FRAKTES TIL KJELLER:
Deler av halen fra det styrtede helikopteret ble i ettermiddag hentet ned fra fjellet i Ullensvang i Hardanger. 
Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix
FRAKTES TIL KJELLER: Deler av halen fra det styrtede helikopteret ble i ettermiddag hentet ned fra fjellet i Ullensvang i Hardanger. Foto: Jan Kåre Ness / ScanpixVis mer

Her fraktes vrakrestene ned fra fjellet

Fortsetter med omfattende tekniske undersøkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSARVIK / OSLO (Dagbladet): De første vrakrestene etter dødsulykken i Hardanger mandag kveld er blitt fraktet ned fra fjellet.

- Vi frakter hele helikopteret ned fra fjellet nå. Delene vil blir fraktet til våre lokaler på Kjeller så snart som mulig for omfattende tekniske undersøkelser, sier avdelingsdirektør i Havarikommisjonen, Kåre Halvorsen, til Dagbladet.

Første lass landet utenfor Airlifts lokaler i Kinsarvik rundt klokka kvart over fire. Det neste lasset kom circa tjue minutter seinere. Halepartiet, rotoren og motoren er blant vrakdelene som nå er flydd ned fra fjellet, ifølge Dagbladets fotograf på stedet.

Fortsatt et mysterium Årsaken til helikopterstyrten der fem mennesker mistet livet  er ennå et mysterium, etter at undersøkelsene av vraket i fjellet ikke ga noen åpenbare tekniske forklaringer.

Det vil trolig ta flere måneder før havariinspektørene er ferdige med granskingen, som er høyt prioritert.

MINNES DE OMKOMNE: Klokken 19 onsdag kveld blir det holdt en åpen minnestund i Kinsarvik kirke. Foto: Benjamin A. Ward
MINNES DE OMKOMNE: Klokken 19 onsdag kveld blir det holdt en åpen minnestund i Kinsarvik kirke. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

I tillegg til å se på blant annet motordeler, girboks, overføringer og instrumenter, foregår også en rutinemessig gjennomgang av blant annet Airlifts logger og vedlikehold av helikopteret.

- Både våre folk og eksterne spesialister kommer framover til å se nærmere på helikopterdelene. Vi har godt håp om å finne faktorer som har bidratt til at dette kunne skje. Men årsaken til en ulykke er et mangslungent vesen, og vi vet ikke hvor dypt vi kan komme i forklaringene, sa undersøkelsesleder Ørnulf Lien i havarikommisjonens luftfartsavdeling til Dagbladet tidligere i dag.
  Så familiemedlemmene dø Det var Kjetil Bu (27), Karianne Ringkjøb Dahl (29), Andreas Søvik Fossmark (24), Siv Holtan (18) og pilot Tore Bendigtsen Ystanes (39) som omkom i helikopterstyrten i 19-tida mandag kveld. De fire passasjerene var i familie og skulle bygge hytte sammen på slektas støl denne uka.

Kjetil Bus foreldre og hans tre søsken var flydd opp av helikopteret på første tur, og ventet på de fire andre familiemedlemmene da flere ble øyenvitner til at helikopteret gikk i bakken en snau kilometer fra landingsstedet.  De løp alt de kunne i krevende terreng fram til helikoptervraket for å hjelpe, men hadde ingen sjanser til å redde liv da vraket sto i brann.

Fordi ulykkesstedet ligger i et fjellområde langt fra basestasjoner, måtte en av slektningene gå i nærmere tre kvarter for å komme seg til en høyde med mobiltelefondekning.

- Det går nesten ikke an å sette ord på det øyenvitnene har opplevd, sa lensmann Øyvind Rosseland i går.

FLYR NED HELE HELIKOPTERET: Hele ulykkeshelikopteret skal i dag hentes ned fra fjellet i Ullensvang i Hardanger. Rundt kvart over fire kom det første lasset.
Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix
FLYR NED HELE HELIKOPTERET: Hele ulykkeshelikopteret skal i dag hentes ned fra fjellet i Ullensvang i Hardanger. Rundt kvart over fire kom det første lasset. Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix Vis mer

Klokka 19 i kveld vil det bli holdt en åpen minnestund i Kinsarvik kirke.

ULYKKESSTEDET: Her styrtet helikopteret fra Airlift med fem personer om bord. Tre menn og to kvinner omkom i ulykken. 
Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix
ULYKKESSTEDET: Her styrtet helikopteret fra Airlift med fem personer om bord. Tre menn og to kvinner omkom i ulykken. Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix Vis mer