Her fusker norske fiskere

Med fiskefuskinspektører om bord dumpet fabrikktråleren «Havbryn» småfisk på havet. En tidligere statssekretær er sjef i rederiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Den alvorlige miljøkriminaliteten - dumpingen av torsk og hyse - ble filmet av Fiskeridirektoratets inspektører i mai i år, da de fulgte båten på fiske i Barentshavet.

- Det framgår av rapporten at produksjonssjefen på båten ikke var klar over at våre inspektører befant seg på båtdekket og filmet det som skjedde. Men uregelmessighetene ble der og da flere ganger tatt opp med ham, sier regiondirektør Arne Luther.

Bildene Dagbladet i dag bringer, er de første som viser at mannskap på norske fiskebåter kaster småfisk på havet. Det finnes også slike videobevis mot andre norske fiskebåter.

Fabrikktråleren «Havbryn», som nå blir etterforsket av politiet, er eid av Olav Strand Fiskeriselskap i Ålesund.

Eksstatssekretær

Ifølge Brønnøysundregistrene er Solveig Strand daglig leder i selskapet. Inntil juni 2002 var hun statssekretær i Fiskeridepartementet. Da ble hun tvunget til å gå av fordi en annen av familiens trålere var tatt for ulovlig fiske.

- «Havbryn» har en innretning om bord som ble brukt til å dumpe undermåls fisk. Etter vår oppfatning dumpes fisken på grunn av dårlige rutiner om bord, og det gjelder fisk som er under minstemål eller av andre grunner ikke kan produseres, sier direktør Arne Luther i Fiskeridirektoratet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer