- Her fryser de ikke ihjel, og et gram hasj er mye billigere enn vaffel og kaffe i kirka

Nordmenn lever på gata i syden.

HJELPER TRENGENDE: Diakon Peder Nedrelid ved Sjømannskirken på Gran Canaria sier de til enhver tid har hjemløse nordmenn der som bor på stranda eller andre steder. Foto: Ingrid Nedrelid
HJELPER TRENGENDE: Diakon Peder Nedrelid ved Sjømannskirken på Gran Canaria sier de til enhver tid har hjemløse nordmenn der som bor på stranda eller andre steder. Foto: Ingrid NedrelidVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Selvsagt finnes det hjemløse nordmenn på Gran Canaria. Vi kan ikke tallfeste det, men vi har til enhver tid hjemløse nordmenn her som bor på strendene eller andre steder, sier diakon Peder Nedrelid ved Sjømannskirken på Gran Canaria til Dagbladet.

Det svenske gatemagasinet Faktum skriver denne uka at hjemløse svensker tigger på gatene på «svenske» turiststeder i Spania.

- Vi har kanskje 20 hjemløse svensker på stranda samt et hundretall som er sosialt utsatte, sier diakoniassistent Stefan Kamensky ved Svenska kyrkan på Tenerife til magasinet.

Billig rus Også for Mallorca og Gran Canaria melder Svenska kyrkan om tilsvarende tall. Og i Fuengirola på den spanske solkysten meldes det om et titall hjemløse svensker. Her har Faktum møtt flere svensker som lever i fattigdom og er tvungne til å tigge på gata.

- Vår reportasje gir en annen vinkel på et problem som vi snakker mye om i Sverige, men som vi ikke synes berører oss. Selv om fattige svensker ikke reiser i vei og tigger i samme utstrekning som rumenere og bulgarere, så handler det likevel om ganske mange, sier Faktums sjefredaktør Aaron israelson, ifølge svenske GP.

Diakon Peder Nedrelid ved Sjømannskirken på Gran Canaria sier de stadig har en del rusavhengige nordmenn som lever hjemløse der, flest i hovedsesongen oktober-mars hvor opptil 14000 nordmenn lander flyplassen i Las Palmas hver uke. Noen av dem med enveisbillett.

- De fryser aldri ihjel her, og rusen er billigere. Ett gram hasj er mye billigere enn vaffel og kaffe i kirka. Alle tenkelige illegale stoffer finner du her, og det koster nesten ingen ting, sier Nedrelid.

Diakonen understreker at på samme måte som Sjømannskirken var der for fordrukne sjømenn for 150 år siden, forsøker de å hjelpe de trengende også i dag.

- Sjømannskirken er av den oppfatning at et menneske er mer enn hva du ser, sier Peder Nedrelid.

- Havarerer her Sjømannsprest Jan Brastein på Tenerife er heller ikke ukjent med at nordmenn ender opp som hjemløse i sydenvarmen.

- Det er en del nordmenn som havarerer her. Narkotika eller alkohol er gjengangere. I sesongen som var fikk vi sendt hjem elleve, tolv nordmenn som bodde på stranda eller rundt omkring. De er gjerne uten pass, kort og penger. Vi hjelper dem med billetter, klær og gjerne en dusj, slik at de ikke blir nektet på flyet hjem, sier Brastein.

Sjømannspresten forteller at noen rett og slett har tatt seg ei fyllekule, og er blitt et enkelt offer for ranere.

- Man bør bruke huet litt her nede. Det handler veldig mye om alkohol som nesten er billigere enn vann, sier Jan Brastein.

Selv om nordmenn lever hjemløse både på Gran Canaria og Tenerife, er det ikke vanlig at de tigger i gatene, ifølge Sjømannskirkens menn.

- De finner andre måter å finansiere rusen på. Noen tar oppdrag for reiseklubber og time share. Noen lokkes med å få bo første måned gratis i et internasjonalt rottereir av en leilighet hvor de jobber med telefonsalg rettet mot nordmenn i Norge. Fra andre måned må de betale for seg, forteller Peder Nedrelid.

- NORDMENN HAVARERER HER: Sjømannsprest Jan Brastein og hans kone, diakon Elin Brastein ved Sjømannskirken på Tenerife. Foto: Sjømannskirken
- NORDMENN HAVARERER HER: Sjømannsprest Jan Brastein og hans kone, diakon Elin Brastein ved Sjømannskirken på Tenerife. Foto: Sjømannskirken Vis mer