SISTE ETAPPE: Her blir offiseren fra trøndelag lastet inn i en tysk ambulanse utenfor sykehuset i Mazar-e-Sharif for å kjøre det siste lille stykket ut til militærflyplassen der spesialflyet venter. Tross de alvorlige skadene var han våken og kunne snakke  Foto: Jonte Wentzel
SISTE ETAPPE: Her blir offiseren fra trøndelag lastet inn i en tysk ambulanse utenfor sykehuset i Mazar-e-Sharif for å kjøre det siste lille stykket ut til militærflyplassen der spesialflyet venter. Tross de alvorlige skadene var han våken og kunne snakke Foto: Jonte WentzelVis mer

Her forlater de skuddskadde nordmennene krigen

Trønderen var våken og kunne selv ta farvel med kameratene fra båren. Ventes å lande i Norge i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MAZAR-E-SHARIF/OSLO (Dagbladet): Tilstanden til  de to skuddskadde nordmennene er stabil.

Nå er mannen i 20-åra fra Sørlandet og trønderen i begynnelsen av 50-åra på vei til Norge med spesialfly. De ventes å lande på Gardermoen i 20-tida i kveld. Der blir de mottatt av sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold og trolig enkelte av de pårørende.

Den ene av de to, offiseren i begynnelsen av 50-årene fra Trøndelag, var våken og kunne selv snakke og ta farvel med medsoldater og kamerater som hadde møtt frem da han ble båret ut fra det tyske feltsykehuset i Mazar-e-Sharif og inn i den ventende ambulansen som tok ham ut til flyplassen der spesialflyet ventet.

Samlet farvel
De fleste i den norske kontigentstaben som holder til i den samme leiren hadde møtt frem for å ære sine sårede soldatvenner.

- Vi tar vare på våre egne. Derfor er vi her, sier en av de til Dagbladet.

En liten stund senere ble den andre sårede offiseren båret ut. Sørlendingen i 20-årene ble hardest skadd i trefningen, og har lenge svevet mellom liv og død. Han var ikke ved bevissthet, men er stabil nok til flyturen hjem i spesialflyet.

BEVISSTLØS: Offiseren i 20-årene fra Sørlandet ble hardest skadd, og er fremdeles bevisstløs da han startet reisen hjem til Norge. Foto: Jonte Wentzel
BEVISSTLØS: Offiseren i 20-årene fra Sørlandet ble hardest skadd, og er fremdeles bevisstløs da han startet reisen hjem til Norge. Foto: Jonte Wentzel Vis mer

Det ble en følelsesladet stund for medsoldatene før ambulansene kjørte det siste stykket til flyet, der fungerende kontigentsjef Lars Lervik ga de to sine lykkeønskninger og farvel på vegne av styrken de har kjempet for i Afghanistan.

Klokken 14.20 norsk tid tok spesialflyet av fra militærflyplassen i Mazar-e-Sharif med kurs for Gardermoen. Turen vil ta omlag seks timer. På Gardermoen vil forsvarets operative sjef og de pårørende ta dem i mot og følge dem til sykehuset.

DramaDet var dramatisk timer da de i underkant av 20 norske PRT-soldatene ble utsatt for et bakholdangrep av afghanske opprørere, trolig tilknyttet Taliban, i Ghormach-distriktet i 14-tida søndag. En etter en ble de norske soldatene skutt og såret av splinter.

Anestesisykepleier Lars Larsen satt i helikopteret som hentet de to alvorligst skadde nordmennene fra krigssonen.

- Det som var spesielt denne gangen var at det var så mange norske involvert. Dette er menn vi spiser frokost og middag sammen med. Vi trener sammen og spiller bingo sammen. Det er klart det går inn på oss, sier Larsen til Dagbladet.

PÅ JOBB 24 TIMER I DØGNET: Anestesilege Lars Larsen er på vakt 24 timer i døgnet. - Vi vet aldri når noe kan skje, sier Larsen. Foto: Lars Kroken / Forsvaret
PÅ JOBB 24 TIMER I DØGNET: Anestesilege Lars Larsen er på vakt 24 timer i døgnet. - Vi vet aldri når noe kan skje, sier Larsen. Foto: Lars Kroken / Forsvaret Vis mer

Store blødningerLike før 17.30 var helikopteret på plass for å frakte dem en halv times flytur til operasjonsstua i Meymaneh-leiren. Larsen forteller at han ikke oppfattet skuddveksling da de landet. Arbeidsvilkårene i helikopteret med to pasienter er svært trange og utfordrende.

- Tiden var det viktigste og vi ga akuttmedisinsk behandling. Når det er skuddskader er det ofte store blødninger, og det dreier seg om å stoppe disse og sørge for at pasienten puster, sier han.

I Meymaneh-leiren ble de operert av kirurgiske team fra USA og Makedonia, før de ble sendt videre til det tyske militærsykehuset i Mazar-e-Sharif for nye operasjoner.

- Den første pasienten var svært kritisk skadet, forteller sjefen for feltsykehuset i Meymaneh, Harald David Meum.

- Operasjonen på ham begynte allerede i traumemottaket før han ble tatt inn på operasjonsstua der arbeidet fortsatte. Vi gjennomførte kirurgisk behandling av skuddskader i brysthule og bukregion, før han ble evakuert videre til Mazar-e-Sharif i et amerikansk Black Hawk helikopter, forteller han.

I AFGHANISTAN: Expressens reporter Terese Cristiansson og fotograf Jonte Wentzel dekker skytedramaet i Afghanistan for Dagbladet.
I AFGHANISTAN: Expressens reporter Terese Cristiansson og fotograf Jonte Wentzel dekker skytedramaet i Afghanistan for Dagbladet. Vis mer

Kirurgene i Meymaneh brukte to timer på stabilisere den andre kritisk skadde før også han ble sendt videre til hovedsykehuset i Mazar-e-Sharif.

At de norske helikoptrene klarte å få de skadde ut i tide har vært avgjørende, understreker forsvarsledelsen.

LaginnsatsLars Larsen utpeker seg ikke til noe helt etter redningsoperasjonen.

- Vi er bare en av brikkene i dette. Helikopterbidraget er et velsmurt maskineri der alle funksjoner er like viktige og der alle gjør en fremragende jobb. Alt fra piloten, mekanikeren, han som fyller på bensin på helikopteret, til kirurgene gjør en like viktig jobb, sier han.

- Vi er utrolig glade og ydmyke for at dette ser ut til å gå bra. For at tiden denne gangen ser ut til å ha vært på vår side, sier han.

SKADER:
Det var tydelige skader på de pansrede IVECO kjøretøyene til de norske PRT-soldatene som ble angrepet i Ghormach i Afghanistan søndag.
Foto: Lars Kroken / FORSVARET / Scanpix
SKADER: Det var tydelige skader på de pansrede IVECO kjøretøyene til de norske PRT-soldatene som ble angrepet i Ghormach i Afghanistan søndag. Foto: Lars Kroken / FORSVARET / Scanpix Vis mer

Han forteller at adrenalinet pumper i en så kritisk situasjon.

- Vi er fokuserte på arbeidsoppgavene våre. Kroppen reagerer på adrenalinet og på at det handler om liv og død. Vi har frivillig valgt denne jobben og er klar over at det er en risiko. Vi er forberedt på at noe kan skje om en halv time. Det er en del av greia med denne jobben, sier han.

PregetTil sammen åtte nordmenn ble skadd under bakholdsangrepet i Ghormach-distriktet søndag. Det preget den norske leiren i Mazar-e-Sharif i går kveld.

- Det er klart at det preger oss at åtte av våre soldater ble skadd, men alle er enige om at vi skal jobbe videre. Det sa til og med en av de skadde soldatene til meg etter hendelsen. Selv om han er skadet, ønsker han å fortsette sitt arbeid her, sier fungerende kontingentsjef for de norske styrkene i Afghanistan, oberstløytnant Lars Lervik til Dagbladet.

Det befinner seg 130 nordmenn i Mazar-e-Sharif.

PREGET: Fungerende kontingentsjef, oberstløytnant Lars Lervik, sier den norske basen i Mazar-e-Sharif er preget etter hendelsen. Foto: Jonte Wentzel
PREGET: Fungerende kontingentsjef, oberstløytnant Lars Lervik, sier den norske basen i Mazar-e-Sharif er preget etter hendelsen. Foto: Jonte Wentzel Vis mer

Lervik forteller at patruljen skulle ut på et rutineoppdrag for å treffe afghansk politi ved lokale checkpointer i Ghormach-distriktet. Der ventet et stort antall opprørere i bakhold.

De skjøt med håndvåpen, maskingevær og skjøt raketter. De norske skadde ble truffet av kuler og splinter, forteller Lervik.

- Etter en stund lyktes enheten å ta seg til en sikker plass, der de startet med førstehjelp til de skadde, sier han.
Etter hvert kom også de tre helikoptrene som tok med seg fire skadde tilbake til Meymaneh. De fire siste skadde ble med troppen på landeveien tilbake.

Ikke afghansk politi på feil sideLege ved den norske styrkestaben i Mazar-e-Sharif, Nils-Erik Hobæk, tror ikke det at det tok nesten to timer før de skadde ble evakuert, forverret skadene.

- Det finnes ingenting som tyder på det nå, sier han til Dagbladet.

Nå skal Forsvaret sette ned en egen gruppe for å granske hva som gikk galt under rutineoppdraget.

Det siste året har det vært et økende antall episoder der det afghanske militæret eller lokalt politi har alliert seg med opprørsmenn. For bare tre måneder siden ble tre svenske soldater drept av en person som hadde på seg afghansk politiuniform i et område i nærheten.

Oberstløytnant Lervik sier dette ikke var tilfellet denne gangen.

- Vi har ingen indikasjoner på at afghansk politi har vært involvert på feil side, sier han.

HENTET NORDMENN I KRIGEN: Dette er et bildet fra en annen operasjon tidligere i vår der NAD (Norwegian Aeromedical Detachment)-styken fra Meymaneh var i aksjon. Foto: PRT Meymaneh
HENTET NORDMENN I KRIGEN: Dette er et bildet fra en annen operasjon tidligere i vår der NAD (Norwegian Aeromedical Detachment)-styken fra Meymaneh var i aksjon. Foto: PRT Meymaneh Vis mer