TORNADO I LÆRDAL: Ifølge klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt forteller at tornadoen trolig har opptått som et følge av varmt vær i dalen og kaldere vær i høyden. Foto: Inger Handegård
TORNADO I LÆRDAL: Ifølge klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt forteller at tornadoen trolig har opptått som et følge av varmt vær i dalen og kaldere vær i høyden. Foto: Inger HandegårdVis mer

Her former en tornado seg i Lærdal

Uvanlig syn, konkluderer klimaforsker. - Jeg har ikke sett på maken, sier fotografen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frilansfotografen Inger Handegård tar vanligvis bilder av hunder, men søndag kveld var det noe helt annet som fikk henne til å bråbremse.

En omlag hundre meter høy tornado formet seg før den noen minutter senere løste seg opp i Lærdal i Sogn og Fjordane, skriver Sogn Avis.

- Ble helt stum - Jeg trykket inn bremsen og grep etter kamera. Jeg ble helt stum, for jeg har ikke sett på maken, sier Handegård til Dagbladet.

- Det var vel omtrent det siste jeg hadde forventet å se. Her i Lærdal hadde jeg heller forventet å se hjort eller noe lignende, sier hun videre.

Ifølge klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt forteller at tornadoen trolig har opptått som et følge av varmt vær i dalen og kaldere vær i høyden.

- Det fører til ustabil luft, der man får vertikale luftstrømmer. I grenseflata mellom en oppadgående og nedadgående luftstrøm vil det alltid oppstå små virvler.  Er forholdene riktige kan disse virvelene utvikle seg til å bli en slik fin og sammenhengende virvelvind, forklarer Hygen til Sogn Avis.

Ikke dagligdags Hygen sier videre at løse gjenstander som telt og lignende hadde blitt løftet til værs dersom de hadde vært i virvelvindens vei.

- En så fin og velskapt virvelvind eller trombe er ikke dagligdags, sier klimaforskeren.

Ifølge Sogn Avis har ikke tornadoen gjort noe skade, men skriver underfundig at den trolig har skylda dersom om det er bønder eller huseiere som fremdeles går rundt og lurer på dersom løse gjenstander brått har skiftet plass.

Har du historier eller bilder om da du så et uvanlig værfenomen? Fortell historiene dine i kommentarfeltet under og send dine bilder til 2400@db.no.