Her frakter maskerte sikkerhetstjenestemenn Karadzic ut av Beograd

Samtidig demonstrerer 15 000 ultranasjonalister til støtte for sin arresterte «krigshelt.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Krigsforbrytertiltalte Radovan Karadzic har forlatt Serbia. Han vil snart være i varetekt hos FNs krigsforbryterdomstol i Haag hvor han må svare for tiltalen om folkemord og krigsforbrytelser, melder Reuters.

Eskortert av maskerte representanter for Serbias hemmelige sikkerhetstjeneste ble den tidligere presidenten fraktet fra fengselet til flyplassen i Beograd rundt klokken 4 i morges.

Kilder hos påtalemyndighetene bekrefter overfor nyhetsbyrået AP at Karadzic tidlig i morges befant seg i et av kjøretøyene på bildet over på vei til flyplassen i Beograd.

Uleveringen skjer åpenbart midt på natten for å unngå problemer med de nasjonalistiske tilhengerne av Karadzic.

I natt demonstrerte rundt 15 000 av dem til støtte for Karadzic i Beograds gater, en demonstrasjon som utviklet seg i voldelig retning utover natten.  

46 personer, blant dem minst 9 polititjenestemenn og en spansk kameramann, ble skadd i sammenstøtene mellom politi og demonstranter. Politiet tok i bruk gummikuler og tåregass etter at rundt 100 fulle ungdom angrep politiet med stein og knuste vindusruter i utkanten av demonstrasjonstoget, melder ABC News.

- Jeg er her for å støtte folkets bevegelse, for å forsvare Karadzic fra disse kannibalene i Haag - så kalte dommere, sa en av demonstrantene til CNN.

Frammøtet var imidlertid betydelig mindre enn de 100 000 som var ventet å møte opp. Dette betraktes som et nederlag for nasjonalistene.

FORLATER LANDET:  Maskerte sikkerhetstjenestemenn frakter Radovan Karadzic til flyplassen i Beograd. Herfra er han tatt med til Haag. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
FORLATER LANDET: Maskerte sikkerhetstjenestemenn frakter Radovan Karadzic til flyplassen i Beograd. Herfra er han tatt med til Haag. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic Vis mer

Serbiske myndigheter sa i går at det ikke lenger var noen juridiske hindringer for å utlevere Karadzic til Krigsforbryterdomstolen.

Karadzics advokat Svetozar Vujacic sier han har anket utleveringen, men domstolen i Beograd opplyser at de ikke har mottatt noen anke.

Her frakter maskerte sikkerhetstjenestemenn Karadzic ut av Beograd
SAMMENSTØT: 46 personer ble skadd i sammenstøt mellom politi og demonstranter i Beograd i natt.