Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkpåstand i ny Frode Berg-bok:

Her forsøkte E-tjenesten å rekruttere nye agenter

«Amatørmessig» og «naivt» er ord TV 2-journalist og forfatter Øystein Bogen bruker for å beskrive E-tjenestens bruk av Frode Berg. I sin nye bok beskriver han metodene som systematiske.

SPIONHOTELL: Det var på Thon Hotel Opera i Oslo sentrum at Frode Berg skal ha møt sine føringsoffiserer. Det var også her en annen norsk sivilist ble forsøkt vervet til E-tjenesten, ifølge Øystein Bogen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SPIONHOTELL: Det var på Thon Hotel Opera i Oslo sentrum at Frode Berg skal ha møt sine føringsoffiserer. Det var også her en annen norsk sivilist ble forsøkt vervet til E-tjenesten, ifølge Øystein Bogen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da E-tjenesten vervet pensjonisten og den tidligere grenseinspektøren Frode Berg som agent, vervet de en «utrent og uforberedt» nordmann til et «potensielt livsfarlig oppdrag» i Russland, mener TV 2-journalist og forfatter Øystein Bogen.

I sin nye bok om Frode Berg-saken, «En uvanlig spion», argumenterer han for at Berg-saken passer inn i et mønster han mener er kritikkverdig.

- I boktittelen ligger det at Berg, reint objektivt sett, ville ha vært et uvanlig objekt å verve. Operasjonen han gjennomførte ville også ha vært uvanlig, reint objektivt sett. Ser vi historisk på dette, ser det dessverre ut til å ha vært altfor vanlig, sier Bogen, og legger til:

- Den norske E-tjenesten har siden 1950-tallet drevet en virksomhet som virker ekstremt risikofylt.

SPIONSIKTET: Advokat Ilja Novikov og Frode Berg i Moskva byrett i morges. Foto: Sergej Grachev / Dagbladet Vis mer

Møte-hotellet

Journalisten har i mange år hatt Russland som sitt spesialfelt, og utgitt to bøker om naboen i øst. I denne boka forsøker han å nøste opp i Frode-Berg-saken og E-tjenestens framferd i denne og andre saker.

- Jeg synes E-tjenestens framferd i rekrutteringen av sivilpersoner framstår som skjødesløs, lite gjennomtenkt og preget av inkompetanse, sier Bogen.

I boka beskriver han det som skal være et hittil ukjent vervingsforsøk av en annen norsk sivilist. Dette møtet skal ha foregått på Thon Hotel Opera, det samme hotellet hvor møtene mellom Berg og E-tjenesten skal ha foregått.

«For den russiske etterretningens representanter i Norge vil det således ikke være et dumt sted å følge nøye med på», skriver Bogen.

DESPERAT: Kona til den spionsiktede Frode Berg sitter igjen i Kirkenes, full av spørsmål. Ordføreren i Sør-Varanger kommune mener e-tjenesten ikke tar ansvar og Øystein Hansen, leder for støttegruppa, kaller myndighetenes håndtering av saken for skammelig. Dagen etter avsløringene om at Frode Berg var kurér for norske e-tjenester preges det lille l... Vis mer

Samtalen mellom det som skal ha vært en kvinnelig etterretningsoffiser i E-tjenesten og den ikke-navngitte mannlige sivilisten beskrives som ganske amatørmessig. Den skal nemlig ha foregått i hotellobbyen.

«Mannen opplevde den kvinnelige etterretningsoffiseren som amatørmessig og 'famlende' i sitt fag. Han ble blant annet overrasket da hun foreslo å sette seg helt åpent i sofagruppen i hotellresepsjonen for å snakke», skriver Bogen.

Mannen, som i en periode skal ha reist mye til Russland i jobbsammenheng, skal ha fått forespørsel om han kunne tenke seg å overlevere informasjon om det han så og hørte i Russland, hevdes det i boka. Mannen skal ha avvist framstøtet.

I den samme lobbyen skal det også ha stått personer som den ikke-navngitte kilden beskriver som russiskutseende menn i skinnjakker. En av disse mennene skal så ha satt seg «kloss opptil», hvor han «ble sittende med ørene på stilk».

En stund seinere skal sivilisten ha fått visumnekt fra russiske myndigheter, og han har tenkt mye på om møtet med E-tjenesten på Hotel Opera kan ha hatt noe med saken å gjøre, hevdes det.

Tause

E-tjenesten er forelagt kritikken og påstandene fra Bogen og hans bok, men svarer ikke på noen av punktene.

De nøyer seg med henvise til UD.

- Frode Berg-saken er en konsulærsak, og alle henvendelser må derfor rettes til Utenriksdepartementet, sier talsperson Ann-Kristin Bjergene i E-tjenesten til Dagbladet.

UD er også forelagt den samme kritikken og de samme påstandene, men nøyer seg med å uttale følgende:

- Utenrikstjenesten yter konsulær bistand til Frode Berg. Vi arbeider på flere nivåer med å ivareta Frode Bergs interesser, blant annet gjennom besøk i fengselet, praktisk bistand og ved å være til stede på rettsmøter.

- Truet med sprøyter

I boka tar Bogen også for seg flere andre eksempler på det som skal være forsøk på å verve sivile nordmenn til å bli spioner.

15. februar i år ble det kjent at Ølen Betong saksøker staten etter at selskapets medarbeidere i Russland skal ha blitt forsøkt vervet som spioner. Selskapet selv mener de har tapt 150 millioner kroner.

Russisk etterretning skal ha fattet mistanke. Dette førte til at to sentrale ansatte de siste åra har blitt pågrepet av russisk etterretning og kastet ut av landet.

- De forsøkte å verve eller kontakte oss ved rundt ti forskjellige anledninger, sa administrerende direktør Atle Berge til rikskringkasteren i februar.

Berge har selv tidligere fortalt Dagbladet om dramatikken da han ble pågrepet utenfor sin leilighet i Murmansk i 2016. Ifølge Berge ble han stoppet av tre røslige menn.

Så skal han ha blitt dyttet inn i en bil og tatt med til et kontor i sentrum av byen. En av russerne åpnet en koffert og la noen sprøyter samt flasker med væske i på bordet, ifølge Berg.

- Ved hjelp av dette skal vi få fram den informasjon vi trenger, sa han, ifølge Berge.

Han fortalte at han led av en sykdom og ville dø dersom de injiserte dette stoffet. Da nøyde de seg med et seks timer langt forhør, som etter hvert munnet ut i en beskyldning om at Atle Berge skulle ha samlet inn informasjon på vegne av den norske stat.

Reaksjonen var utestengelse fra Russland i 10 år.

«Uforsiktige»

E-tjenesten var ikke spesielt opptatt av risikoen slik virksomhet kunne innebære for vanlige nordmenn, skriver Bogen om hendelsene.

«Selv ikke norske politikeres utstillingsbedrift i Nord-Russland var hellig for Etterretningstjenesten, konstaterte en forbauset Atle Berge».

RUSSLAND: Frode Berg (62) fengslet i tre nye måneder. Video: Henning Lillegård Vis mer

- Det Atle Berge hevder er at russerne må ha overvåket møtene mellom E-tjenestene og sivilpersonene på norsk jord, for å avsløre at han og hans ansatte har hatt kontakt med E-tjenesten i Norge. Hvis det er sant, må vi anta at våre hemmelige tjenester har kontroll på dette, og må utvise større aktsomhet, sier Bogen og legger til:

- Enkelte andre framstøt framstår også som uforsiktige, særlig i Bergs tilfelle. Vi kan ikke utelukke at russerne har fått snusen i hva som har skjedd.

Vil ha mer åpenhet

Bogen understreker at han ikke er blant dem som mener at E-tjenesten bør legges ned.

- Jeg ønsker å være tydelig på at vi trenger en E-tjeneste, for å gi oss varsler om hva som skjer i nærområdene våre. Men vi må forvente, med den enorme budsjettøkningen de siste åra, at de gjør jobben sin profesjonelt.

Samtidig reagerer Bogen på det han opplever som en manglende åpenhet fra norske myndigheters side i disse sakene.

- Slik som Berg-saken er blitt nå, sitter FSB og russiske myndigheter med all makt til å kunne definere hendelsesforløpet. Jeg synes det er beklagelig at den norske befolkningen ikke har myndigheter som gjør noe for å fortelle Norges versjon.

- Kontraproduktivt

Bogen mener norsk etterretnings påståtte oppførsel i Berg-saken har hatt store skadevirkninger.

- Det er helt uforståelig at man ikke sørget for å følge både skrevne og uskrevne regler i spionverden i 2019, altså at man brukte en med diplomatpass, framfor en sivilist som kan bures inne. Slik vervingen framstår nå, tok de en person som har viet hele sitt voksne til liv til å skape tillit og relasjoner til Russland. Da motarbeider man norsk politikk, som er vedtatt av Stortinget, sier han og legger til:

- Hele operasjonen virker kontraproduktiv. Å beholde en slags tillit og dialog med Russland, ser vanskeligere ut enn noensinne med dette spøkelset hengende over de bilaterale forholdene, sier Bogen.

Han mener saken også kan tyde på at det ikke har vært spesielt god styring fra politisk hold.

- Det er i alle fall mitt inntrykk. Det ville ha forbauset meg om noen i norsk politisk ledelse visste om Frode Berg før det smalt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!