Her går de amok for billige håndklær og Xbox-spill

Slåssing, våpenbruk og politihester på «Svart fredag», årets største butikksalg i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sett utenfra ligner det kanskje mest på gateopptøyer eller butikkplyndring i krigssoner, men dette er den årlige amerikanske handlefesten «Black Friday».

Storsalget, som faller på dagen etter høsttakkefesten Thanksgiving og er ment som et øredøvende startskudd for julehandelen, begynte offisielt på torsdag og varer hele helga.

De siste åra har omfanget av salgsgimmicken blitt stadig mer ekstremt.

Nedtelling Mens det har blitt vanlig å åpne ved midnatt, startet i år flere av de største kjedene - blant andre Walmart, Sears og Toys'R'Us - allerede klokka 20 onsdag, på selve Thanksgiving-kvelden. Det medførte demonstrasjoner og trusler om streik fra butikkmedarbeidere som syntes lite om at sjefene ødela den tidligere ganske hellige familiefridagen.

Men lenge før åpningstidspunktet talte køene allerede opptil tusen kunder ved flere kjøpesentre, og det tildels kontrollerte kaoset ble gjennomført som planlagt.

Det er i Walmart-butikker de mest oppsiktsvekkende scenene utspant seg i åpningstimene. Det er på disse supermarkedene at betjeningen, forsøksvis støttet av sikkerhetsvakter og sperrebånd, gjerne teller ned til salgsstart på bestemte varer.

Så kaster hordene seg over eskene med et begrenset antall rabatterte eksemplarer. Aggresjonsnivået er tilsynelatende like høyt uavhengig om det dreier seg om billige håndklær, musikkøreplugger eller tv-spill.

Trakk pistol Det er ventet at nærmere 150 millioner amerikanere oppsøker butikker med «Svart fredag»-salg i løpet av den utvidede helga. Mange arbeidsgivere utenfor detaljhandelen håndterer oppstarten som en fridag, noe som bidrar ytterligere til trengselen mellom butikkhyllene.

Allerede er det meldt om en rekke alvorlige hendelser som kan knyttes til rabattblinde handlende:

• I San Antonio i Texas trakk en kunde pistol da en mann kranglet og dyttet for å komme lenger fram i køen.

• Flere steder, blant annet i Bowling Green i Kentucky, har sikkerhetsvakter måttet bryte opp rene slåsskamper mellom utålmodige kunder.

TØFFE TAK: I Kentucky ble det slåsskamp i køen allerede før åpningen av salget i en Target-butikkFoto: Alex Slitz / Daily News / AP / NTB SCANPIX
TØFFE TAK: I Kentucky ble det slåsskamp i køen allerede før åpningen av salget i en Target-butikkFoto: Alex Slitz / Daily News / AP / NTB SCANPIX Vis mer

• Natt til fredag ble to personer påkjørt av en antatt fyllekjører på en Walmart-parkeringsplass i Covingtion i Washington, ifølge ABC News.

• I Springfield i delstaten Massachusetts ble en to år gammel gutt gjenglemt i en bil mens stefaren hans dro på shopping. Med en ny 51 tommers flatskjerm-tv dro mannen hjem etter å ha fått skyss av andre, men etterlot barnet, som ble funnet av politiet på Kmarts parkeringsplass klokka 0130 natt til fredag, ifølge nyhetsbyrået AP.

• Utenfor flere av kjøpesentrene  har det skjedd væpnede ran av handlende med bæreposene fulle.

Satte inn politihelikoptre I Los Angeles har politiet i år satt inn helikoptre, utkikksposter på hustakene, politihester og store ekstramannskaper for å håndtere bråk i forbindele med shoppingkøene.

- For en del folk er shopping en konkurransesport. Men det burde ikke være en kontaktsport, sier politisjef Andy Smith til Los Angeles Times.

Men tidligåpningen er angivelig en kommersiell suksess. bare i Walmarts butikker handlet flere enn 22 millioner mennesker i løpet av de fire første timene av salget, ifølge gigantkonsernets egne tall.

Washington Post påpeker imidlertid at gode resultater for kjedene i Thanksgiving-helga ikke er noen god indikator på totalinntektene årets julehandel.

SPISSE ALBUER: Ville du ofret intimsonen og verdigheten din for et billig Xbox-spill?  Foto: JIM LO SCALZO / EPA / NTB SCANPIX
SPISSE ALBUER: Ville du ofret intimsonen og verdigheten din for et billig Xbox-spill? Foto: JIM LO SCALZO / EPA / NTB SCANPIX Vis mer