Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bander herjer Norge

Her forsvinner maskinen til 300 000 kroner

Politiet til bedriftsleder med video: - Ikke tid nå, kom tilbake i morgen.

OVERVÅKNINGSVIDEO: Kristiansen Håndverksbedrift AS på Matrand i Eidskog kommune i Hedmark opplevde at en lastetraktor til 300 000 kroner plutselig var borte. Så tittet de på overvåkningsbildene. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Hvem av de ni ansatte har tatt med seg lastetraktoren til 300 000 kroner til jobb utenfor industriområdet uten å si fra til kollegene?

Svar: Ingen.

Fasiten: Den ligger i det nyinstallerte overvåkningskameraet til Kristiansen Håndverksbedrift AS på Matrand i Eidskog kommune i Hedmark.

Der finner bedriftens daglige leder Thomas Kristiansen det åpenbare svaret i et videostrekk.

En ukjent mann, alder 30 pluss, dukker opp i sylskarp positur med utildekket ansikt foran den verdifulle kompaktlasteren av merket Gehl.

Etter et par minutter skjønner mannen i topplue og jakkehette med pelskrage at han blir filmet. Han snur kameraet mot veien. Siden har ingen sett verken mannen i kameraet eller 300 000-kronersmaskinen.

Politiet: Kom tilbake i morgen

Onsdag dro Kristiansen til politivakta i Kongsvinger med materialet. Der hadde de ikke tid til å registrere tyverisaken.

Han blir bedt om å komme tilbake torsdag. Da skal bedriftslederen møte opp hos politiet igjen.

image: Her forsvinner maskinen til 300 000 kroner
image: Her forsvinner maskinen til 300 000 kroner

I mellomtida har han lagt ut overvåkningsbilder på Facebook av den angivelige maskintyven og lovet tipshonorar til den eller de som har avgjørende opplysninger i saken. Førsteutbudet er 10 000 kroner.

- Dette likner et bestillingstyveri. Det er for jævlig, for å si det mildt, når vi henger i stroppen uka lang. Vi har registrert at sånt skjer rundt omkring, men her oppe har våre eiendeler fått være i fred inntil det siste. Det var derfor vi installerte overvåkningskamera for noen uker siden, sier Thomas Kristiansen til Dagbladet.

Insidere

Dagbladet har i den siste tiden omtale flere saker der omreisende vinningskriminelle reiser fra byggeplass til byggeplass og stjeler dyrt verktøy og utstyr. Flere av innbruddene bærer preg av at bandene vet nøyaktig hva de skal stjele og hvor de finner verktøy og utstyr.

En av politiets teorier er at bandene rekrutterer informanter på bygg- og anleggsplassene.

- På en byggeplass der man har en hovedentreprenør, er kanskje 95 prosent innleid mannskap og underleverandører. Da er de sårbare for «insidere». Folk som arbeider som vanlig, men som har en tilleggsoppgave. Å finne ut av hvor verktøyet lagres, sier Jan Kevin Brunvoll, næringslivskontakt i Øst politidistrikt.

«Tyveri fra anleggsplass» er blitt en vanlig formulering når operasjonssentralene rundt om i landet melder om hendelser på Twitter.

- Verktøy er lett omsettelig i Øst-Europeiske land. Vi ser at det er flere kriminelle grupper som har denne modusen. Nå har det vært en bølge av disse tyveriene, sa Jan Kevin Brunvoll, da vi snakket med han for noen uker siden.

Flere kilder i anleggsbransjen støtter Brunvolls teori.

image: Her forsvinner maskinen til 300 000 kroner
image: Her forsvinner maskinen til 300 000 kroner

Søndag klokka 07.28

Det var først onsdag formiddag denne uka, at noen inne på bedriftsområdet skulle bruke Gehl-lasteren etter helgen. Da kom spørsmålet: Hvor er den? Det er vanlig at den er med bedriftens håndverkere rundt på byggeplasser.

Svaret på hva som har skjedd finner bedriftslederen ved å spole tilbake i opptakene fra overvåkningskameraet til sist søndag. Klokka på kameraet viser 07.28, men klokka var egentlig 06.28. Da dukker mannen opp foran kameraet og maskinen forsvinner.

- Han må ha parkert med henger litt unna her. Hengeren som våre folk bruker, er ikke rørt, heller ikke andre verdisaker, sier bedriftslederen, som har satt i gang sin egen jakt.

Ut fra kameravinkelen ved bedriftslokalene er han sikker på at tyvgodset har forsvunnet sørover på fylkesveien.

Guloransje

Derfor skal han se gjennom videoopptakene mot veien fra en Esso-stasjon som ligger et par kilo sør.

En guloransje lastemaskin på en bilhenger bør være gjenkjennelig bør være gjenkjennelig i forbifart, selv med presenning over.

Om firmaet tar noen selvkritikk rundt tyveriet?

- Det må være at vi ikke har oppdatert og sjekket våre forsikringer nøye nok. Vi tar den gjennomgangen med forsikringsselskapet nå, sier leder Thomas Kristiansen i byggefirmaet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media