Grønne busser markerer historisk dag i Aleppo

Her fraktes et tusentalls sivile ut av Aleppo

300 og 700 voksne ble satt på busser ut byen i dag, ifølge Røde Kors' generalsekretær. 

MENNESKER I NØD: Røde Kors i Syria har i dag fraktet 1000 mennesker ut av Øst-Aleppo. Her er dronebilder av ambulanser og busser som frakter innbyggere ut av Øst-Aleppo. Video: War Media / Aleppo Media Center via Storyful Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kolonne av grønne busser har stått utenfor byen i påvente av å få kjøre inn og hente innbyggerne i det som en gang var Syrias mest folkerike by; Aleppo.

HISTORISK DAG: Det sier president Bashar al-Assad om dagen i dag, i Aleppo i Syria. Foto: AFP / NTB Scanpix
HISTORISK DAG: Det sier president Bashar al-Assad om dagen i dag, i Aleppo i Syria. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

På rekke og rad er bussene i dag fotografert idet de frakter et tusentalls mennesker ut av Øst-Aleppo. Fortsatt bor det tusenvis av barn, eldre, kvinner og menn der inne.

- Situasjonen er uoversiktlig, men i dagens operasjonen fikk vi hentet ut cirka 1000 sivile. 300 av dem var barn, 28 var skadde, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland til Dagbladet torsdag kveld.

- Det verste de har sett

Parallelt med evakueringen av de sivile, melder flere medier at også opprørere skal fraktes ut i grønne busser, sammen med familiene sine.

Røde Kors har ingen opplysninger om at dette arbeidet startet allerede i dag.

BOMBET SØNDER OG SAMMEN: Alle kan se de fysiske ødeleggelsene, men verre er det med menneskene som lever i de krigsherjede områdene, sier Røde Kors' generalsekretær. Foto: AFP / NTB Scanpix
BOMBET SØNDER OG SAMMEN: Alle kan se de fysiske ødeleggelsene, men verre er det med menneskene som lever i de krigsherjede områdene, sier Røde Kors' generalsekretær. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Ifølge informasjonen min er det hentet ut sivile, sier Apeland - som legger til at flere andre organisasjoner jobber parallelt om å få befolkningen ut av byen.

Han forteller at arbeidet har gått fint, forholdene tatt i betraktning.

- Det har kommet meldinger om at det har vært skytinger mot ambulansene, men det har vi ikke fått bekreftet. Totalt sett har det vært en velykket operasjon, sier han.

- Hva forteller de som jobber for Røde Kors på bakken i Aleppo?

- De sier at det er noe av det verste humanitære forholdene de noen sinne har sett, svarer han raskt.

- De fysiske ødeleggelse kan alle se på bildene, men forfatningen menneskene er i, er helt forferdelig. Det er snakk om mennesker som har levd i langvarig traumatisk situasjon, med mangel på vann, mat og medisiner. De er sterkt preget. Barna er i en ekstra sårbar situasjon, sier Apeland.

- Betyr ikke endelig fred

De grønne bussene betyr ikke «endelig fred» for de som er igjen inne i byen, skriver CNN - det betyr at opprørerne «de flyttes fra én krigssone til en annen».

- VERSTE DE HAR SETT: Det sier Røde Kors' generalsekretær Bernt Apeland om medarbeidernes beretninger fra Øst-Aleppo i dag.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- VERSTE DE HAR SETT: Det sier Røde Kors' generalsekretær Bernt Apeland om medarbeidernes beretninger fra Øst-Aleppo i dag.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Her er det en framforhandlet en avtale som ligger til grunn for evakueringen. Man setter ikke i gang en evakuering før man vet at man evakuerer til et sikkert sted, sier Apeland.

I september anslo FN at det fortsatt bodde omkring 250 000 mennesker i det indre området av Aleppo. Byen har vært et blodbad både før og etter - og de siste dagene har det blitt meldt om regelrett likvidering av de som var igjen i byen etter et mislykket evakueringsforsøk onsdag.

Da var de på ny nødt til å gjemme seg for ikke å bli drept i nye luftangrep.

- Grusom humanitær katastrofe

De politiske lederne gir uttrykk for stor frustrasjon over det syriske regimets voldsomme offensiv, skrev NTB tidligere i dag.

- Det vi ser nå, er en grusom humanitær katastrofe. Vi ser drap på sivilpersoner, vi ser lidelse, og vi ser at uskyldige mennesker fanges i deler av Aleppo, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til nyhetsbyrået.

Ødeleggelsene er enorme, boligblokkene er blåst sønder og sammen, mursteinen flyter i gatene og det anslår at flere tusen ligger begravet i ruinene.

Foto: AFP / NTB Scanpix
Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer