Barack Obamas siste dag som president:

Her forlater Obama Det ovale kontor for siste gang som president

- Dere har gjort meg til en bedre leder og et bedre menneske.

HAR MED SEG GAVE: En stor politieskorte fulgte Donald Trump til Det hvite hus. Der ble han og Melania tatt imot av Obama-paret. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag var Barack Obamas siste dag som USAs 44. president. 55-åringen overlot presidentvervet til Donald Trump (70) etter åtte år i Det hvite hus.

Det hele skjedde ved en høytidelig seremoni ved kongressbygningen i hovedstaden Washington D.C. Donald Trump ble tatt i ed rundt klokka 18.00 i kveld norsk tid.

SISTE GANG: Obama blir filmet mens han tilsynelatende skriver en lapp, før han forlater Det ovale kontor for siste gang som USAs president. Video: CNN Vis mer Vis mer

Kyss på kinnet

Tidligere på dagen var Trump i gudstjeneste i St. John's Episcopal Church i Washington D.C. Trump forlot kirken like før 15.30 i ettermiddag.

Kort tid etterpå forlot Barack Obama Det ovale kontor - presidentens kontor i Det hvite hus - for aller siste gang.

Få minutter etter dette møtte Barack og Michelle Obama det påtroppende presidentparet Donald og Melania Trump i presidentresidensen i Det hvite hus.

Omkring 15.43 ble Trump-paret mottatt av Obama-paret utenfor hovedinngangen. De politiske rivalene blir i ettermiddag servert te og kaffe før de setter snuta mot den innsettelseseremonien. Trump hilste på Michelle med et kyss på kinnet, mens hans hustru Melania overrasket Michelle med en gave i turkist innpakningspapir, noe som er signaturen til det luksuriøse smykkehuset Tiffany's & Co.

- Hvordan går det, spurte Obama, før han tok sin arvtaker i hånden.

De to ekteparene stilte til fotografering før de gikk inn i bygningen, der visepresident Joe Biden og hans kone Jill også hilste på påtroppende visepresident Mike Pence og hans kone Karen.

Like før Barack Obama forlot Det hvite hus, la han en konvolutt i den øverste skuffen på pulten i Det ovale kontor. Trolig inneholder brevet lykkeønskninger til Donald Trump.

Da tidligere president George W. Bush etterlot Det ovale kontor til Obama, fikk brevet tittelen «Til nummer 44 fra nummer 43», ifølge The Guardian.

- Takk

Da han forlot kontoret, ropte pressefolkene om han hadde noen siste ord til det amerikanske folk:

«Takk» var Obamas kontante svar.

Like før sendte presidenten ut en rekke Twitter-meldinger.

- Det har vært mitt livs store ære å tjene dere. Dere gjorde meg til en bedre leder og en bedre mann.

- Jeg skal ikke stoppe; jeg skal være her med dere som borger, inspipert av deres ord om sannhet og rettferdighet, humor og kjærlighet.

- Når vi nå ser framover, vil jeg at det første vi gjør er å tenke over hva som betyr mest for deg.

- Jeg ber dere fortsatt om å tro - ikke på min evne til å bringe forandring - men til deres. Jeg tror på forandring fordi jeg tror på dere, heter det i Obamas siste Twitter-melding.

Det er usikkert om Trump vil starte med arbeidsoppgavene som president allerede i dag eller på den første arbeidsdagen mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer