Skulle bare fylle drivstoff:

Her går det fryktelig galt for Forsvarets spesialkommando

Ingen tenkte på at primusen sto en meter unna. 

FULL FYR: Grenaderen i Forsvarets spesialkommando brukte lunsjpausen til å fylle bensin en drøy meter fra det brennende kokeapparatet. Så sølte han med slangen. Bildesekvensen er hentet fra en videosnutt en av medsoldatene filmet med mobilen. 
FULL FYR: Grenaderen i Forsvarets spesialkommando brukte lunsjpausen til å fylle bensin en drøy meter fra det brennende kokeapparatet. Så sølte han med slangen. Bildesekvensen er hentet fra en videosnutt en av medsoldatene filmet med mobilen.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da soldatene fra Forsvarets spesialkommando fikk opplæring i bruk av ATV, gikk helt galt for en av dem.

Med en brennende primus bare en drøy meter fra kjøretøyet valgte grenaderen å fylle bensin i bar overkropp. Det endte i et eksplosivt inferno der han fikk store brannskader, og tre ATV-er til en verdi av nærmere 300 000 kroner ble slukt av flammene.

Skulle lære seg ATV

Ulykken skjedde på Regionfelt Østlandet, like ved Rena Leir i Østerdalen, 1. juli i fjor. Den avdekket store svakheter både i den militære og sivile beredskapen. Det kommer frem i en fersk undersøkelsesrapport Dagbladet har fått tilgang til.

Det var F-skvadronen i Forsvarets spesialkommando som gjennomførte vognførerkurs på det Forsvaret kaller lett terrengkjøretøy - sommer (LKT-S), som er ensbetydende med ATV-er av merket Polaris Sportsman 800 X2.

EKSPLOSIV: Brannen hadde en eksplosiv utvikling, og spredde seg til tre av kjøretøyene i løpet av sekunder. Foto: Forsvaret
EKSPLOSIV: Brannen hadde en eksplosiv utvikling, og spredde seg til tre av kjøretøyene i løpet av sekunder. Foto: Forsvaret Vis mer

Gruppen på seks kursdeltagere og en instruktør trente på å forflytte seg i terrenget mellom Rena Leir og Gråfjell. Ved et kjentpunkt inne i skytefeltet som kalles «Masthøyden» valgte de å stoppe for å spise lunsj. Det var der ulykken skjedde.

Fulgte ikke med

Den ene grenaderen ville fylle drivstoff fra en jerrykanne med bensin som ATV-en hans var utstyrt med. Den var også utstyrt med en type håndpumpe som grenaderen aldri hadde brukt før.

Mens en primus sto og kokte vann på bakken bare en drøy meter unna, drev grenaderen med fylling av bensin. Håndpumpen han brukte var i stand til å tømme jerrykannen på under et minutt, men grenaderen var ikke oppmerksom og så en annen vei da tanken ble full og bensinen rant over.

Istedenfor å stanse pumpen på riktig måte, rev han ut slangen som fortsatte å pumpe ut bensin alle veier. Bensin eller bensindamp ble så antent av primusen. Sekunder senere var både kjøretøyet og soldaten oppslukt av flammene.

Manglet førstehjelpsutstyr

Grenaderen fikk første- og annen grads forbrenning over 14 prosent av kroppen. En av de andre kursdeltagerne fikk svidd håret og ble litt forslått da han kastet seg ned en skrent. Han kom ellers uskadd fra hendelsen.

Resten av kursdeltagerne startet umiddelbart behandling av den skadde grenaderen, men hadde verken førstehjelpsutstyr eller brannslukkingsutstyr med seg på kurset.

UTBRENT: Tre ATV-er og diverse utstyr som klær og mobiltelefoner gikk tapt i brannen. Bildet er tatt omlag 50 minutter etterpå. Foto: Forsvaret
UTBRENT: Tre ATV-er og diverse utstyr som klær og mobiltelefoner gikk tapt i brannen. Bildet er tatt omlag 50 minutter etterpå. Foto: Forsvaret Vis mer

Med bare litt drikkevann tilgjengelig, måtte de prioritere nedkjøling av den brannskadde kollegaen mens de lette etter andre vannkilder i nærheten. De hadde ingen mulighet til å slukke brannen, som raskt spredde seg til to andre ATV-er som stod tett inntil den første.

