Her forsvant livsnerven i Colorado-flommen

Helikoptre må redde 1 600 innbyggere. Men kommer ikke i lufta.

 KNUST AV COLORADO-FLOM:  En bro over Gold Run Creek  nord for Boulder ble til fliser så raskt  at flere bilder ble dratt ned å elva mens de var på vei over. Nå er det helikoptre som må hente ut beboere på den "andre" siden. Foto: Matthew Kenndy, AP/Earth Vision Trust/NTB Scanpix.
KNUST AV COLORADO-FLOM: En bro over Gold Run Creek nord for Boulder ble til fliser så raskt at flere bilder ble dratt ned å elva mens de var på vei over. Nå er det helikoptre som må hente ut beboere på den "andre" siden. Foto: Matthew Kenndy, AP/Earth Vision Trust/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voldsomt regnvær gjør redningsarbeidet i flomrammede Colorado svært vanskelig. Helikoptre må stå på bakken i delstaten i den vestlige delen av USA.

Inntil mandag morgen norsk tid var det funnet seks omkomne i uværsområdene, over 1.500 bolighus er helt ødelagt og flere enn 17.000 er påført skader.

Tallet på omkomne vil trolig komme til å stige, sa talsmenn for myndighetene i delstaten.

President Barack Obama har erklært katastrofetilstand i flomområdene, slik at føderale penger kan brukes til redningsarbeidet.

Over 11 000 innbyggere er evakuert i en operasjon som byr på store utfordringer, fordi mange veier er ødelagt og bruer skylt vekk av flomvannet.

Mange savnet Nøyaktig hvor mange mennesker som er savnet i flomkatastrofen, var mandag uklart. Colorados direktorat for krisesituasjoner satte tallet til 1 253, mens delstatens guvernør John Hickenlooper snakket om 500.

I de fleste av savnet-tilfellene er det trolig brudd på teleforbindelsen som ligger bak.

 - En mengde hjem er ødelagt, mange av dem har falt sammen og vi har ikke kommet oss inn i disse husene ennå, sa Hickenlooper ifølge nyhetskanalen CNN. - Det viktigste nå er å finne menneskene som er forsvunnet, sa sheriff Joe Pelle i byen Boulder.

200 km langs Rocky Mountains Flomvann har rammet 15 fylker i en 200 kilometer lang landstripe i området der Rocky Mountains møter lavlandet øst for fjellkjeden.

- Her er det fryktelig mange lokalsamfunn som slåss mot fryktelig mye vann, sa Jennifer Finch i Weld County nordøst for Boulder.

«Historisk begivenhet» - Dette er en historisk begivenhet, det er slikt som skjer en gang hvert fem hundrede eller hvert tusen år, mente sheriff Pelle. Guvernør Hickenlooper roste befolkningen i Colorado for å holde motet oppe til tross for alle problemene.

 IKKE LENGER KONGE PÅ HAUGEN:  Hele landsbyen Jamestown er ødelagt og evakuert. Her bodde en familie før ett års regn kom i løpet av ett døgn. Foto: Helen H. Richardsen, AP Photo/ The Denver Post/NTB Scanpix.
IKKE LENGER KONGE PÅ HAUGEN: Hele landsbyen Jamestown er ødelagt og evakuert. Her bodde en familie før ett års regn kom i løpet av ett døgn. Foto: Helen H. Richardsen, AP Photo/ The Denver Post/NTB Scanpix. Vis mer

- De første dagene var det litt morsomt med alt regnet. Folk her forteller at de aldri har sett så mye regn før. Det er uvanlig at det regner mer enn et par dager i strekk. Men etter hvert var det ikke mye morsomt, sa den norske studenten Mads Ek Strøm i Boulder til NTB i helgen.

Enkelte steder i Colorado har hele årskvoten med regn kommet i løpet av ett døgn.

Når redningshelikoptrene kommer seg i lufta igjen, skal de forsøke å evakuere rundt 1 600 mennesker som sitter fast i fjellområder, heter det på avisen Denver Posts nettsider mandag. Det skulle også slippes ned drikkevann og nødrasjoner.

(NTB-AFP).

 JERNBANE:  Jernbanesporet klamrer seg fast ved Longmont, og lastebilen ligger der det VAR en rasteplass. Foto:  Craig F. Walker, AP/The Denver Post/NTB Scanpix.
JERNBANE: Jernbanesporet klamrer seg fast ved Longmont, og lastebilen ligger der det VAR en rasteplass. Foto: Craig F. Walker, AP/The Denver Post/NTB Scanpix. Vis mer