FØRES UT: Joshua French og Tjostolv Moland fotografert på vei ut av sentralfengselet i Kisangani i dag tidlig. Fengselet i Kisangani har vært deres oppholdssted de siste 30 månedene. I dag skal de overføres til Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu
FØRES UT: Joshua French og Tjostolv Moland fotografert på vei ut av sentralfengselet i Kisangani i dag tidlig. Fengselet i Kisangani har vært deres oppholdssted de siste 30 månedene. I dag skal de overføres til Kinshasa. Foto: Claude NzunzuVis mer

Her forlater de fengselet

French og Moland er på flyplassen i Kisangani. Overføringen til Kinshasa er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tjostolv Moland og Joshua French forlot i dag fengselet i Kisangani som har vært deres hjem siden 2009. Går alt som planlagt sendes de med et fly til Kongos hovedstad Kinshasa i ettermiddag.

Overflyttingen er et avgjørende skritt for å få de to utlevert til Norge.

- Tjostolv Moland og Joshua French er nå på flyplassen i Kisangani, sier Dagbladets medarbeider i byen Claude Nzunzu til Dagbladet.

Flyet som skal frakte de to til hovedstaden skal etter planen ta av klokken 15.00 lokal tid, 14.00 norsk tid.

Møtes av UD I går kveld fikk Moland og French beskjed om å pakke eiendelene sine fra cella. I dag tidlig ble de kalt inn til fengselsdirektørens kontor. Derfra ble de fraktet til militærtribunalet, og derifra videre til flyplassen.

Den norske ambassaderepresentanten Alida Endresen er i Kinshasa og vil møte opp på flyplassen når Moland og French ankommer.

- Jeg reiser til flyplassen når jeg får beskjed om at de har tatt av fra Kisangani, men jeg vet ikke om jeg får anledning til å snakke med dem når de ankommer, sier Endresen til Dagbladet.

UD-representanten har fått beskjed om at Moland og French skal overføres til Ndolo-fengselet i Kinshasa.

- Vi kjenner ikke de konkrete soningsforholdene før de er på plass, sier Endresen.

Fenselsopptøyer French og Moland ble i fjor dømt til døden i Kongo, etter en rettssak som ble kritisert fra mange hold. De to er dømt for spionasje på vegne av Norge, og for å ha drept en innleid sjåfør - Abedi Kasongo.

Avtalen om overføring fra Kisangani til Kinshasa ble kunngjort i september etter et møte i New York mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans kongolesiske kollega, men framgang har latt vente på seg.

De siste dagene har det vært voldsomme opptøyer i fengselet i Kisangani, og de to nordmennene har måttet barrikadere seg inne på cella si. Et titalls personer er skadd etter kamper mellom politi og fanger.

Moland og French filmet selv opptøyene.

Kongo-fangenes advokat, Morten Furuholmen, håper overføringen nå endelig blir gjennomført.

- Jeg håper at de kan bli overført i dag. Vi krysser fingrene, sier advokat Morten Furuholmen til Dagbladet.

FØRSTE STEG: Overføringen til Kinshasa blir sett på som første steg mot å få i stand en overføring til Norge. Foto: Claude Nzunzu
FØRSTE STEG: Overføringen til Kinshasa blir sett på som første steg mot å få i stand en overføring til Norge. Foto: Claude Nzunzu Vis mer