Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her forsvinner bunnen av sola

Årets skumleste formørkelsebilde?

INFERNO I FLAMMER: NASAs solobservatorium SDO knipset dette bildet av en noe spesiell og dramatisk solformørkelse. Foto: NASA/SDO
INFERNO I FLAMMER: NASAs solobservatorium SDO knipset dette bildet av en noe spesiell og dramatisk solformørkelse. Foto: NASA/SDO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASAs Solar Dynamics Observatory (SDO) spionerer ustanselig på sola, en gigantisk ball av brennende gass, vår nærmeste stjerne og av åpenbar interesse for oss. Men to ganger i året havner romobservatoriet i en kinkig posisjon: Jorda kommer i veien.

Men bildene, som bevist over, blir ikke mindre spektakulære av den grunn. Og her kan du nyte dramatikken i høyoppløst form.

VAKKERT: Nok et bilde fra formørkelsen. Foto: NASA/SDO
VAKKERT: Nok et bilde fra formørkelsen. Foto: NASA/SDO Vis mer

Årsaken er at SDOs omløpsbane går i en helt spesiell vinkel rundt jorda, slik at den får maksimalt utsyn til sola, men likevel har fri antennesikt og kontinuerlig kan sende store datamengder (tilsvarende «å laste ned en halv million sanger daglig») ned til jorda.

- På grunn av dette er det perioder hvor jordas omløpsbane rundt sola, og SDOs bane rundt jorda, legger seg på linje og blokkerer sola fra SDOs synsfelt. Dette kalles formørkelse- sesonger, og vi er inne i en akkurat nå, skriver astronom Phil Plait på badastronomy.com.

I løpet av en formørkelsesesong blir sola blokkert av jorda 72 minutter hver dag i to til tre uker.

Hvorfor er overgangen fra sollyset og skyggen i bildet ujevn? Det er fordi jordatmosfæren absorberer lys i forskjellige bølgelengder ulikt, og særlig ultrafiolett stråling (UV) - som SDO kan «se» og fotograferere i - har problemer med å slippe uhindret gjennom ozonlaget i stratosfæren.

- I motsetning til den skarpe skyggen vi ser når månen skygger for sola [under en solformørkelse], får jordas skygge en broket kant på grunn av atmosfæren. Den blokkerer sollyset i forskjellig grad avhengig av tettheten, opplyser SDO-teamet.

Ikke alt blir blokkert, og lys fra mer lyssterke fenomener på sola kan likevel slippe gjennom. Det er grunnen til at vi blant annet ser en liten tentakkel-liknende greie (i virkeligheten en enorm fakkel) som dykker ned i skyggen litt til venstre i bildet.

SPISER LYSET: Når jorda kommer mellom SDO og sola, vil noe av lyset treffe jordatmosfæren. Denne absorberer forskjellige bølgelengder av lys ulikt, noe du tydelig ser i skyggekanten på solskiven i disse fire bildene tatt ved forskjellige subtyper av ultrafiolett lys. Foto: NASA/SDO
SPISER LYSET: Når jorda kommer mellom SDO og sola, vil noe av lyset treffe jordatmosfæren. Denne absorberer forskjellige bølgelengder av lys ulikt, noe du tydelig ser i skyggekanten på solskiven i disse fire bildene tatt ved forskjellige subtyper av ultrafiolett lys. Foto: NASA/SDO Vis mer

Men hva skal vi kalle dette?

- Når månen passerer mellom jorda og sola, kaller vi det en solformørkelse. Når jorda passerer mellom månen og sola kaller vi det en måneformørkelse. I dette tilfellet blir lyset blokkert som ved en solformørkelse, men årsaken at jorda kommer i veien som ved en måneformørkelse. Teknisk sett vil jeg kalle dette en solformørkelse, bare en som ikke skyldes månen, mener astronom Plait.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media