FARLIG: Therese Brandal og familien kjørte fra Innfjorden og opp E136 gjennom Romsdalen til Bjorli da de ble vitner til at en svensk turistbuss foretok flere forbikjøringer. De opplevde situasjonen som skremmende. Video: Håkon Brandal Vis mer Vis mer

Buss og trafikk:

Her går det nesten helt galt for den svenske turistbussen på Norges-tur. - Dette er alvorlig

Familie på ferietur filmet svensk turistbuss med forbikjøringer som de opplevde som skremmende opp Romsdalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Bussen fra det svenske selskapet Bergkvarabuss var på tur med passasjerer da den foretok den ene forbikjøringen etter den andre. Til slutt valgte familien å filme kjøringen.

- Nei, her må han legge seg rimelig raskt inn for ikke å treffe den møtende bilen, sier lensmann ved Lesja og Dovre lensmannskontor, Jørn Morten Sletta til Dagbladet, etter å ha sett filmen.

Dagbladet har vært i kontakt med busselskapet. Presseansvarlig Simon Sandberg viser til en redegjørelse de har lagt ut på sine nettsider (se egen faktaboks med redegjørelse).

Aggressiv

Det var 31. juli at Therese Brandal og familien var på vei fra Ålesund til Lillehammer. Fra Innfjorden og opp den sterkt trafikkerte E136 gjennom Romsdalen til Bjorli ble familien vitner til at den svenske turistbussen foretok flere forbikjøringer de oppfattet som farlige.

Det var lokalavisa Nytt i Uka som først omtalte kjøringen som fikk sønnen til Brandal til å ta fram mobilen for å filme bussen.

- Sjåføren begynte allerede i Innfjordtunnelen med sin aggressive kjøring. Tunnelen er under omfattende anleggsarbeid og har både nedsatt fartsgrense og dårlig med lys.

Da biler begynte å tute et stykke bak meg i tunnelen så jeg i speilet at bussen kjørte forbi biler.

- Jeg så i speilet at han kjørte aggressivt og tok store sjanser i forbikjøringen. Han måtte avbryte flere ganger grunnet møtende trafikk, sier Therese Brandal til Dagbladet.

Redde

Etter en stund sto hun og familiens bil for tur.

- Bussen la seg inn rett bak meg. Forbikjøringen av bilen bak oss var dramatisk. En møtende langtransport gjorde at han måtte presse bussen inn mellom oss. Selv holdt jeg nesten på å kjøre av veien.

Hun sier de var redde og fryktet de ville bli rammet av bussen og en møtende bil.

- Kjørte dere sakte?

- Nei. Vi lå i 80 til 90 kilometer i timen, men bussen presset stadig på og ville forbi, sier Brandal og forteller at når de sto for tur til å bli forbikjørt av bussen ble det ikke mindre farlig.

- Det kom en bil imot og han ble igjen nødt til å presse seg inn for ikke å treffe den. Vi måtte bråbremse for ikke å bli truffet av bussen, sier hun.

Filmet forbikjøring

Situasjonen som pågikk over flere mil opplevdes som skremmende for familien Brandal. Og når de selv ble forbikjørt så sønnen Håkon sitt snitt til å filme neste forbikjøring.

- Vi forsto jo at bussjåføren ikke kom til å gi seg, og at han ville forbi også neste bil. Derfor gjorde Håkon seg klar til å filme den ville ferden. Og ganske riktig. I en kurve med bakketopp la bussen seg ut og fikk så vidt kommet seg inn igjen uten å treffe en bil som kom mot. Håkon fikk filmet forbikjøringen. Kun flaks gjorde at det ikke gikk galt, mener hun.

- Dette er alvorlig

Therese Brandal ringte politiet, men de kunne ikke rykke ut.

- Vi har vært i kontakt med lensmannskontorene både på Dombås og Åndalsnes, og vi vil levere en anmeldelse dit, sier hun.

Filmen la hun ut på Facebook og har gitt mange seere og kommentarer. En av dem er lensmannen på Lesja og Dovre, Jørn Morten Sletta.

Han bekrefter at de kjenner til hendelsen og karakteriserer forbikjøringen som farlig.

- Det er ikke heltrukket sperrelinje, men det gir ham ikke lov å overse møtende trafikk. Dette er alvorlig, for det er tross alt snakk om en bussjåfør som har mange passasjerer, sier Sletta.

FARLIG: En mann fra Bærum tok opp telefonen for å filme da en buss i rute tok en livsfarlig forbikjøring. Video: Tipser Vis mer Vis mer