Her forklarer Listhaug hvorfor hun sendte Reitan i fruktsalaten

Krangler om prisen på avokado og kjøpmannsstandens påståtte glupskhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) kom væpnet med aztekernes sunne frukt - avokado - da hun i dag møtte direktør Ole-Robert Reitan i Rema 1000 til debatt i Arendal.

- Før debatten gikk jeg ut på butikken og kjøpte to avokadoer. Vi forbrukere betaler 24,90 for disse. Hvorfor koster det så mye og hvor mye sitter dere igjen med etter at dere har tatt slik blodpris, spørte hun Reitan.

Prishopp i sommer Overfor Dagbladet sier Listhaug at frukten fra Peru er tollfri, men likevel har en pris langt over hva hun forventer.

Reitan svarer at han ble tatt på senga av avokado-spørsmålet, men bedyrer at han som kjøpmann tjener mindre enn andre ledd i kjeden. Han avviser at det er hans skyld at maten i Norge er blitt 3,2 prosent dyrere.

Landbruksministeren har innkalt de store dagligvarekjedene til sitt kontor fredag for å få dem til å svare på hvorfor maten i Norge har gjort et prishopp i sommer.

- Tjener seg søkkrike - Vi mener norske forbrukere betaler for mye for varene. Og når noen av de rikeste i Norge er innenfor matbransjen, da er det grunn til å stille spørsmål. Jeg snakker ikke bare om Reitan som er eier, men også en rekke lokale kjøpmenn rundt om i landet som tjener seg søkkrike, sa Listhaug.

- Jeg har tre prosent i resultat, og det er akkurat det samme i dag som for 20 år siden. Så du må lete etter forklaringen på dette prishoppet andre steder, sa Reitan.

Overfor Dagbladet sier Reitan at Listhaugs frukt, ikke er til salgs til blodpris.

Hør Listhaug og Reitan forklare «avokado-slaget» i videoen på denne siden.

FAGPRAT OM DYR: - Tallene sier at det er mindre medisinbruk pr ku ved større gårdsbruk, sier Listahug. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FAGPRAT OM DYR: - Tallene sier at det er mindre medisinbruk pr ku ved større gårdsbruk, sier Listahug. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer