Her fraktes Josef (73) til fengselet

På pressekonferansen på Hotell Exel i Amstetten kom det fram at de eldste fangebarna måtte hjelpe moren med å føde hennes barn. - Han angrer foreløpig ingenting, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMSTETTEN (Dagbladet.no): Klokken 15.50, midt under pressekonferansen i Amstetten i ettermidag, ble Josef Fritzl (73) fraktet bort fra politihuset i Amstetten til et fengsel i St. Pölten. Her skal han sitte varetektsfengslet i fjorten dager før saken må prøves for en domstol.

I et forsøk på å gjemme seg for pressen ble Fritzl fraktet bort i en rød stasjonsvogn mens pressen var samlet et annet sted.

Ifølge Dagbladet.nos reporter på stedet var det likevel et relativt stort pressekorps som hadde møtt fram, men også en stor gruppe barn samlet seg for å se mannen som har satt skrekken i den lille byen i Østerrike.

Under presse- konferansen benyttet politiet anledningen til å snakke blomstrende om hvordan de klarte å rulle opp denne forferdelige saken. De fremstiller Josef som en grusom mann som har lurt barn, kone og myndigheter med å ha menneskene fanget i skrekk-kjelleren i alle år - den mest dramatiske kriminalsaken i østerrikes historie, ifølge dem sel.

- Jeg har selv vært i kjelleren og må si det er vanskelig å fatte hvilke umenneskelige lidelser disse personene har vært utsatt for, sier en sosialarbeider under pressekonferansen.

Barna måtte hjelpe til ved fødsel 

I kjelleren av boligkomplekset skal Elisabeth ha blitt misbrukt på det groveste. Josef skal ha misbrukt henne seksuelt, og i løpet av de 24 årene skal Elisabeth ha født sju barn, som alle også skal være barn av bestefaren, Josef.

- De omfattende voldtektene resultert i et barn cirka hvert andre år, sier politioberst Franz Polzer under pressekonferansen, som ble holdt på byens mest fasjonable overnattingssted - Hotell Exel.

Her fraktes Josef (73) til fengselet

Ved de første fødslene skal Josef selv ha forløst barna. Men politiet forteller under pressekonferansen i dag at de eldste barna, 19 år gamle Kerstin og 18 år gamle Stefan, under den siste fødselen måtte hjelpe moren med å føde den minste. Felix, som nå er fem år, kom til verden uten annen hjelp enn de to barna og kunstig lys nede i kjelleren.

Felix ble født inn i fangenskap, og har aldri kjent noen verden utenfor. Han og broren Alexander så dagslys for første gang denne uken, da Josef slapp Elisabeth og barna ut fra kjelleren.

- Han er en oppspilt gutt som har det overraskende bra etter forholdene. Noe av det første han sa etter at han kom ut var at han fikk kjøre bil for første gang, sier Polzer.

Ifølge politiet tas alle barna nå hånd om av myndighetene. Alle er på sykehus, og får nødvendig oppfølging. For 19 år gamle Kerstin er tilstanden livstruende.

- Bare gud kan sette en diagnose på henne nå, sier legen fra sykehuset på pressekonferansen.

Tilstått

I dag har Amstetten og resten av verden hørt at 73 år gamle Josef Fritzl har tilstått å ha voldtatt datteren og holdt henne fanget i en kjeller i 24 år. Skrekkhistorien som har framstått så ubegripelig nøstes nå opp.

- Han erkjenner at han har holdt dattera fanget og at han har voldtatt henne, sa Leopold Etz i Amstetten-politiet til Dagbladet.no i formiddag. 

Av de sju barna som antas å være et resultat av Josefs gjentatte overgrep på Elisabeth, overlevde seks. Ett barn, en tvilling, skal ha dødd like etter fødselen. Josef skal ha brent liket, men politiet leter nå etter levningene.

Tre av barna, som antas å være barn av Elisabeth og mannen som også er deres bestefar, bodde ovenpå, i Josef og kona Rosemarys leilighet. For omverdenen var de parets fosterbarn.

- Siktede fikk Elisabeth til å skrive under på brav om at hun ikke hadde styring på livet sitt og at hun valgte å gi bort barna til Josef og Rosemary, sier Polzer.

De forteller at bestemoren Rosemary har sørget for at Lisa (16), Monica  (14) og Alexander (11) har fått en bra oppvekst. De er godt integrert i samfunnet, de er skoleflinke og alle spiller instrumenter.

De siste tre, Kerstin (19), Stefan (18) og Felix (5), har levd hele sitt liv i kjelleren.

Rommet Elisabeth og de tre barna bodde i karakteriseres av politiet som et fengsel.

Alle rom er smale, og takhøyden er ikke høyere enn 1,7 meter. Josef er pensjonert ingeniør, med bakgrunn fra entreprenørselskapet Zehnter. Ifølge The Times har han gjentatte ganger videreutviklet fengselskjelleren, og konstruert nye rom. Blant annet fant politiet en liten polstret celle

- Angrer ikke

73 år gamle Josef Fritzl ble arrestert lørdag, da han var på sykehuset hos Kerstin, den 19 år gamle jenta som skal ha levd i kjelleren i hele sitt liv. Hun ble sendt til sykehus med en alvorlig hjertefeil, og er den som har utløst opprullingen av denne skrekkhistorien.

Da det viste seg at Kerstin led av en alvorlig sykdom etterlyste sykehuset den biologiske moren til Kerstin, så de skulle få tilgang på jentas medisinske historie. Josef skal da ha besluttet å slippe Elisabeth og de siste to barna fra kjelleren.

- Det ble hennes endelige vindu til å kunne fortro seg til politimyndighetene, sier Polzer.
 

Josef Fritzl har i dag gjennomgått flere intense avhør.

- Han har ennå ikke uttrykt noe anger, men vi har heller ikke konfrontert han om dette. Den tiden vil komme. Til å begynne med hadde en veldig lite troverdig forklaring til politiet. Han mente noen andre måtte være faren til alle barna. Nå har han tilstått og vi vil fortsette med oppklaringen av denne saken, sier politiobersten, som har hatt 40 politikvinner- og menn med seg i opprullingen av saken.

PRESSEKONFERANSE NÅ: Verdenspressen er samlet i Amstetten.
FRAMSTILLES FOR FENGSLING: 73 år gamle Josef Fritzl ble fraktet til fengselet i ettermiddag.
SKREKKENS HUS: Her bodde Elisabeth (42) og tre av barna.