Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her forklarer han seg annerledes om drapet

I et av Tjostolv Molands aller første avhør fortalte han en annen versjon av historien om drapet i jungelen. Misforståelse kan ha fått store konsekvenser.

Tjostolv Moland i  avhør. Bildet er fra videoen Dagbladet har tilgang til.
Tjostolv Moland i avhør. Bildet er fra videoen Dagbladet har tilgang til. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unike videoopptak Dagbladet har fått tak i viser et av de aller første avhørene som ble foretatt av Tjostolv Moland etter at han ble  arrestert.

Militærleir I avhøret, som ble gjort av den kongolesiske hæren i militærleiren i Kisangani, blir Moland spurt om hva som skjedde da sjåfør Abedi Kasongo ble skutt og drept på landeveien.

- Bilen vi var i stoppet. Da vi kom tilbake var sjåføren død, sier Moland.

Så ikke I rettssakene som seinere fulgte, og overfor Dagbladet, hadde Moland og Joshua French en noe annerledes forklaring. Da var historien at de gikk ut av bilen for å tisse og at bilen så ble beskutt fra høyre, og muligens også fra venstre side av veien.

I videoen sitter Moland på en trestol inne på kontoret til kaptein Muhima i den militære etterretningstjenesten.

I rommet er det fire andre personer. Kapteinen selv, en av kaptein Muhimas underordnede, en tolk og personen som filmet avhøret for hæren. Moland forklarer seg videre slik:

- Vi fikk panikk og tok bilen for å kjøre til Uganda. Det var veldig farlig for det var en død person der. Nordmannen blir så bedt om å repetere og forklare seg saktere.

- Sjåføren døde, sier han.

- Hvorfor, spør tolken.

- Jeg vet ikke hva som skjedde med sjåføren, sier Moland.

- Du vet ikke?

- Jeg tror han ble skutt eller noe. Jeg aner ikke.

Tolken henvender seg til etterretningsoffiser kaptein Muhima og sier:

- Han sier de reiste. Sjåføren døde, men han vet ikke hvorfor han døde.

- Du så det ikke, spør tolken.

- Jeg så det ikke, svarer Moland

- Jeg var veldig redd, så vi bare bestemte oss for å ta bilen og prøve å kjøre til Uganda. Også her forklarer han seg annerledes enn det han gjorde seinere. Både overfor Dagbladet og i retten, har Moland og French fortalt at de både så og hørte at det ble skutt mot bilen fra den tette jungelen langs veien.

Tøysekopp Etterretningsoffiseren legger ikke skjul på at han har liten tiltro til Molands forklaring.

- Han er en tøysekopp, sier han til tolken.

Videoen Dagbladet har fått tilgang til er på 12 minutter. Og det er tydelig at filmingen er startet og stoppet flere ganger gjennom avhøret, men sekvensen der Moland forklarer seg om de dramatiske sekundene i jungelen er ett sammenhengende videoklipp.

Ikke besvart henvendelse Moland og French har ikke besvart Dagbladets henvendelse, men Morten Furuholmen, advokaten deres, synes ikke det er noen motsetning mellom det som blir sagt på videoen og det de har forklart seinere.

- Hvor stor motstrid det er kan diskuteres. Det er åpenbart at denførste forklaringen er mindre detaljert enn det han forklarer seinere. Jeg vet ikke hvilken tilstand Moland var i, sier han.

Furuholmen minner om at Moland nylig var tatt til fange, og transportert til Kisangani under dramatiske omstendigheter.

- Han kan godt ha vært bevisst forbeholden i den situasjonen, sier advokaten.

Militær I videoen på 12 minutter misforstår både Moland, tolken og etterretningsoffiseren hverandre flere ganger. Særlig én av feiltolkningene kan ha fått alvorlige konsekvenser for Moland.

Litt ute i avhøret ber etterretningsoffiser Muhima tolken om å spørre Moland om han er sivil eller militær.

- Hva er ditt yrke, spør tolken.

- Sikkerhet, turisme og reservemilitær, svarer Moland.

- Sikkerhet, turisme og militær, sier tolken til offiseren.

- Millitær? Fra hvilken hær, spør offiseren.

- Den norske hæren, sier Moland.

- Hvilken grad, spør offiseren.

- Fenrik, sier Tjostolv Moland.

- Hva med han andre. Spør hvilken grad vennen hans er, sier offiseren til tolken.

- Han er korporal, sier tolken før han og offiseren går inn i en diskusjon om hva Joshua French, som ble tatt til fange fire dager før Moland, har forklart tidligere.

Ble overført Gjennom samtalen ser det ut som det blir slått fast at de to nordmennene er soldater på oppdrag for den norske hæren. Like etter sier etterretningsoffiseren at dette er en sak for det militære justisvesenet og at Tjostolv Moland skal overføres dit. Etter til sammen fire rettssaker sitter Moland og Joshua French fortsatt fengslet i Kisangani med en rekke dødsdommer hengende over seg.

I september ble det forhandlet fram avtaler med både myndighetene i Kongo og med de etterlatte etter Kasongo om hva som skal til for at de to kan overføres til soning i Norge. Misjonær Rune Edvartsen er i ferd med å kjøpe to hus i Kisangani som de etterlatte skal få.

Nå jobber advokat Morten Furuholmen med å få på plass en dialog med myndighetene om hvordan en soningsoverføring kan gjennomføres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!