BALTOPS 2022 på Gotland:

Her går amerikanske styrker i land

Mens den svenske NATO-søknaden ligger inne, trener amerikanske og svenske styrker side om side på svensk jord under den årlige BALTOPS-øvelsen i Østersjøen.

AMERIKANERE PÅ SVENSK JORD: Konteadmiral John V. Menoni og lederen for Gotlands regiment P 18, Oberst Magnus Frykvall forteller hvorfor Gotland er viktig for NATO. Video: Ingunn Dorholt og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GOTLAND (Dagbladet): - Gotland ligger sentralt plassert her i Østersjøen, langs en stor militær sjølinje. Fra et perspektiv basert på terreng, så er det viktig for oss å være her. Men enda viktigere er det for oss å være her for å jobbe sammen med ulike nasjoner, inkludert Sverige.

Det svarer den amerikanske kontreadmiralen John Menoni på spørsmålet om hvorfor Gotland er viktig for Nato, vel å merke etter å ha understreket at dette spørsmålet strengt tatt bør besvares av noen med høyere lønn enn ham selv.

Denne uka har amerikanske styrker øvd på landgang på Gotland, som en del av den årlige BALTOPS-øvelsen i Østersjøen.

I det samme historiske året da nøytrale Sverige har levert sin Nato-søknad, feirer den svenske marinen sitt 500-års jubileum, og har dermed fått være vertsnasjon for den multinasjonale militærøvelsen.

Storstilt

15 europeiske land, inkludert Norge, deltar sammen med USA i BALTOPS 2022. Foruten Sverige og Finland er samtlige av disse allerede Nato-medlemmer.

I øvelsen involveres mer enn 45 maritime enheter, over 75 militærfly og rundt 7000 militærpersonell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer