Her går det galt når unge blir uføre

Overgangen fra ungdomsskolen til videregående mest kritisk.

MESTRE, VÆRE BEST: Line Indrevoll Stänicke peker på et sterkt fokus på å være best og å mestre i vår kultur. - Kanskje kunne mange evnet, hatt ressurser til, og vært motiverte for å komme i arbeid om terskelen var lavere og det var toleranse for å være sårbar, mener psykologspesialisten som nå har skrevet rapport for LO om unge som sliter. Illustrasjonsfoto: Tom Martinsen/Dagbladet
MESTRE, VÆRE BEST: Line Indrevoll Stänicke peker på et sterkt fokus på å være best og å mestre i vår kultur. - Kanskje kunne mange evnet, hatt ressurser til, og vært motiverte for å komme i arbeid om terskelen var lavere og det var toleranse for å være sårbar, mener psykologspesialisten som nå har skrevet rapport for LO om unge som sliter. Illustrasjonsfoto: Tom Martinsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag presenteres rapporten «Jeg vil jo ikke bare sitte her. Jeg vil ut og leve!», som psykologspesialist Line Indrevoll Stänicke har laget for LO. Rapporten beskriver hvordan barn og ungdom sliter på skolen, deretter får problemer på arbeidsmarkedet og i verste fall blir uføre.

Statistikken viser at dette berører uhyggelig mange.

Fysisk og digital - Når tre av 10 faller ut av videregående skole, er det noe som er veldig galt, sier Stänicke, som til daglig jobber ved Nic Waals Institutt ved Lovisenberg diakonale sykehus i Oslo.«I en digital tidsalder har det å bli sosialt akseptert et omfang vi voksne vanskelig kan forestille oss», skriver Stänicke. Rapporten beskriver en sosial utestengning som i dag kan være både fysisk og digital: Mobbing, netthets, videresending av negativ informasjon til nye nettverk, eller å ikke få «likes» eller svar på venneforspørsler.

Kritisk fase Stänickes rapport oppsummerer erfaringene hennes fra mange år som klinisk psykolog gjennom historien til åtte tenkte ungdommer. Alle bygger på konkrete personer hun har møtt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer