GA PRESIDENTEN SÅLEN: Sveriges ambassadør til Iran, Peter Teljer, anklages for å ha skofornærmet presidenten. Foto: president.ir
GA PRESIDENTEN SÅLEN: Sveriges ambassadør til Iran, Peter Teljer, anklages for å ha skofornærmet presidenten. Foto: president.irVis mer

Her fornærmer Sveriges ambassadør Irans president uten å vite det

Viste ham skosålen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sveriges ambassadør til Iran, Peter Teljer, skaper overskrifter etter et møte med president Mahmoud Ahmadinejad denne uka.

Den erfarne diplomaten, som også har vært stasjonert i Pakistan og Sør-Afrika, krysset beina og viste presidenten fotsålen, melder det iranske nyhetsnettstedet Asriran.com. Artikkelen om svenskens faux pas topper listen over de best leste sakene.

Å vise fotsålene anses for å være et brudd på sosial etikette og en fornærmelse.

- Det var absolutt ikke meningen å være respektløs overfor presidenten, sier Teljer til Expressen via presseansvarlig Catarina Axelsson ved svensk UD.

Det armenske nyhetsnettstedet Panorama.am skriver at Ahmadinejad kontret «uhøfligheten» ved å selv legge beina i kors. Axelsson sier imidlertid at det er delte meninger om hvordan den iranske presidenten egentlig reagerte.

- Han har ikke fått noen som helst kritikk fra det iranske presidentembetet. Men, han har kontaktet oss for å fortelle om artiklene i iranske medier, sier Axelsson, og legger til at Ahmadinejad har skrevet om besøket og lagt ut bilder på hjemmesiden, uten å nevne de svenske skosålene.

Mandag møtte for øvrig AhmadinejadNorges ambassadør til Tehran, Jens-Petter Kjemprud. Bilder fra samtalen viser at han sitter med begge beina trygt plantet på bakken.