DRAMATISK: Kommunen og eksperter fra Norges geotekniske institutt hadde beregnet sikkerhetssoner foran sprengningen som langt fra var tilstrekkelige. Foto: Steinunn Torsteinsdottir / Hardanger Folkeblad
DRAMATISK: Kommunen og eksperter fra Norges geotekniske institutt hadde beregnet sikkerhetssoner foran sprengningen som langt fra var tilstrekkelige. Foto: Steinunn Torsteinsdottir / Hardanger FolkebladVis mer

Her går den «kontrollerte» sprengningen veldig galt

Store steiner haglet over bebyggelsen i Odda i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det gikk langt fra som planlagt da Odda kommune i samarbeid med Norges geotekniske institutt (NGI) i ettermiddag skulle sprenge bort steinmasser for å gjøre området sikrere.

I stedet utløste ekspertene nettopp et ras som var i ferd med å gjøre store skader midt i bebyggelsen.

- Noe må ha gått galt. Det haglet stein over hus og industribygninger. Folk ble redde, begynte å løpe og noen fikk mindre skader da de falt i forbindelse med dette. Heldigvis er det ingen alvorlige personskader, sier operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.

- Spratt og haglet stein Ingen personer skal ha blitt truffet av selve steinraset, men blant annet ved en bilforretning og verksted slo store steiner ned i asfalten. Minst én av steinene kom gjennom taket på bygningen.

- Plutselig smalt det i bakken rundt oss. Jeg fikk vondt i magen og hadde mest lyst til å kaste opp. Det haglet og spratt stein. Sånt skal ikke skje. Nå tenker jeg vi at vi hadde flaks, alle er i live og det er det viktigste, sier Jan Bosdal ved Tyssedal Bilservice til bt.no.

Også politi og redningsetater trodde først det kunne dreie seg om et naturlig utløst, alvorlig ras.

- Vi fikk først meldinger om et stort steinras, men det viste seg altså å være en kontrollert sprengning som ikke var særlig kontrollert, sier operasjonsleder Hilland til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har merket seg at det var fagfolk fra både NGI og kommunen som sto bak.

- Det er jo litt spesielt, men det viser kanskje at dette kan skje selv den beste, sier Hilland.

- Skulle vært kontrollert Det var ei steinblokk på omlag 25 kubikkmeter som skulle til pers i 16-tida i dag, i samme område som det for ei uke siden gikk et mindre ras som skremte mange i bygda.

Mye av boligområdet Tveitahaugen var i dag evakuert etter ekspertenes beregninger, men steinene slo altså ned en rekke steder de ikke hadde forutsett.

Odda kommune visste i kveld ikke hva som hadde gådde galt.

- Sprengningen fikk et utslag vi ikke hadde forutsett. Vi hadde NGI til å vurdere sikkerhetssoner, men likevel haglet det ned steiner langt utenfor sonen, sier bygg- og eiendomssjef Tor Henrik Mannsåker til Hardanger Folkeblad.

- Dette skulle være en kontrollert nedskyting. Vi laget sikkerhetskart og sikkerhetssonene skulle være mer enn store nok, sier oppsynsmann Einar Riise til BT.