Ambulansen kjørte feil

Ulykken avdekket store problemer med beredskapen ved et av Forsvarets største og mest aktive skytefelt.

Regionfelt Østlandet (RØ) er et 193 kvadratkilometer stort øvingsfelt tilknyttet Rena Leir i Åmot kommune, der avdelinger som Telemark Bataljon driver skarpe øvelser hele tiden.

Forsvaret hadde ingen egne sanitetsressurser tilgjengelig denne dagen. Da den sivile AMK-sentralen på Gjøvik ble tilkalt, viste det seg at området ikke var søkbart ved navn i nødetatenes kartdatabaser.

I tillegg bruker Forsvaret og nødetatene forskjellige koordinatsystemer for å angi plassering på et kart. Mens ambulansetjenesten bruker lengdegrad og breddegrad, bruker Forsvaret forkortede UTM-koordinater. Dermed oppstod det problemer når AMK-sentralen skulle forsøke å fastslå hvor ulykkesstedet var.

Først kjørte Ambulansen forbi innkjøringen til selve skytefeltet. Da den endelig kom inn, rotet den seg bort. FSK-soldatene forsøkte å guide ambulansen per telefon, men det tok nesten en time før den var fremme. Da var luftambulansen alt på vei, som fraktet grenaderen til sykehus nesten halvannen time etter ulykken. Normalt skulle det bare ha tatt 15 til 20 minutter for ambulansen å nå frem til møtestedet.

Sviktende beredskap

Det er ikke første gangen det har vært svikt i samvirket mellom Forsvaret og de sivile nødetatene ved ulykker i Regionfelt Østlandet.

HÅNDPUMPE: Grenaderen hadde aldri brukt samme type håndpumpe som ATV-en var utstyrt med. Han klarte ikke å stanse bensinflyten før det var for seint. Foto: Forsvaret
HÅNDPUMPE: Grenaderen hadde aldri brukt samme type håndpumpe som ATV-en var utstyrt med. Han klarte ikke å stanse bensinflyten før det var for seint. Foto: Forsvaret Vis mer

Ifølge ulykkesrapporten har granskerne avdekket flere tilfeller der det har gått galt.

  • Ved en anledning skal sivil ambulanse ha kjørt feil under utrykning for å bistå en gardist med akutt forfrysning. Også her måtte luftambulansen overta, og kom frem før ambulansen som hadde kjørt seg bort.
  • 6. mars 2013 ble ambulanse tilkalt etter en alvorlig bombekasterulykke. Også da oppstod det problemer ved at de skiltede møteplassene i skytefeltet ikke var kjent for den lokale ambulansetjenesten.
  • 29. juli 2015 var det en annen ATV-ulykke der en soldat kjørte på en bom. Den gangen hadde både den sivile ambulansen og de lokale vaktmannskapene ved Rena leir problemer med å finne frem til møteplassen.

Må skjerpes

Granskerne i Forsvaret konkluderer med at sikkerhetsrutinene i Forsvarets spesialkommando må innskjerpes. De peker på at ulykken kunne oppstå nettopp fordi mannskapene anså kurset som enkelt og uten risiko, og derfor tok for lett på forberedelsene, uten noen risikovurdering som de ellers ville ha vært nøye med om det var en skarp operasjon.

De påpeker også svakheten med at vognførerkurset ikke inneholdt opplæring i bruk av utstyret på ATV-ene, som den aktuelle håndpumpen. Granskerne er kritiske til å drive kjøretøyopplæring ute i terrenget uten førstehjelpsutstyr.

De mener beredskapsplanverket ved Regionfelt Østlandet har feil og mangler som gjør det vanskelig for nødetatene å finne frem. Dette må revideres og oppdateres, fastslår de.

ADVARSEL: Denne advarselen om å tanke nær åpen ild skal nå oversettes til norsk og følge med Forsvarets ATV-er.
ADVARSEL: Denne advarselen om å tanke nær åpen ild skal nå oversettes til norsk og følge med Forsvarets ATV-er. Vis mer

De anbefaler også at det lages en egen brukerhåndbok for Forsvarets ATV-er, og at de vesentlige punktene i den svenske håndboken som følger med Polaris-modellene oversettes til norsk, og brukes i opplæringen.

Kanskje spesielt siden som handler om «Bränslesäkerhet», der brukeren advares mot å tanke bensin i nærheten av åpen ild.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer