Her går den innbrakte mannen amok foran Per Sandberg

En ung og ruset mann skriker krakilsk inne fra glattcella mens sju tjenestemenn sørger for å holde ham fast og stripper ham før han blir låst inne for natta. Natt til søndag fikk Per Sandberg se Oslos råe nattliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Idet politiet har tatt av mannen det meste av klær og håndjern, skynder de seg å lukke døra raskt for å sperre ham inne. Deretter høres store drønn i den lange korridoren fra mannens slag mot innsiden av døra. «Jeg vet hvor barna deres bor», er blant utsagnene mannen skriker.

- Slik er en vanlig arrest på en lørdags natt. Hadde han ikke kommet hit i dag, hadde andre havnet på legevakta, forteller en av betjentene i Oslo-politiet til Per Sandberg (Frp).

Dagbladet var med da lederen av justiskomiteen på Stortinget fikk oppleve Oslo-politiets arbeid på nært hold natt til søndag. Det er midt i julebordsesongen, og en hektisk periode for politiet.

26 pågrepet Mellom klokka 23 og 08.00 ble hele 26 personer pågrepet for en rekke forskjellige forhold som heleri, vinningskriminalitet, innbrudd, narkotika, vold og skadeverk. I tillegg kommer alle personene som blir innbrakt i medhold av politiloven, altså dem som blir satt i fyllearresten for ordensforstyrrelse og beruselse.

- Ut ifra min erfaring vil jeg si at det var en hektisk natt, sier jourhavende jurist Line Presthus til Dagbladet.

Ved 02.30-tida begynner de «store slippene» som politiet kaller det - de store utestedene begynner å stenge og flere gater i sentrum fylles av berusede folk. Hovedstaden har over 1000 skjenkesteder, og mange av dem ligger i sentrum. Svært mye av den rusrelaterte kriminaliteten skjer i helgene, og patruljen som Per Sandberg sitter i, begynner etter hvert å kjøre skytteltrafikk mellom sentrum og politihuset på Grønland med innbrakte folk.

 TRAVEL NATT:  Per Sandberg i samtale med tjenestemenn i Oslo-politiet på Karl Johan, like ved åstedet hvor flere personer ble utsatt for vold cirka 04.00 natt til søndag. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
TRAVEL NATT: Per Sandberg i samtale med tjenestemenn i Oslo-politiet på Karl Johan, like ved åstedet hvor flere personer ble utsatt for vold cirka 04.00 natt til søndag. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Per Sandberg mener ordningen kan effektiviseres.

- Slik det er nå må man bruke patruljevogna til å kjøre enkeltpersoner fram og tilbake til arresten. Her skulle man hatt en arrestvogn der man samla opp disse personene, sier han.

Må prioritere Sandberg forteller at tilbakemeldingene han får fra politiet ikke er ukjent for ham.

- Man har god nok kapasitet under normale omstendigheter, men på tider som det her, hvis man får mange alvorlige episoder samtidig, så har ikke politiet kapasitet overhodet. Da må man prioritere bort den ene for å ta den andre. Det er det som er beviset på at vi har en for dårlig politidekning, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Lederen av justiskomiteen peker også på at mye av betjentenes tid går til andre ting enn å være til stede.

- Utstyret som politiet har er ikke all verden. Man bruker veldig mye tid på rapportering, en patrulje kan gå ut av drift i flere timer for å skrive rapporter. Det er enkelt å få på plass systemer og strukturer som gjør det mye enklere, sier Sandberg.

 TRUET POLITIET:  Mens politi og arrestforvarere holder den rabiate mannen i 20-åra i sjakk får Per Sandberg forklart hvorfor mannen er brakt inn. Mannen truet polititjenstemennene en rekke ganger, både på gata og på vei inn på glattcella. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
TRUET POLITIET: Mens politi og arrestforvarere holder den rabiate mannen i 20-åra i sjakk får Per Sandberg forklart hvorfor mannen er brakt inn. Mannen truet polititjenstemennene en rekke ganger, både på gata og på vei inn på glattcella. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Han er full av lovord etter å ha sett arbeidet til Oslo-politiet.

- Det er mange ting som imponerer meg. Vi tror i utgangspunktet at politiet bare arresterer folk. Men her har man snakket med folk og drevet veiledning på alle mulig måter, og det tror jeg folk setter utrolig stor pris på. Samtidig må politiet omstille seg til skarpe situasjoner med bevæpning. De gjør en fantastisk jobb, det er jeg ikke i tvil om.

 SVÆRT UTAGERENDE:  Til sammen sju personer, politi og arrestforvarere, må til for å håndtere den utagerende mannen i 20-åra. Han kommer også med verbale trusler og forsøker å knuse det han kan på vei inn i cella. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
SVÆRT UTAGERENDE: Til sammen sju personer, politi og arrestforvarere, må til for å håndtere den utagerende mannen i 20-åra. Han kommer også med verbale trusler og forsøker å knuse det han kan på vei inn i cella. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer