Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her fusker norske fiskere

Med fiskefuskinspektører om bord dumpet fabrikktråleren «Havbryn» småfisk på havet. En tidligere statssekretær er sjef i rederiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Den alvorlige miljøkriminaliteten - dumpingen av torsk og hyse - ble filmet av Fiskeridirektoratets inspektører i mai i år, da de fulgte båten på fiske i Barentshavet.

- Det framgår av rapporten at produksjonssjefen på båten ikke var klar over at våre inspektører befant seg på båtdekket og filmet det som skjedde. Men uregelmessighetene ble der og da flere ganger tatt opp med ham, sier regiondirektør Arne Luther.

Bildene Dagbladet i dag bringer, er de første som viser at mannskap på norske fiskebåter kaster småfisk på havet. Det finnes også slike videobevis mot andre norske fiskebåter.

Fabrikktråleren «Havbryn», som nå blir etterforsket av politiet, er eid av Olav Strand Fiskeriselskap i Ålesund.

Eksstatssekretær

Ifølge Brønnøysundregistrene er Solveig Strand daglig leder i selskapet. Inntil juni 2002 var hun statssekretær i Fiskeridepartementet. Da ble hun tvunget til å gå av fordi en annen av familiens trålere var tatt for ulovlig fiske.

- «Havbryn» har en innretning om bord som ble brukt til å dumpe undermåls fisk. Etter vår oppfatning dumpes fisken på grunn av dårlige rutiner om bord, og det gjelder fisk som er under minstemål eller av andre grunner ikke kan produseres, sier direktør Arne Luther i Fiskeridirektoratet.

Blir fiskefarse

- Etter vår oppfatning er dette en uholdbar rutine som er i strid med bestemmelsene, sier Luther. Videofilmen Dagbladet har sett, viser hvordan fisken fraktes på et transportbånd, før den forsvinner ned i ei sjakt.

- Deretter går fisken direkte på havet. Slik vi ser det, hadde båten også dårlige rutiner ved at fisk ligger og flyter rundt på produksjonsdekket, og hvor den uten stengsel faller ned i en pumpesjakt hvor den deretter pumpes rett på havet som farse. Tråleren har også dårlige rutiner når det gjelder å plukke trålen ren for fisk mellom hvert trålhal, for å hindre ressurssløsing. - Selv om dette er de første bildene, er det ikke ukjent i miljøet at det finnes innretninger som gjør at undermåls fisk kastes på sjøen, sier Luther.

Problemet er tatt opp i regjeringens utkastkommisjon, som la fram sin rapport i april i år.

Konklusjonen viser at det dumpes fisk for flere hundre millioner kroner i året.

På dekk sto fiskefusk-jegere og filmet det hele

GIKK I GARNET: Mannskapet på fabrikktråleren «Havbryn» dumpet torsk og hyse rett i sjøen. Lovbruddene er anmeldt til politiet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media