Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her forsvinner det norske FM-utstyret til Afrika:
Skal forhindre barneekteskap

Norkring, som driftet FM-nettet i Norge, betalte selv 90 000 kroner i transport for å gi bort det viktige radioutstyret.

PÅ VEI TIL AFRIKA: I disse kassene ligger utstyret som ble brukt til å drifte FM-nettet i Norge. 14 FM-transmittere er sendt til Malawi. Frakten kostet 90 000 kroner. Foto: Astrid Hexeberg / Plan International Norge.
PÅ VEI TIL AFRIKA: I disse kassene ligger utstyret som ble brukt til å drifte FM-nettet i Norge. 14 FM-transmittere er sendt til Malawi. Frakten kostet 90 000 kroner. Foto: Astrid Hexeberg / Plan International Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag meldte Trygve Slagsvold Vedum at han ønsker å skru på FM-nettet igjen. Sp-lederen fikk støtte fra Morten Wold i Frp.

Men drømmen om å skru på det nasjonale FM-nettet igjen er trolig en umulighet: Som Dagbladet tidligere har skrevet, er mye av utstyret som ble brukt til å drifte FM-båndet i Norge, allerede gitt bort til den afrikanske innlandsrepublikken Malawi.

Det var som en del av et bistandsprosjekt drevet av Plan Norge at mye norsk radioutstyr, inkludert 14 FM-transmittere, ble pakket i en container og sendt til Malawi tidligere i år. Utstyret er det samme som ble brukt til å drifte FM-nettet fram det ble slukket i desember i fjor.

- Plan har fått 14 FM-sendere og tilhørende utstyr som kabler og antenner, som ble pakket i en container og er nå sendt til Malawi. I tillegg samlet våre ansatte inn fotballer og fotballutstyr som fylte opp restplassen i containeren, sier Therese Strand i Norkring til Dagbladet.

CONTAINER: I denne containeren ble utstyret fraktet, sammen med fotballer. Foto: Astrid Hexeberg / Plan International Norge.
CONTAINER: I denne containeren ble utstyret fraktet, sammen med fotballer. Foto: Astrid Hexeberg / Plan International Norge. Vis mer

Transport kostet 90 000

Dagbladet får opplyst at Telenor-eide Norkring, som driftet FM-nettet i Norge, selv betalte 90 000 kroner i transport for gi FM-utstyret bort.

Norkring sier at det nå må «gjøres reinstallasjoner og omfattende arbeid» før FM-nettet eventuelt kan skrus på igjen, slik Vedum og Wold ønsker.

- Når Stortinget har besluttet at FM-nettet skulle stenges er vi glade for at utstyret fremdeles kan være til nytte, og synes det er fint å kunne hjelpe Plan med deres viktige arbeid med å forhindre barneekteskap i Malawi, sier Strand i Norkring.

Den veldedige organisasjonen er sikker på at det norske radioutstyret kommer godt med i arbeidet.

- Radio Timveni er en radio- og tv-stasjon for og med ungdom. De har sendinger 12 timer hver dag. I dag dekker Radio Timveni rundt 60 prosent i landet, men med 14 nye sendere vil dekningen bli tett opp mot 100 prosent. Dermed vil alle barn i Malawi kunne lytte til den viktige kanalen, sier Siv Meisingseth, kommunikasjonssjef Plan Norge.

Skal spre informasjon

Hun minner om at barneekteskap i dag en av de største hindringene for skolegang, frihet og likestilling for jenter i fattige land som Malawi.

Det norske FM-utstyret skal bidra til å spre informasjon om at Malawi nylig har endret lovet og innført forbud mot barneekteskap.

- Fortsatt gifter barn seg, hver dag. Derfor arbeider Plan sammen med ungdom for å engasjere både gutter og jenter til aktivt stå opp mot kulturell praksis og gamle tradisjoner. Radiostasjonen Timveni, som betyr «hear us out», er støttet av Plan. Og det langsiktige målet er å gjøre alle lokalsamfunn i Malawi klar over at det er forbudt for barn å gifte seg, sier Meisingseth.

Enorm radionedgang

Som Dagbladet meldte torsdag, har norske radiokanaler mistet 309 000 lyttere på ett år. På to år har 400 000 lyttere forsvunnet. NRK gir overgangen til DAB deler av skylda.

- Det har vært en litt fallende kurve over flere år, så en viss nedgang hadde vi nok sett uansett. Men ikke en nedgang på 300 000 lyttere fra i fjor. Det er noe som i hovedsak skyldes DAB, sa NRK-direktøren Marius Lillelien til Dagbladet.

Slokkingen av det landsdekkende FM-nettet i Norge startet i Nordland i januar 2017, og sist ut var Troms og Finnmark i desember i fjor. Norge er det eneste land i verden som har faset ut det riksdekkende FM-nettet og gått over til DAB.

Mens 2,55 millioner nordmenn lyttet til radio i juli i fjor, er antall lyttere i sommermåneden i år nede i 2,25 millioner. Juli 2018 er altså den måneden med færrest radiolyttere i Norge på flere år. Så seint som september 2016 lyttet nesten 3,1 millioner nordmenn til radio i Norge.