- Her forfalsker vi bevisene som gis til dommeren

På dette bildet hevder landsstyremedlem Bård Eskild Frantzen (33) at han og andre i organisasjonen forfalsker SOS Rasismes medlemslister før de leveres dommeren.

HEKTISK KVELDSJOBB: Flere sentrale personer i SOS Rasisme var tilstede i organisasjonens lokaler 28. oktober da Frantzen hevder at medlemslister ble forfalsket. - Ja, det er meg, sier Frantzen når han ser dette bildet tatt av Dagbladet samme kveld. Foto: Eiliv Frich Flydal / Dagbladet
HEKTISK KVELDSJOBB: Flere sentrale personer i SOS Rasisme var tilstede i organisasjonens lokaler 28. oktober da Frantzen hevder at medlemslister ble forfalsket. - Ja, det er meg, sier Frantzen når han ser dette bildet tatt av Dagbladet samme kveld. Foto: Eiliv Frich Flydal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I november 2011 ble SOS Rasisme funnet skyldig i omfattende medlemsjuks og dømt til å betale tilbake 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Saken er Norges største om medlemsjuks i en frivillig organisasjon.

Nå hevder tillitsvalgt og ansatt Bård Eskild Frantzen at store deler av bevisene som ble lagt fram av SOS Rasisme i retten var forfalsket.

- SOS Rasisme la fram forfalskede medlemslister som bevis i Haugaland tingrett. Målet var å minske straffen for medlemsjuks, hevder Frantzen overfor Dagbladet.

Flyttet medlemmene Bakgrunnen var tingrettsdommeren forlangte at medlemslister fra SOS Rasisme skulle legges fram for retten.

- Midt i rettssaken krevde tingretten at vi la fram medlemslistene for 2005 og 2006. Motparten i rettssaken hadde allerede funnet mange feil i tilsvarende dokumenter for år 2008. Derfor ble det bestemt at vi måtte endre 2006-listene, hevder Frantzen.

SOS Rasisme ba retten om tid til å framskaffe listene det ble bedt om. Ifølge Frantzen ble fristen utnyttet til det fulle - med å forfalske dem:

VARSLER: Bård Frantzen er ansatt og tillitsvalgt i SOS Rasisme. Nå forlater han organisasjonen, samtidig som han varsler om jukset internt i organisasjonen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VARSLER: Bård Frantzen er ansatt og tillitsvalgt i SOS Rasisme. Nå forlater han organisasjonen, samtidig som han varsler om jukset internt i organisasjonen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- På ettermiddagen fredag 28. oktober startet vi med å forfalske 2006-listene. Vi tok utskrifter av listene og delte lokallagene mellom oss. Vi gikk gjennom dem og krysset av i margen der vi fant dobbeltførte medlemmer. Deretter gikk vi tilbake til de elektroniske listene og flyttet den ene av de to oppføringene over til et annet lokallag. De som ble flyttet ble erstattet med et tilsvarende antall dobbeltføringer fra et annet lokallag. Slik ble det vanskeligere å finne dem for granskerne, hevder Frantzen.

Vil ikke svare - Hvem deltok?

- Jeg, to ansatte og flere i ledelsen ledet arbeidet i Haugesund. I tillegg hadde to andre ansvar for å vaske listene i Trondheim og Oslo, hevder Frantzen.

Daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme fikk torsdag 16. februar oversendt påstander som framkommer i denne artikkelen, med mulighet for å kommentere disse. Henvendelsen fra Dagbladet ble besvart skriftlig av SOS Rasisme samme dag, men uten å kommentere noen av påstandene, utover at de var «en drittpakke».

Dagbladet har uten hell purret på svar. Ingen i SOS Rasismes landsstyre ønsker å kommentere saken.

Dagbladet var vitne Den aktuelle kvelden bevisjukset skal ha skjedd bodde Dagbladet på hotell tvers overfor SOS Rasismes kontor og kunne se hvordan arbeidet pågikk.

Bilder fra denne kvelden viser hvordan Frantzen og en rekke andre tillitsvalgte og ansatte i SOS Rasisme frakter medlemslister fram og tilbake i lokalene.

IKKE FORNØYD: Tingrettsdommer Svein Åge Skålnes i Haugaland tingrett ledet saken der Frantzen hevder SOS Rasisme leverte falske medlemslister til retten. Han ser alvorlig på saken. Foto: Jacques Hvistendahl
IKKE FORNØYD: Tingrettsdommer Svein Åge Skålnes i Haugaland tingrett ledet saken der Frantzen hevder SOS Rasisme leverte falske medlemslister til retten. Han ser alvorlig på saken. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Dagbladet kunne se hvordan røde ringpermer av den typen SOS Rasisme bruker til medlemslister tas fram og gjennomgås systematisk.

- Ja, der er jeg, sier Frantzen når han i ettertid blir vist bildene.

Sporbare bytter Dagbladet har i ettertid sjekket medlemslistene for 2006 for å finne søsken som ble flyttet på listene denne kvelden. Dagbladet fant en rekke søsken som er registrert som medlemmer i både Stord og Haugesund lokallag. I Stord er de oppført som familie.

I Haugesund er de spredt utover i listene som separate medlemmer. Funnene bekrefter Frantzens påstander om flytting av dobbelt oppførte medlemmer. Etter bevisjukset hevder Frantzen at SOS Rasisme kvittet seg med sporene.

Medlemslistene og regnskapene som ble brent er dokumenter SOS Rasisme er pliktig til å oppbevare i minst 10 år, ifølge vitnemålet til organisasjons egen revisor.

- At det måtte tas vare på var alle fra ledelsen fullstendig klar over. Problemet ble diskutert. Vi ble enige om at dersom vi ble spurt om listene for 2005 i retten mandag, så skulle vi svare at vi ikke visste at vi måtte ta vare på dette materialet i ti år, sier Frantzen.

- Løy i retten Da tingretten senere etterlyste de originale medlemslistene for 2005, hevdet hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen at de var kastet og den elektroniske originalen slettet.

MEDLEMSLISTER I PERMER: Permer som den røde gikk fra kontor til kontor mens Dagbladet fulgte med fra nabobygningen. Flere sentrale personer i SOS Rasisme var tilstede i organisasjonens lokaler 28. november da Frantzen hevder at medlemslister ble forfalsket. Foto: Eiliv Frich Flydal / Dagbladet
MEDLEMSLISTER I PERMER: Permer som den røde gikk fra kontor til kontor mens Dagbladet fulgte med fra nabobygningen. Flere sentrale personer i SOS Rasisme var tilstede i organisasjonens lokaler 28. november da Frantzen hevder at medlemslister ble forfalsket. Foto: Eiliv Frich Flydal / Dagbladet Vis mer

- Vi visste ikke at vi måtte ta vare på medlemslistene fra 2005, forklarte Larsen i retten til tingrettsdommer Svein Åge Skålnes.

- Dette var jo en blank løgn, sier Frantzen i dag.

Operasjonen lykkes delvis. Granskerne og tingrettsdommeren fant aldri de dobbeltførte søsken-medlemmene man flyttet på etter at de «nye» listene ble overlevert. Uansett forekom andre feil, som ikke var mulig å skjule. Blant disse var fiktive identiteter og manglende kontingenter.

- Alvorlig Tingrettsdommeren som ledet den aktuelle rettssaken betegner opplysningene som «svært alvorlige».

- Dersom hans påstander medfører riktighet, så er det svært alvorlig. Jeg mener det er naturlig at slike opplysninger tilfaller politiet, sier tingrettsdommer Svein Åge Skålnes, til Dagbladet. I Haugesund pågår det en politietterforskning av SOS Rasisme.

- Jeg kan si at jeg aldri har opplevd en slik forfalsking av fremlagte bevis så langt i min karriere. Utover det har jeg ingen kommentarer. Saken er anket til lagmannsretten, sier Skålnes.

Bård Frantzen:

• Etter flere års engasjement på venstresida og i AKP, meldte Frantzen seg inn i SOS Rasisme i 2007.

• Han ble ansatt som organisasjonssekretær samme høst.

• Siden har han vært prosjektleder, regionsansvarlig, lokallagsleder og midlertidig kontorsjef ved hovedkvarteret i Oslo.

• I fire år har han jobbet både med organisasjonsbygging på grasrota og tett på ledelsen.

• 33-åringen er vara til arbeidsutvalget og landsstyremedlem i SOS Rasisme.

• Han delte i flere år kontor med SOS Rasismes leder Trond Thorbjørnsen (35) i Oslo.

• I fjor flyttet han til organisasjonens hovedkontor i Haugesund, hvor han bistod organisasjonens mektige hovedkasserer og daglige leder, Kjell Gunnar Larsen (55) og organisasjonssekretær Henrik Ormåsen (leder av Tjen Folket).

• Frantzen har informert politiet om sin kunnskap, og bedt om å bli avhørt. Så langt har ikke politiet fulgt opp henvendelsen.

Dette er saken:


• Dagbladet har avslørt høye medlemstall og fiktive identiteter i medlemsregisteret. SOS Rasisme har investert i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid.

• SOS Rasisme kreves nå for over 17 millioner kroner totalt fra ulike støttegivere. Kravene kan stige.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

• Dagbladet har også avslørt hvordan sentrale personer i SOS Rasisme har hentet ut store pengesummer i form av godtgjørelser som er i strid med skatteforskriften og til private ferier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer