Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her fylles Palestinas ambassade med varmluft

Mads Gilbert tok av i ballong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Svever over byen: Kunstprosjektet «Palestinsk ambassade» svevet i går fra Akershus festning til Lørenskog. Også i dag og i morgen skal ambassaden sveve over byen med diskusjoner i kurven. Foto: Torbjørn Grønning
Luftig drøm: Ballongførerne blåste varm luft inn i ballongen mens alle tilskuerne ble gjort til ambassadører for Palestina. ?Dette er ikke et innlegg i debatten om tostatsløsning, seier kunstnerne. Foto: Torbjørn Grønning
Utrolig: ?Det er utrolig hva en skal være med på, sa Gilbert før han klatret om bord i kurven. Foto: Torbjørn Grønning

|||(Dagbladet): Som et kunstprosjekt har drømmen til lege Mads Gilbert gått i oppfyllelse. På kontraskjæret utenfor Akershus festning kunne han i går åpne en palestinsk ambassade. Drømmen var en varmluftsballong, som like etter gikk i luften. I sin åpningstale bladde Gilbert seg framover i kalenderen.

—Dette ble mulig da Barack Obama for et halvt år siden kom til Gaza med sitt Air Force One helikopter. Der så han ut over befolkningen på en og en halv million mennesker og uttalte de berømte ordene «Jeg er en palestiner», sa Gilbert.

Legen fortsatte med å viderebringe ønsker fra alle nordmenn til det palestinske folket som har kjempet så lenge for å oppnå dette.

Varmt
Men ambassaden er foreløpig bare et kunstprosjekt fra de norske kunstnerne Camilla Martens og Toril Goksøyr. De har fått sydd en ballong i det palestinske flaggets farger, og hver dag denne uka skal de, hvis værforholdene tillater det, åpne en palestinsk ambassade over Oslo.

I det han klatret opp i kurven sa Gilbert:

—Vi skal ta tilbake Oslo. Ikke som et skammens navn på en avtale som lurte alle palestinere.

Og så sendte flammene fra gassen ballongen til værs mens Gilbert gjorde v-tegnet.

—Det som holder oss i lufta er en varme like sterk som den som kommer fra solidariteten til palestinere over hele verden, sa Gilbert.

Gassdiplomati
Ballongførerne planla å lande på Voldsløkka eller i Maridalen, men ambassaden gikk i bakken på Lørenskog. Under veis fikk Gilbert, professor Stein Tønneson ved Fredsforskningsinstituttet og Hanin Shakrah anledning til å diskutere Midtøsten i løse lufta. Sistnevnte er en svensk palestinaaktivist som spiller rollen som nyutnevnt ambassadør.

—Vi ble tvunget til å finne en løsning før gassen var tom, sa Gilbert etter landing.

De tre var enige om at det trengs mer informasjon om overgrepene mot palestinere på Gaza. Så spørs det om de blir like enige under dagens luftetur. Da skal Fremskrittspartiets Morten Høglund og den palestinske politikeren Mustafa Barghouti opp i kurven sammen med Tønneson. Høglund er den eneste politikeren som har takket ja til å bli med til værs.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media