- Her forsøker kvinnen å stoppe bulldozeren med pinner

Stilte seg mellom bulldozeren og en skadd mann på bakken.

PINNER: En egyptisk kvinne, ikke bevæpnet med annet enn pinner, forsøker å stanse en bulldozer som er i ferd med å rive en protestleir, ifølge fotografen. Foto: AFP PHOTO /MOHAMMED ABDEL MONEIM/NTB SCANPIX
PINNER: En egyptisk kvinne, ikke bevæpnet med annet enn pinner, forsøker å stanse en bulldozer som er i ferd med å rive en protestleir, ifølge fotografen. Foto: AFP PHOTO /MOHAMMED ABDEL MONEIM/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 270 personer er bekreftet drept etter at den egyptiske hæren gikk til aksjon mot to protestleirer i Kairo i går morges.

Med bulldozere, pansrede kjøretøyer, helikopter, tåregass og skarpe skudd rykket de inn for å rydde leirene for tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi. Dette ble en gnist som antente omfattende bråk og gatekamper flere steder i landet.

Mens mange bilder fra Egypt viser blodige, forbrente lik strødd i gatene, demonstranter som kaster stein og sikkerhetsstyrker som skyter mot dem, er det ett som skiller ut.

Tatt av AFP-fotograf Mohammed Abdel Moneim, viser det en uidentifisert kvinne - en av demonstrantene - som holder stand i protestleiren og utfordrer en av bulldozerene med et par pinner. Motivasjonen er ikke kjent, men årsaken kan være en såret mann som ligger på bakken, ifølge Washington Post.

I neste bilde i serien, som du kan se til høyre for denne teksten, har kvinnen stilt seg midt i mellom den blodige mannen og bulldozeren som har revet seg gjennom sperringer og sandsekker, ifølge Moneim. Hun gestikulerer til et medlem av sikkerhetsstyrkene, men hva som sies er ikke kjent. Det er ikke klart om hun kjente den sårede mannen fra før, eller kom tilfeldig over ham i kaoset.

Forsvarer aksjonen Egypts statsminister Hazem el-Beblawi forsvarer gårsdagens dødelige aksjoner. Minst 238 sivile ble drept da hæren og sikkerhetsstyrker gikk til aksjon mot demonstranter og to protestleirer i landet.

El-Beblawi hevder at de «ikke hadde noe valg», melder aljazeera.com.

- Vi så at tingenes tilstand hadde nådd et uakseptabelt punkt for en nasjon med selvrespekt, sa el-Beblawi sent i går kveld og beskrev det som «en spredning av anarki og angrep på sykehus og politistasjoner».

Bråket startet for alvor i går morges da sikkerhetsstyrker med bulldozere, helikopter, pansrede kjøretøyer, tåregass og skarp ammunisjon ryddet to protestleirer med tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi. Gatekamper spredte seg over hele landet.

- Staten måtte gripe inn med ekstraordinære tiltake. Med Guds hjelp vil vi fortsette. Vi skal bygge en demokratisk, sivil stat, fortsatte el-Beblawi.

Blodig Bilder fra Egypt viser blodige scener. Bygninger og biler står i brann mens demonstranter og sikkerhetsstyrker slåss.

Myndighetene har nå iverksatt en måned lang unntakstilstand. Visepresident og nobelprisvinner Mohamed ElBaradei gikk av i protest mot blodbadet og sa at det fortsatt hadde vært mulig å finne en fredelig løsning på konflikten.

SKJOLD: Kvinnen har stilt seg mellom bulldozeren og en skadd mann som ligger på bakken. Foto: AFP PHOTO /MOHAMMED ABDEL MONEIM/NTB SCANPIX
SKJOLD: Kvinnen har stilt seg mellom bulldozeren og en skadd mann som ligger på bakken. Foto: AFP PHOTO /MOHAMMED ABDEL MONEIM/NTB SCANPIX Vis mer

Tilhengere av Mohamed Mursi har støtt sammen med politiet i flere egyptiske byer etter aksjonen mot protestleirene i Kairo. I byen Minya brukte politiet tåregass mot tusener av islamistiske demonstranter som har satt fyr på ei kirke.

Portforbud er innført fra klokka 19 til 06 i alle de mest befolkede områdene av landet. Likevel fortsatte sammenstøtene mange steder.

Volden fortsetter Ifølge Det muslimske brorskap var mange ute i gatene i Egypts nest største by Alexandria, og også i to andre provinser kom det til sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av landets styrtede president, skriver NTB.

Ifølge den statlige avisen Al-Ahram og den uavhengige avisen Al-Masry Al-Youm angrep Mursi-tilhengere politistasjoner flere steder i løpet av natten, til tross for det månedslange portforbudet som ble innført onsdag, skriver NTB.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået MENA var tusenvis av Mursi-tilhengere samlet utenfor en moské i Kairo i morgentimene torsdag.

17 kirker er også angrepet av islamister det siste døgnet, opplyser en talsmann for den katolske kirken i landet.

BLODBAD: Minst 238 sivile er drept etter at sikkerhetsstryker gikk til angrep mot demonstranter i Egypt i går. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BLODBAD: Minst 238 sivile er drept etter at sikkerhetsstryker gikk til angrep mot demonstranter i Egypt i går. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer