BALTOPS 2022 på Gotland:

Her går amerikanske styrker i land

Mens den svenske NATO-søknaden ligger inne, trener amerikanske og svenske styrker side om side på svensk jord under den årlige BALTOPS-øvelsen i Østersjøen.

AMERIKANERE PÅ SVENSK JORD: Konteadmiral John V. Menoni og lederen for Gotlands regiment P 18, Oberst Magnus Frykvall forteller hvorfor Gotland er viktig for NATO. Video: Ingunn Dorholt og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GOTLAND (Dagbladet): - Gotland ligger sentralt plassert her i Østersjøen, langs en stor militær sjølinje. Fra et perspektiv basert på terreng, så er det viktig for oss å være her. Men enda viktigere er det for oss å være her for å jobbe sammen med ulike nasjoner, inkludert Sverige.

Det svarer den amerikanske kontreadmiralen John Menoni på spørsmålet om hvorfor Gotland er viktig for Nato, vel å merke etter å ha understreket at dette spørsmålet strengt tatt bør besvares av noen med høyere lønn enn ham selv.

Denne uka har amerikanske styrker øvd på landgang på Gotland, som en del av den årlige BALTOPS-øvelsen i Østersjøen.

I det samme historiske året da nøytrale Sverige har levert sin Nato-søknad, feirer den svenske marinen sitt 500-års jubileum, og har dermed fått være vertsnasjon for den multinasjonale militærøvelsen.

TRENER SAMMEN: US Navy og US Marines øver sammen med Gotland regiment på Gotland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRENER SAMMEN: US Navy og US Marines øver sammen med Gotland regiment på Gotland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Storstilt

15 europeiske land, inkludert Norge, deltar sammen med USA i BALTOPS 2022. Foruten Sverige og Finland er samtlige av disse allerede Nato-medlemmer.

I øvelsen involveres mer enn 45 maritime enheter, over 75 militærfly og rundt 7000 militærpersonell.

BALTOPS har som hensikt å styrke evnen til en kombinert respons med mål om å ivareta sikkerheten til sjøs, samt bevare en regional sikkerhet og stabilitet i Østersjø-området, forklarer kommunikasjonssjef ved Gotland regiment P 18, Tomas Ängshammar, til den oppmøtte pressen fra både inn- og utland.

For første gang inkluderer nemlig BALTOPS også Gotlands egne militærstyrker, samt heimevernet på den svenske øya.

«FRIENDLY FIRE»: En video publisert i sosiale medier hevdes å vise at de skyter ned sitt eget jagerfly. Video: Twitter / Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

På spørsmål fra pressen om hvorfor denne utvidelsen på øvelsen på Gotland skjer akkurat i år, understreker de kommunikasjonsansvarlige at denne beslutningen er tatt langt høyere opp i systemet, og at de selv ikke vet den konkrete begrunnelsen.

Samtidig understrekes det at planleggingen av denne øvelsen skjer lang tid i forveien, og at man allerede er godt i gang med planleggingen av neste års BALTOPS.

- Skal bygge forhold

- Viktigheten er å lære hvordan å samarbeide med andre nasjoner, i dette tilfellet 14 ulike nasjoner. Det vil si at vårt mannskap lærer seg å jobbe med andre mariners mannskap, mannskap som kanskje ikke snakker det samme språket og har nøyaktig det samme utstyret som vi har, sier kontreadmiral Menoni til Dagbladet.

Landgangen som i utgangspunktet var planlagt til tirsdag kveld, ble forsinket. Dermed fortsatte denne delen av øvelsen på Gotlands strender gjennom natta.

LANG NATT: Styrkene skal i løpet av natten landsettes i bølger ved hjelp av den amerikanske marinens landsingsfartøy Gunston Hall. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LANG NATT: Styrkene skal i løpet av natten landsettes i bølger ved hjelp av den amerikanske marinens landsingsfartøy Gunston Hall. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Nå skal vi i gang med flere «bølger». Det innebærer å hente stadig flere stryker i land, forklarte den amerikanske majoren Walter Graves til Dagbladet tirsdag kveld.

Totalt gikk 250 amerikanske soldater i land. Deretter trente de sammen med svenske styrker.

- Formålet er at vi skal bli utfordret mens vi er sammen, samtidig som vi trener på kommunikasjonen ved å høre hvilke uttrykk den andre parten bruker mens vi «okkuperer» og holder et gitt område, sier Graves.

Dette gjøres for å bygge et forhold til det svenske militæret på Gotland, understreker han.

- Ved å trene på dette vil vi bedre forstå hvordan hver av oss trener og opererer, avslutter Graves.

Øvelsen, som for første gang ble holdt i 1972, startet i Stockholm mandag. I svensk farvann avsluttes øvelsen fredag, men øvelsen pågår i Østersjøen til 17. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer