er etter dette at politiet mener at gjerningsmannen dreper fem mennesker.

Peckels gate

Like ved Myntgata krysser Peckels gate. Her blir det av flere observert piler. I et bygg i krysset Myntgata/Peckels gate blir det blant annet funnet en pil stående i en vegg.

BUE I VEGG: I krysset mellom Myntgata og Peckels gate blir det funnet en pil i en vegg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BUE I VEGG: I krysset mellom Myntgata og Peckels gate blir det funnet en pil i en vegg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Kurt Einar Voldseth, som bor like ved krysset Peckels gate/Hyttegata, finner like før klokka 18.30, piler, en bue og en knivslire like ved hjemmet sitt. Han tar med seg pilene og bua inn i leiligheten sin.

Kort tid etter hører han masse skrik fra lenger ned i gata. Der ser han en mann som hogger en person i låret eller ryggen, forteller han til Dagbladet.

Politiet er på plass like etter, og ber ham om å komme seg innendørs.

PECKELS GATE: Her blir det funnet flere piler, samt bue og en knivslire. Nede til høyre i bildet kan en se stedet hvor Peckels gate, via en gangvei, krysser Hyttegata. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PECKELS GATE: Her blir det funnet flere piler, samt bue og en knivslire. Nede til høyre i bildet kan en se stedet hvor Peckels gate, via en gangvei, krysser Hyttegata. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hyttegata

Flere vitner hører skrik rundt samme tid. Thomas Nilsen, som bor i Hyttegata, hører det han beskriver som «dødsskrik». Han går ut på gata, og ser store politistyrker og flere som drev med livreddende førstehjelp. Han snakker også med en kvinne som har en stor flenge i låret.

En annen mann som bor i nabolaget observerer en hardt skadd person i gata. Like etter observerer han 10-15 politibetjenter komme løpende. Gjerningsmannen løp gjennom hagen hans, har han fått høre i ettertid.

BLOMSTER: Blomster og lys er lagt ned i Hyttegata ved et av poliiets sperrebånd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLOMSTER: Blomster og lys er lagt ned i Hyttegata ved et av poliiets sperrebånd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

En stund etter 18.30 går en annen beboer i Hyttegata går ut i gata etter å ha hørt skrik. I krysset til Apotekergata ligger en skadd kvinne. Hun ligger i stabilt sideleie, mens vitner utfører livreddende førstehjelp.

Kort tid etter ankommer politiet, som han har observert komme kjørende over Gamlebrua. De tar seg inn i et portrom, hvor gjerningsmannen like før skal ha gått inn i, ifølge et annet vitne.

En nabo lenger nede i Hyttegata hører det han antar er politiets varselskudd rundt klokka 18.43. Politiet har bekreftet at det ble avfyrt varselskudd i forbindelse med pågripelsen.

Klokka 18.47 ser en annen nabo i Hyttegata det han antar er at mannen pågripes av politiet. Han har gått ut på balkongen sin etter at han hørte skudd. Der ser han tre politimenn legge en mann i bakken.

Politiet har i ettertid fortalt at de har gjort beslag av totalt tre våpen, og at mannen ikke hadde på seg pil og bue da de pågrep ham.

Tilfeldige ofre

Gjerningsmannen skal ha tatt seg inn på private adresser og drept folk. I tillegg skal han også ha drept noen i det offentlige rom, forteller politiet.

Den drapssiktede mannen, 37 år gamle Espen Andersen Bråthen, har ifølge forsvarer Fredrik Neumann erkjent forholdene han er siktet for, men han har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

- Han har gitt en relativt grundig forklaring i avhør. Vi ønsker ikke å si noe om hva han gjorde. Han har gitt en slags begrunnelse, sa politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen torsdag ettermiddag.

Ifølge politiadvokat Mathiassen ble én av de drepte funnet inne i en bolig. De fire andre ble funnet utendørs. Alle framstår som tilfeldige ofre.

- Vi er ikke kjent med noen relasjon mellom den siktede og de drepte. Det framstår som helt tilfeldig, sa Mathiassen.

Blant de drepte er fire kvinner og en mann. Alle er i alderen 50-70 år. Politiet bekrefter fredag at siktelsen mot mannen vil bli utvidet. I tillegg til de tre som ble fysisk skadd, skal det være en rekke andre fornærmede i saken, da mannen skal ha skutt mot en rekke mennesker med pil og bue.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer