Spydeberg-dødsfallene:

Her forsvant de fra

Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16) bodde på ungdoms- og rusinstitusjonen Fossumkollektivet i Spydeberg i forkant av dødsfallene natt til søndag forrige uke.

FUNNET DØDE: De 16 år gamle tvillingsøstrene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen ble funnet døde i Spydeberg natt til søndag. Foto: Privat
FUNNET DØDE: De 16 år gamle tvillingsøstrene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen ble funnet døde i Spydeberg natt til søndag. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tvillingjentene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16) var i behandling ved Fossumkollektivet. Det bekrefter institusjonen i en pressemelding mandag.

De var på avdelingen «Fossum Ung», som er et behandlingstilbud for ungdom i alderen 12 - 18 år, som trenger særskilt individuell tilrettelegging i små fellesskap, opplyser Fossumkollektivet i et skriv Dagbladet har fått tilgang til.

«Ungdommene har utfordringer med rus og samtidig atferd og kognitive og/eller psykiske helseutfordringer.», skriver Fossumkollektivet.

Avdelingen har mer spesialisert bemanning - herunder våkne nattevakter - enn de øvrige avdelingene til institusjonen.

Mona Spakmo, daglig leder av Fossumkollektivet, sier til Dagbladet at de er dypt berørt av den tragiske hendelsen i Spydeberg.

- Vi har etterkommet nærmeste pårørendes ønske om ikke å kommentere saken. De har nå godkjent at vi kan gjøre dette.

- Våre tanker går først og fremst til de nærmeste pårørende som gjennomgår det verste man kan oppleve. Hendelsen med det tragiske utfallet preger oss alle, og vi er i dyp sorg.

RYSTET: Daglig leder av Fossumkollektivet, Mona Spakmo, sier de er rystet etter dødsfallet til de to jentene som var til behandling hos dem. Foto: Fossumkollektivet.
RYSTET: Daglig leder av Fossumkollektivet, Mona Spakmo, sier de er rystet etter dødsfallet til de to jentene som var til behandling hos dem. Foto: Fossumkollektivet. Vis mer

Spakmo sier til Dagbladet at det som nå har skjedd, dessverre er noe de alle vet at er en risiko for sine ungdommer.

- Likevel: Vi har 40 års erfaring med rusbehandling og dette har ikke skjedd før, verken i løpet av de seks årene jeg har vært daglig leser eller de siste 20 årene, tross av at vi har 90 ungdommer i behandling til enhver tid.

- Aller verste som kunne skje

Tvillingene ble meldt savnet omtrent et døgn før de ble funnet døde, ifølge Aftenposten.

- At våre ungdommer dør er noe vi går og håper ikke skal skje. Men så skjedde det likevel, det aller verste som kunne skje, sier Spakmo til Dagbladet.

- Fossum er verdibasert. Vi har et enormt engasjement. De ansatte bor her, lever tett på og kjenner ungdommene godt. De går ikke i en turnus eller drar hjem etter sju og en halv time. Dette ryster oss i grunnvollene.

TILBUD: Fossumkollektivet tilbyr blant annet rusbehandling for ungdom og unge voksne. Foto: Kristoffer Solberg
TILBUD: Fossumkollektivet tilbyr blant annet rusbehandling for ungdom og unge voksne. Foto: Kristoffer Solberg Vis mer

Spakmo sier at Fossumkollektivet skal være gode på krisehåndtering.

- Og det er vi. Aller først ivaretar vi de som er tettest berørt. Både pårørende, ungdommene som har vært tettest på disse to jentene, og alle de ansatte. Vi har en kultur og et fellesskap i måten vi jobber på, som gjør at vi tenker at vi må ta opp tråden igjen, komme tilbake der vi var før det skjedde.

Daglig leder sier hun tror at den jobben de gjør nytter for ungdommene, selv etter en slik hendelse.

- Vi vet vi har og hadde et ansvar for disse jentene. Det er derfor viktig for oss å gå gjennom hendelsesforløpet og forsikre oss om at vi gjorde det vi kunne, både det vi er forpliktet til i henhold til lovverket, men også de vurderingene vi gjorde underveis.

Bodde sammen

Fossumkollektivet skriver i pressemeldingen mandag at deres egen gjennomgang av hendelsesforløpet så langt tyder på at alt av gjeldene rutiner og prosedyrer ble fulgt.

- Vi vil likevel evaluere hendelsesforløpet når slike tragiske hendelser skjer, og avventer selvsagt politiets etterforskning og tilsynsmyndighetenes undersøkelser før vi vil ta stilling til om det er behov for justeringer av disse.

I jentenes dødsannonse fremkommer det at familien har valgt «Fossum Ung» som foretrukken gavemottaker.

Hilde Elisabeth Jæger, bistandsadvokaten til den tredje jenta involvert i hendelsen, har bekreftet overfor Dagbladet at jenta bodde sammen med den ene av tvillingene ved kollektivet.

Hun er også 16 år, og ble kjørt til sykehus natt til søndag forrige uke etter mistanke om overdose. Hun har foreløpig status som vitne i saken.

Tvillingene ble funnet døde på en privat adresse i Spydeberg - altså ikke en av Fossumkollektivets boliger.

Politiet mistenker at jentene har fått i seg overdoser av et hittil ukjent narkotisk stoff.

Tvillingene har tilknytning til Askim, har Indre Østfold kommune bekreftet overfor Dagbladet.

To menn er siktet i saken. En mann i 20-åra er siktet for uaktsomt drap. En annen mann er siktet for å ha hensatt jentene i en hjelpeløs tilstand. Ingen av de siktede erkjenner straffskyld.

Dette skjer ved rømning

Dagbladet har fått tilgang til en oversikt over hva «Fossum Ung» gjør når ungdom rømmer eller ikke kommer tilbake til institusjonen fra eksempelvis permisjon.

«Ansatte rykker ut i biler og begynner aktivt søk umiddelbart når det oppdages at ungdommen har rømt (ikke kommet tilbake etter avtale) fra Fossum Ung.», skriver Fossum.

Videre forsøker de å få kontakt med ungdommen.

«Dette innebærer å forsøke å oppnå kontakt og motivere ungdommen til frivillig å komme tilbake, gjennomføre søk i nærområder og andre steder vi har erfaringer med at ungdommen har oppholdt seg tidlige, eller etter tips fra blant annet pårørende.»

Institusjonen vurderer risikoen for at noe alvorlig kan ramme de som rømmer:

«Det gjøres også en vurdering av fare ved at ungdommen rømmer. Det være seg fare for blant annet rus, kriminalitet og/eller overgrep. Det gjøres fortløpende forsvarlighets- og risikovurderinger.»

Fossum varsler også rutinemessig politi, barnevernet, Bufetat og pårørende.

Danner seg et bilde

Fredag uttalte politiadvokat Benedicte Granrud til Dagbladet at politiet begynner å danne seg et bilde av hva som skjedde dagen jentene døde.

- Det gjenstår fortsatt en del etterforskning, både teknisk og taktisk, legger hun til.

Politiet har tidligere uttalt til VG at de er kjent med at jentene har beveget seg på strekningen Oslo-Ski-Askim på fredagen og eller lørdagen.

- Den første fasen av etterforskningen handler mye om å innhente informasjon, og så går man over i en fase hvor man gjennomgår det materialet. Det kan generere nye etterforskningsskritt, sa politiadvokat Granrud til Dagbladet fredag.

Hun vil ikke svare på om politiet har gjort avhør av ansatte ved Fossumkollektivet.

Vil ha gjennomgang

Regiondirektør i Bufetat avdeling øst, Ingrid Pelin Berg, sa onsdag til Dagbladet at etaten planlegger å gå igjennom hendelsen. De to 16-åringene hadde tiltak gjennom Barnevernet.

- Vi er i gang med planleggingen av hvordan vi skal gå gjennom hendelsen hos oss. Dette gjør vi på eget initiativ, og det er i tråd med vår praksis. Når det har skjedd en alvorlig hendelse ønsker vi å se på hva som har skjedd, sa Berg.

Fredag ville Berg imidlertid ikke uttale seg om hvilken instans det var som vedtok at jentene skulle bo ved Fossumkollektivet. Regionsdirektøren viser til taushetsplikten.

- På et generelt grunnlag kan jeg si at det etter barnevernloven er kommunal barnevernstjeneste som fatter vedtak om barnevernstiltak. Kommunen kan anmode Bufetat om bistand til plassering av barn, i fosterhjem eller institusjon, sier hun til Dagbladet.

- Dersom kommunen takker ja til tilbudet, gir Bufetat tilsagn om opphold. Ved valg av tiltak er det kommunens beskrivelse av barnets behov og ønsket mål med oppholdet som legges til grunn, sammen med barnets medvirkning, legger Berg til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer