Her forsvinner bunnen av sola

Årets skumleste formørkelsebilde?

INFERNO I FLAMMER: NASAs solobservatorium SDO knipset dette bildet av en noe spesiell og dramatisk solformørkelse. Foto: NASA/SDO
INFERNO I FLAMMER: NASAs solobservatorium SDO knipset dette bildet av en noe spesiell og dramatisk solformørkelse. Foto: NASA/SDO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): NASAs Solar Dynamics Observatory (SDO) spionerer ustanselig på sola, en gigantisk ball av brennende gass, vår nærmeste stjerne og av åpenbar interesse for oss. Men to ganger i året havner romobservatoriet i en kinkig posisjon: Jorda kommer i veien.

Men bildene, som bevist over, blir ikke mindre spektakulære av den grunn. Og her kan du nyte dramatikken i høyoppløst form.

Årsaken er at SDOs omløpsbane går i en helt spesiell vinkel rundt jorda, slik at den får maksimalt utsyn til sola, men likevel har fri antennesikt og kontinuerlig kan sende store datamengder (tilsvarende «å laste ned en halv million sanger daglig») ned til jorda.

- På grunn av dette er det perioder hvor jordas omløpsbane rundt sola, og SDOs bane rundt jorda, legger seg på linje og blokkerer sola fra SDOs synsfelt. Dette kalles formørkelse- sesonger, og vi er inne i en akkurat nå, skriver astronom Phil Plait på badastronomy.com.

I løpet av en formørkelsesesong blir sola blokkert av jorda 72 minutter hver dag i to til tre uker.

Hvorfor er overgangen fra sollyset og skyggen i bildet ujevn? Det er fordi jordatmosfæren absorberer lys i forskjellige bølgelengder ulikt, og særlig ultrafiolett stråling (UV) - som SDO kan «se» og fotograferere i - har problemer med å slippe uhindret gjennom ozonlaget i stratosfæren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer