HJEM FRA SYKEHSET: Malala Yousufzai (15) smiler sjenert og vinker på vei hjem fra sykehuset i Birmingham, hvor hun har fått medisinsk behandling i snart tre måneder. Foto:  EPA/UNIVERSITY HOSPITALS BIRMINGHAM
HJEM FRA SYKEHSET: Malala Yousufzai (15) smiler sjenert og vinker på vei hjem fra sykehuset i Birmingham, hvor hun har fått medisinsk behandling i snart tre måneder. Foto: EPA/UNIVERSITY HOSPITALS BIRMINGHAMVis mer

Her forlater Malala (15) sykehuset i Birmingham

Får endelig bo sammen med foreldrene - tre måneder etter at hun ble skutt i hodet av Taliban-tilhengere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober ble den 15 år gamle pakistanske jenta Malala Yousufzai skutt i hodet av Taliban-tilhengere.

Nå får hun endelig forlate sykehuset i Birmingham, hvor hun har tilbragt snart tre måneder.

15-åringen hadde laget en blogg fordi hun ville gå på skole, og ikke ville la seg stanse av Taliban.

Stort engasjement Historien om hvordan hun kjempet for livet etter skuddene, opprørte en hel verden.

I høst forlangte over 60 000 personer at hun skulle bli tildelt Nobels fredspris.

Nå vil 15-åringen i tida framover fortsette å bo i Storbritannia sammen med foreldrene og sine to brødre.

Her vil hun få medisinsk behandling, før hun i neste måned igjen skal legges inn på sykehus for en ny runde med operasjoner, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Sterk Bilder offentliggjort av sykehuset i dag, viser 15-åringen som klemmer sykepleierne, vinker og smiler sjenert. Eksperter har vært optimistiske angående hennes muligheter for å bli bra igjen, fordi hjernen til tenåringer fortsatt vokser og derfor lettere kan tilpasse seg traumer.

- Malala er en sterk ung jente, og har jobbet hardt sammen med de personene som har pleiet henne, sier Dave Rosser, lege ved sykehuset i Birmingham.

- Etter diskusjoner med henne og det medisinske teamet som har behandlet henne, har vi avgjort at hun vil ha det bedre hjemme sammen med foreldrene og brødrene, sier han videre.

Ville gå på skolen Det var i 2009 journalist Abdul Hai Kakar i BBC Urdu henvendte seg til Malala Yousafzais far, skolestyreren, og spurte om han kjente ei jente som kunne skrive ei dagbok om hvordan det var å være jente, og gå på skole i hjembyen Mingora i Swat-dalen.

Der hadde Taliban tatt kontrollen, og tvunget jenteskoler til å stenge, slik at utdannelsen måtte foregå i all hemmelighet. Skolestyreren spurte, men ingen av jentene turte på grunn av frykten for Taliban.

HJEM TIL FORELDRENE: Malala skal få bo sammen med familien i én måned før hun blir lagt inn for nye operasjoner. Foto: AFP PHOTO / QUEEN ELIZABETH HOSPITAL
HJEM TIL FORELDRENE: Malala skal få bo sammen med familien i én måned før hun blir lagt inn for nye operasjoner. Foto: AFP PHOTO / QUEEN ELIZABETH HOSPITAL Vis mer

- Men kanskje du kan bruke min datter Malala, sa skolestyreren.

Skutt på skolebussen - Jeg følte med elendig da jeg åpnet skapdøra og så skoleuniformen, skolebagen og geometri-penalet. Guttenes skole åpner imorgen. Men Taliban har forbudt jenter utdannelse, skrev Jalala i et av sine første bidrag til BBC Urdu, 8. januar 2009.

Det ble bedre før det ble verre.

Seinere på året startet den pakistanske hæren en militær offensiv for å rydde ut Taliban fra stammeområdene der Malalas familie bor. De lyktes delvis, og Malala kunne gå på skole, helt til hun ble skutt av væpnede menn som tok seg inn på skolebussen.

Taliban har tidligere lovet å komme tilbake, og drepe Malala, hvis hun skulle overleve attentatet. Hun skal henrettes, mener Taliban, fordi hun «fremmer sekularisme».

GOD KLEM: En av sykepleierne fikk en god klem av Malala på vei ut. Foto: AFP PHOTO / QUEEN ELIZABETH HOSPITAL
GOD KLEM: En av sykepleierne fikk en god klem av Malala på vei ut. Foto: AFP PHOTO / QUEEN ELIZABETH HOSPITAL Vis mer