Her går den «kontrollerte» sprengningen veldig galt

Store steiner haglet over bebyggelsen i Odda i dag.

DRAMATISK: Kommunen og eksperter fra Norges geotekniske institutt hadde beregnet sikkerhetssoner foran sprengningen som langt fra var tilstrekkelige. Foto: Steinunn Torsteinsdottir / Hardanger Folkeblad
DRAMATISK: Kommunen og eksperter fra Norges geotekniske institutt hadde beregnet sikkerhetssoner foran sprengningen som langt fra var tilstrekkelige. Foto: Steinunn Torsteinsdottir / Hardanger FolkebladVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det gikk langt fra som planlagt da Odda kommune i samarbeid med Norges geotekniske institutt (NGI) i ettermiddag skulle sprenge bort steinmasser for å gjøre området sikrere.

I stedet utløste ekspertene nettopp et ras som var i ferd med å gjøre store skader midt i bebyggelsen.

- Noe må ha gått galt. Det haglet stein over hus og industribygninger. Folk ble redde, begynte å løpe og noen fikk mindre skader da de falt i forbindelse med dette. Heldigvis er det ingen alvorlige personskader, sier operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.

- Spratt og haglet stein Ingen personer skal ha blitt truffet av selve steinraset, men blant annet ved en bilforretning og verksted slo store steiner ned i asfalten. Minst én av steinene kom gjennom taket på bygningen.

- Plutselig smalt det i bakken rundt oss. Jeg fikk vondt i magen og hadde mest lyst til å kaste opp. Det haglet og spratt stein. Sånt skal ikke skje. Nå tenker jeg vi at vi hadde flaks, alle er i live og det er det viktigste, sier Jan Bosdal ved Tyssedal Bilservice til bt.no.

Også politi og redningsetater trodde først det kunne dreie seg om et naturlig utløst, alvorlig ras.

- Vi fikk først meldinger om et stort steinras, men det viste seg altså å være en kontrollert sprengning som ikke var særlig kontrollert, sier operasjonsleder Hilland til Dagbladet.

Politiet har merket seg at det var fagfolk fra både NGI og kommunen som sto bak.

- Det er jo litt spesielt, men det viser kanskje at dette kan skje selv den beste, sier Hilland.

- Skulle vært kontrollert Det var ei steinblokk på omlag 25 kubikkmeter som skulle til pers i 16-tida i dag, i samme område som det for ei uke siden gikk et mindre ras som skremte mange i bygda.

Mye av boligområdet Tveitahaugen var i dag evakuert etter ekspertenes beregninger, men steinene slo altså ned en rekke steder de ikke hadde forutsett.

Odda kommune visste i kveld ikke hva som hadde gådde galt.

- Sprengningen fikk et utslag vi ikke hadde forutsett. Vi hadde NGI til å vurdere sikkerhetssoner, men likevel haglet det ned steiner langt utenfor sonen, sier bygg- og eiendomssjef Tor Henrik Mannsåker til Hardanger Folkeblad.

- Dette skulle være en kontrollert nedskyting. Vi laget sikkerhetskart og sikkerhetssonene skulle være mer enn store nok, sier oppsynsmann Einar Riise til BT.