Her forlater de amerikanske kampstyrkene Irak - på ordentlig

Etter å ha brukt 1000 milliarder dollar, ofret 4400 soldater - og etterlatt 2,2 millioner på flukt i sitt eget land.

DE ALLER SISTE. Oberst John Norris i U.S. Army leder 4th Stryker Brigade Combat Team, 2nd Infantry Division, den siste amerikanske avdelinga i Irak. Her gjør de seg klare til å reise hjem. Foto: AP/Maya Alleruzzo/Scanpix
DE ALLER SISTE. Oberst John Norris i U.S. Army leder 4th Stryker Brigade Combat Team, 2nd Infantry Division, den siste amerikanske avdelinga i Irak. Her gjør de seg klare til å reise hjem. Foto: AP/Maya Alleruzzo/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| De siste amerikanske kampstyrkene forlot natt til torsdag Irak, sju og et halvt år etter at USA invaderte landet for å styrte Saddam Hussein.

De første kjøretøyene i den lange kolonnen fra 4th Stryker Brigade krysset grensa til Kuwait i halv totiden natt til torsdag lokal tid, to uker før fristen president Barack Obama hadde satt for tilbaketrekning av kampstyrkene.

Journalister fra de største amerikanske fjernsynsstasjonene og avisene fulgte soldatenes retrett fra Irak.

- Avslutter krigen - Vi avslutter krigen, men vi avslutter ikke arbeidet vårt i Irak, forsikret en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet til NBC News.

- Vi har fortsatt et viktig arbeid å gjøre. Dette er en overgang, dette er ikke slutten på noe. Det er en overgang til noe annet. Vi har langsiktige forpliktelser overfor Irak, sa talsmannen Philip Crowley.

Krigføringen i Irak har ifølge Crowley krevd 4400 amerikanske soldatliv og kostet amerikanske skattebetalere over 1000 milliarder dollar.

Investert - Vi har investert tungt i Irak og må gjøre alt vi kan for å verne om denne investeringen, integrere Irak med nabolandene og gjøre det til en mye mer fredelig situasjon som tjener både deres og våre interesser, sier Crowley.

4th Stryker Brigade var amerikanerne siste kampenhet i Irak, men da de krysset grensa til Kuwait i ly av mørket natt til torsdag, skjedde det uten seremoni.

Obamas løfte I Washington understrekes det at USA fortsatt vil ha 50 000 soldater i Irak. Soldatene skal i hovedsak trene opp irakiske sikkerhetsstyrker og bistå i såkalt terrorbekjempelse.

Da Barack Obama overtok som president i januar 2009 var det 140 000 amerikanske soldater i landet, men Obama har lovet at de siste skal være ute innen utgangen av neste år.

På flukt De amerikanske kampstyrkene etterlater seg et land som verken er preget av fred eller stabilitet.

2,2 millioner irakere er fortsatt på flukt i eget land, og ytterligere 1,8 millioner har ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) søkt tilflukt i naboland.

TOMMELEN OPP: Sersjant i U.S. Army, Luisito Brooks, gir tommelen opp idet han forlater Irak. Foto: AP/Maya Alleruzzo/Scanpix
TOMMELEN OPP: Sersjant i U.S. Army, Luisito Brooks, gir tommelen opp idet han forlater Irak. Foto: AP/Maya Alleruzzo/Scanpix Vis mer

Antallet terrorangrep har økt kraftig den siste tiden og senest tirsdag ble 59 mennesker drept i et selvmordsangrep mot et av den irakiske hærens rekrutteringssentre i Bagdad.

Over 100 mennesker ble såret i angrepet, som terrornettverket al-Qaida har fått skylden for.

Hittil i år har volden kostet rundt 400 irakere livet hver eneste måned, mot nærmere 3000 i måneden da krigen var på sitt verste i 2006.

Samtidig med at volden har økt, har også det politiske kaoset økt i Irak. Fem måneder etter valget har landets politikere fortsatt ikke greid å bli enige om en ny regjering, og forhandlingene mellom de to største partiene brøt sammen denne uka.

(NTB)

BLEMME: President Bush annonserte Irak-krigen for over 1. mai 2003. Det stemte ikke helt. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix
BLEMME: President Bush annonserte Irak-krigen for over 1. mai 2003. Det stemte ikke helt. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix Vis mer