Sjokkpåstand i ny Frode Berg-bok:

Her forsøkte E-tjenesten å rekruttere nye agenter

«Amatørmessig» og «naivt» er ord TV 2-journalist og forfatter Øystein Bogen bruker for å beskrive E-tjenestens bruk av Frode Berg. I sin nye bok beskriver han metodene som systematiske.

SPIONHOTELL: Det var på Thon Hotel Opera i Oslo sentrum at Frode Berg skal ha møt sine føringsoffiserer. Det var også her en annen norsk sivilist ble forsøkt vervet til E-tjenesten, ifølge Øystein Bogen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SPIONHOTELL: Det var på Thon Hotel Opera i Oslo sentrum at Frode Berg skal ha møt sine føringsoffiserer. Det var også her en annen norsk sivilist ble forsøkt vervet til E-tjenesten, ifølge Øystein Bogen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da E-tjenesten vervet pensjonisten og den tidligere grenseinspektøren Frode Berg som agent, vervet de en «utrent og uforberedt» nordmann til et «potensielt livsfarlig oppdrag» i Russland, mener TV 2-journalist og forfatter Øystein Bogen.

I sin nye bok om Frode Berg-saken, «En uvanlig spion», argumenterer han for at Berg-saken passer inn i et mønster han mener er kritikkverdig.

- I boktittelen ligger det at Berg, reint objektivt sett, ville ha vært et uvanlig objekt å verve. Operasjonen han gjennomførte ville også ha vært uvanlig, reint objektivt sett. Ser vi historisk på dette, ser det dessverre ut til å ha vært altfor vanlig, sier Bogen, og legger til:

- Den norske E-tjenesten har siden 1950-tallet drevet en virksomhet som virker ekstremt risikofylt.

Møte-hotellet

Journalisten har i mange år hatt Russland som sitt spesialfelt, og utgitt to bøker om naboen i øst. I denne boka forsøker han å nøste opp i Frode-Berg-saken og E-tjenestens framferd i denne og andre saker.

- Jeg synes E-tjenestens framferd i rekrutteringen av sivilpersoner framstår som skjødesløs, lite gjennomtenkt og preget av inkompetanse, sier Bogen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer